Színre szín!

Színek nélkül nehéz lenne logótervezésbe, plakátkészítésbe, magazinszerkesztésbe vagy akár csomagolásdesignba fogni. A szöveges vagy vizuális (illusztrációk, fotók) tartalmat a színek keltik életre, adnak hozzá plusz értéket, jelentést. Ahogyan a betűtípusok esetében, úgy a színeknél is az arculatnak/témának/stílusnak megfelelő választás  és a hatásos kombinációk a siker kulcsai.

Munkáinkhoz akár egy-egy színt keresünk, akár egyedi színpalettákat szeretnénk alkotni, az inspirációk mellett számos ingyenes eszköz is a segítségünkre lehet ebben. Íme ezek közül néhány:

Colourlovers

Kulcsszavak, árnyalatok, telítettség, fényesség vagy akár népszerűség alapján is kereshetünk színeket. A színpaletták közül pedig szintén téma, valamint színkódok és színárnyalat-párok alapján válogathatunk. Ezeket mi magunk is elkészíthetjük, ugyanis minden szín RGB és hexakódja meg van adva, illetve mintaként le is tölthetjük őket PNG formátumban. Saját színpalettáinkat elnevezhetjük, és meg is oszthatjuk a színrajongók közösségével. 🙂

colourlovers

Adobe Color CC

Ezen az oldalon a színkör segít nekünk színpalettákat összeállítani. Előzetesen azt is beállíthatjuk, hogy milyen szempont – például monokrómia, színellentét, színharmónia – alapján kínálja nekünk a színeket. Az összeállított színpalettáinkat el is menthetjük.

adobe color

Colourcode

Itt szintén szűrők (például analógia elve) szerint válogathatunk össze színeket. Az egér mozgatásával pedig nagyon könnyen és egyszerűen változtathatjuk a felkínált színárnyalatokat.

colourcode

Paletton

Hasonló elven működik, mint az imént bemutatott két eszköz, annyival kiegészülve, hogy itt például a telítettség és a fényesség értékének a beállításával is módosíthatjuk a színeket.

paletton

Colormunki

A Pantone színeiből láthatunk sok-sok árnyalatot, valamint ezekből állíthatunk össze palettákat, továbbá kész színpaletták közül is válogathatunk.

colormunki

Color Hailpixel

Ha színkereséshez nagyon egyszerű és kényelmes eszközre vágyunk, akkor ez az! 🙂 Az egérmutató mozgatásával újabb és újabb színek tűnnek elő, lefele-felfele mozgatásával pedig az adott szín sötétebb-világosabb változatai jelennek meg. A kiválasztott színeket kódjukkal együtt egy kattintással el is menthetjük.

color hail

 

Melyiket próbáljátok ki? 🙂

 

 

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is