Barion Pixel

DesignAkadémia

Betűkeverés – egy kis segítséggel

Designerként a betűket sokszor sok helyen alkalmazzuk. Előkerülnek arculattervezésben, logókészítésben, grafikai anyagok, valamint kiadványok szerkesztésében. Betűkeveréshez hoztunk “eszközöket”.

A betűk amellett, hogy információkat közölnek, vizuális élményekkel is szolgálnak. A titok a különböző betűtípusok megfelelő kombinálásában rejlik. Ebben saját ízlésünkre, szépérzékünkre támaszkodhatunk, de ha még nem lennénk elég járatosak a fontkeverésben, a betűtípusok harmonikus párosításához a tipográfiai szabályok mellett számos online elérhető eszközt is használhatunk.

Most utóbbiakból hoztunk Nektek néhányat, amelyek segíthetnek megfelelően „összekeverni” a betűket. : )

Canva – Font Combinatios

A Canva Font Combinations felületén kiválasztjuk a kezdő betűtípust, majd ehhez egy hozzá passzoló fontot kapunk. A két betűtípus együttes látványát, működését egy mintaoldalon is megtekinthetjük.


Typ.io

A Typ.io valós példákon keresztül mutat be betűtípus-kombinációkat, így egyéb tipográfiai ötleteket is meríthetünk. : ) Ha rákattintunk egy-egy betűtípusra, akkor azt is láthatjuk, hogy az adott font milyen egyéb párosításokban szerepel.


Typotheque

A Typotheque oldalán a sablon (pl. magazin, meghívó, plakát, könyv) kiválasztása után megadhatjuk a stílust (pl. klasszikus, kevert), a különböző részek (pl. főcím, törzsszöveg) betűtípusait, valamint azok jellemzőit (pl. félkövéren szedett, hajszálvékonyan szedett). Munkánkat elmenthetjük az oldalon, illetve PDF formátumban le is tölthetjük. Ezzel az eszközzel így gyorsan és egyszerűen készíthetünk mintákat, előzetes vázlatokat megrendelőinknek. : )


Font Pair

A Font Pair szintén címsorra és törzsszövegre kínál különböző betűtípus-kombinációkat.  Jó hír, hogy az adott fontpárt közvetlenül le is tölthetjük az oldalról. : )


Melyiket használjátok? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük