Barion Pixel

DesignAkadémia

Így készülj fel a „dizájnos” karrieredre!

Összegyűjtöttünk néhány útravaló tanácsot, tippet, melyek egy kis kezdeti iránymutatást adhatnak Neked, mielőtt fejest ugrasz a dizájnos alkotások világába. : )

#Inspirálódj, gyűjts ötleteket!

Ha még csak kacérkodsz a design és a kreatív alkotások világával, ráhangolódásnak bátran csemegézz a Pinteresten – nézz szét a betűk, a színek, a formák (fotók, grafikák, illusztrációk, mintázatok, textúrák) világában, less meg egy-egy konkrét munkát, mint például névjegykártyát, design posztert, szórólapot, kiadványt, ismerkedj meg a különféle design stílusokkal, keress adott stílusban készült alkotásokat. Ami megtetszik, rögtön mentsd is le magadnak (pineld saját tábládra), mert nem tudhatod, hogy a későbbiekben mikor lesz rá szükséged inspirációként, ötletként.

#Ismerkedj meg a grafikai tervezés alapjaival!

Bizony, még a grafikai alkotások területén is szükség van az alapismeretek, tervezési szabályok elsajátítására, hiszen erre épül minden, maga a kész alkotás is. A puzzledarabokból nem tud összeállni a teljes egész, a végeredmény nem lesz profi, ha azok a bizonyos biztos alapok nincsenek rendben.

Milyen alapokról beszélünk?

színek

betűk

formák (fotók, grafikák, illusztrációk, mintázatok, textúrák)

stílusok

Mivel megannyi tudásanyag áll a rendelkezésedre (internetes források, blogok, cikkek, szakkönyvek), így akár önállóan is tanulhatsz, de ha éppen a „sokaság” miatt azt sem tudod, hogy hol-hogyan állj neki, fontos lenne az iránymutatás, a keretek közötti tanulás, akkor érdemes tanfolyamokon részt venni, melyeken az elméleti alapozás után/mellett sok-sok gyakorló feladaton keresztül próbálhatod ki magad.

#Gyűjtögess, gyakorolj!

Az elméleti tudnivalók megismerése mellett – tét nélkül – rögtön élesben is tesztelheted magad.

Például színpaletta készítő felületeken kísérletezhetsz a színekkel, a színek összepárosításával, a különféle árnyalatokkal és az izgalmas színátmenetekkel.

Fontgyűjtő lelőhelyeken jobbnál-jobb betűtípusokra tehetsz szert, de gyakorolhatod a betűtípusok kombinálását is, harmonikus betűpárosokat állíthatsz össze.

Fotóletöltő oldalakon és vektorgrafikus lelőhelyeken jobbnál jobb fotók, valamint grafikák, illusztrációk, alakzatok, minták, mintázatok, textúrák tömegéből kedvedre válogathatsz.

Mindezeket érdemes rögtön elraktározni, hiszen a jövőbeli projektek során éppen kapóra is jöhetnek.

#Alkoss!

Ha már bele is vágnál az alkotásba, de még nem vagy biztos a dolgodban, azaz tudod/érzed/látod, hogy mi szép, mi jó, mi ízléses, csak még a „hogyan”-t nem tudod, kezdők számára kiváló tervezőfelületet a Canva, ahol kész sablonokkal és elemekkel dolgozhatsz, melyek tetszés/szükség szerint módosíthatók. Mivel szabad kezet kapsz a kész elemek rendezgetésében is, így az olyan fontos alapokkal, mint az elrendezésekkel, igazításokkal, méretezésekkel, térközökkel (white space) is kísérletezhetsz, de akár fotók és szöveges tartalmak kombinálását és a fotók feliratozását is kipróbálhatod. A Canva-ban készülhet névjegy, közösségi média poszthoz kreatív, szórólap, borító, stb., tehát igen sokféle dizájnos alkotás. : )

#Alkoss úgy, mint a profik!

Ha már nem elégedsz meg a kész sablonokkal, egyedit szeretnél alkotni, akkor jöhet a szintugrás, azaz bele „kell” vetned magad a grafikai programok világába, melyek éppen ebben lesznek a segítségedre. Az alapeszközök és az alapvető fogások, technikák megismerése után Te is képes leszel egyedi, kreatív alkotások elkészítésére, szó szerint szabad kezet kapsz. Az eszközök, programok használatának elsajátításához szintén kell a keret, a lépésről lépésre útmutatás, a támogatott tanulási-fejlődési folyamat. Mindebben online tanfolyamok, kurzusok lehetnek a segítségedre. A tanulásnak, gyakorlásnak, fejlődésnek pedig semmi sem szab határt, mindig lehet egy lépést előre haladni, további eszközöket és profi technikákat megismerni, alkalmazni, kiegészítésként YouTube-on fellelhető, különböző nehézségi fokú tutorialokat megtekinteni.

