Betűkeverés – egy kis segítséggel

Designerként a betűket sokszor sok helyen alkalmazzuk. Előkerülnek többek között arculattervezésben, logókészítésben, grafikai anyagok, valamint kiadványok szerkesztésében.

A betűk amellett, hogy információkat közölnek, vizuális élményekkel is szolgálnak. A titok a különböző betűtípusok megfelelő kombinálásában rejlik. Ebben saját ízlésünkre, szépérzékünkre támaszkodhatunk, de ha még nem lennénk elég járatosak a fontkeverésben, a betűtípusok harmonikus párosításához a tipográfiai szabályok mellett számos online elérhető eszközt is használhatunk.

Most utóbbiakból hoztunk Nektek néhányat, amelyek segíthetnek megfelelően „összekeverni” a betűket. 🙂

Typegenius

A Typegenius felületén kiválasztjuk a kezdő betűtípust, majd ehhez egy hozzá passzoló fontot kapunk. A két betűtípus együttes látványát, működését egy mintaoldalon is megtekinthetjük, és még a betűk történeti hátteréről is olvashatunk.

typegenius

Typ.io

A Typ.io valós példákon keresztül mutat be betűtípus-kombinációkat, így egyéb tipográfiai ötleteket is meríthetünk. 🙂 Ha rákattintunk egy-egy betűtípusra, akkor azt is láthatjuk, hogy az adott font milyen egyéb párosításokban szerepel.

typio

Typotheque

A Typotheque oldalán a sablon (pl. magazin, meghívó, plakát, könyv) kiválasztása után megadhatjuk a stílust (pl. klasszikus, kevert), a különböző részek (pl. főcím, törzsszöveg) betűtípusait, valamint azok jellemzőit (pl. félkövéren szedett, hajszálvékonyan szedett). Munkánkat elmenthetjük az oldalon, illetve PDF formátumban le is tölthetjük. Ezzel az eszközzel így gyorsan és egyszerűen készíthetünk mintákat, előzetes vázlatokat megrendelőinknek. 🙂

typotheque-font combinator

The Web Font Combinator

A The Web Font Combinator segítségével beállíthatjuk a címsor, az alcím és a törzsszöveg betűtípusát, méretét, sortávolságát, színét, és így láthatjuk, hogy például egy újságcikk hogyan nézne ki ezekkel a beállításokkal.

font-combinator

Font Pair

A Font Pair szintén címsorra és törzsszövegre kínál különböző betűtípus-kombinációkat.  Jó hír, hogy az adott fontpárt közvelenül le is tölthetjük az oldalról. 🙂

font pair

Fontflame

A Fontflame egymás után véletlenszerűen mutat be betűtípus-párokat. Ha valamelyik elnyeri a tetszésünket, elmenthetjük, így későbbi munkáink során felhasználhatjuk.

font flame

 

Melyiket használjátok? 🙂

 

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

The comments are closed.