#Szerezd be az eszközöket, programokat!

Túl sokra szerencsére nincs szükség, de természetesen mindenki a saját igénye/pénztárcája/lehetősége alapján állíthatja össze, bővítheti az eszközparkját.

Füzet, lap, ceruza, radír mindig legyen kéznél, hiszen a tervezési fázisban nagy szükség van rájuk.

Grafikai munkák készítéséhez, fotókon való munkához, fotók retusálásához a Photoshop programra, logókhoz, karakterekhez, vektorgrafikákhoz az Illustrator programra, kiadványok, többoldalas munkák szerkesztéséhez az InDesign programra lesz szükség. Ezek az Adobe termékcsalád tagjai, és természetesen az adott munka szabja meg, hogy milyen (további) programokra lesz szükséged.

Ha esetleg nem papíralapon rajzolnál, akkor digitális rajztáblát is beszerezhetsz.

Kifejezetten grafikusok és fotósok számára készülnek professzionális laptopok és képernyők, akár ezekre is beruházhatsz.

Az eszközök, programokon kívül legyenek a tarsolyodban azok az online „piacok”, melyekről be tudsz szerezni „alapanyagokat” – akár ingyenesen, akár megvásárolva az adott „termékeket”. Ilyenek például a fotók, vektorgrafikák, betűtípusok, sablonok. Ezek felhasználási lehetőségeire és formátumaikra is figyelj! Ne feledd, attól még, hogy valami ingyenes, nem feltétlenül szabadon felhasználható, valamint ha nem rendelkezel a megfelelő programmal, akkor sajnos nem is tudsz ezekkel dolgozni.

#Készíts portfóliót!

Legyen szó valódi ügyfeleknek készített munkákról, legyen szó gyakorlás céljából, fiktív megrendelőknek összeállított tervekről, legyen szó pályázatokra benyújtott alkotásokról, ezeket fogd csokorba és készítsd el belőlük a szemrevaló portfóliódat. Ezt mutogasd „úton-útfélen”! : )

#Ne állj le!

Sem a tanulás, sem a gyakorlás, sem az alkotás nem állhat le, azaz ha el is végzel egy kurzust, vagy befejezel egy ügyfélnek készített munkát, rögtön haladj is tovább és keresd az újabb kihívásokat, megvalósítandó alkotásokat. Ha nincs is éppen éles munka a láthatáron, részt vehetsz pályázatokon, önkéntes munka keretében is tervezhetsz, családtagoknak, barátoknak is alkothatsz. A lényeg, hogy folyamatosan bővítsd a referenciamunkáidat, a portfóliódat, folyamatosan szerezz újabb tapasztalatokat, még nagyobb rutint. És a legfontosabb: a munkáidra kapott visszajelzésekből is próbálj meg tanulni, az észrevételeket mint jó tanácsokat a soron következő munkáid során hasznosítani.

A tanulás, a gyakorlás sem áll meg, számodra is egyre jobban körvonalazódni fog, hogy milyen készségeid, képességeid szorulnak még fejlesztésre, valamint az is, hogy miben vagy jó, melyik az a terület, amely felé tudsz orientálódni.

#Légy nyitott!

Kövess nyomon grafikusokat, tervezőket, adott téma szerinti Pinterest oldalakat/táblákat, gyűjts inspirációkat, ötleteket, figyeld az aktuális trendeket, egyszóval „maradj képben” és légy mindig alkotásra kész. : )

#Gondolkozz, tervezz előre!

Ha már saját vállalkozásban, szabadúszó karrierben töröd a fejed, kezdd el kigondolni, hogy kinek és mit szeretnél „eladni”, hogyan pozícionálnád magad, milyen piaci rést használnál ki. A saját arculatodon (logó, színek, betűtípusok, stílus, egyéb design elemek) is nyugodtan kezdj el dolgozni (akár már a saját home office-odban), hiszen ahhoz is idő kell, hogy az kiforrja magát. Ha már több alkotás is a hátad mögött lesz, a saját stílusodra is rátalálhatsz, mely fontos „nyomvonal” lesz mind a saját munkáid, szolgáltatásaid, mind az ügyfeleid számára. A moodboardról, azaz a hangulat/ötlettábláról se felejtkezz el. : )

Valójában mindössze néhány hónapot vesz igénybe a programok, az eszközök megtanulása, de a grafikai tervezés folyamatos tanulást/gyakorlást/munkát/élményt jelent, sokkal több, mint pusztán az eszközök használatának ismerete. : )

Éppen ezért Te is kezdj bele és csináld-csináld-csináld!

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük