Barion Pixel

DesignAkadémia

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak – mielőtt kreatív alkotásba kezdesz!

Összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést, szempontot, melyeket nem árt magunknak, magunkban feltenni, tisztázni, mielőtt arra „adjuk a fejünket”, hogy kreatív alkotásba fogunk. : )

A soron következő „kérdéseket” egyfajta iránymutatónak szánjuk – természetesen nem kötelező minden kérdést feltenni magunknak, illetve minden kérdésre tudni a helyes, pontos választ. : )

Először is kezdjük azzal, hogy ha bizonytalan lennél a kreativitásodat, az ízlésedet illetően, és esetleg emiatt nem mernél belevágni kreatív alkotói munkába vagy akár a DesignAkadémia kreatív kurzusaiba – van egy jó hírünk számodra! : )

A kreativitás nem csak a művészek, tudósok és zsenik kiváltsága, a kreativitás mindenki lehetősége és adottsága, amely remekül fejleszthető, ahogyan az ízlés vagy éppen a stílus is – mert ugye mit sem ér a kreativitás, ha nem jár vele együtt jó ízlés és egyedi stílus.

Fejleszthető-e az ízlés?

Fejleszd a stílusodat!

 


#

Mit csináljak, ha nem jön az ihlet? Hogyan álljak neki az alkotásnak? – rögtön tehetnéd is fel a kérdést.

Minden projekt, minden alkotás előtt igenis szükség van gondolatokra, ötletekre, inspirációkra. Lássuk be, hogy ha még valaki igazán öt­letes is, annak is lehetnek rossz napjai. Nyilván az a legjobb, amikor már szinte a megbízás pillanatában, sőt akár már a megkeresésnél jön a „flash”, és megvan a tuti ötlet, hogy mi legyen a koncepció. Nem vagyunk egyformák, ahogyan két egyforma projekt sincs, a tervek, ötletek sokszor később érnek meg, sokára jön az a bizonyos „Heuréka”. Ha tehát kapsz egy munkát, nézz szét és meríts ötleteket! És meglátod, hogy ha már a konkrét munkára kerül sor, akkor a részletek szépen összeállnak egy egésszé. : )

Ha esetleg egyelőre csak kósza gondolataink, ötleteink támadnak, nehezen tudunk ráhangolódni a konkrét munkára (legyen az grafikai munka, logó, kiadvány), akkor kezdjük valami mással, ne csapjunk rögtön bele az adott munka közepébe. Ha csak úgy fejest ugranánk a munkába, egyelőre mindenféle ötlet és terv nélkül, akkor valószínűleg még órákig ülnénk az üres papír/képernyő előtt. Helyette előkészíthetjük a „munkaterületet”, a különféle alapanyagokat (pl. színeket, betűket), átgondolhatjuk a méreteket, elrendezéseket, stb, tehát lerakhatjuk a „kereteket”. Már ez a felvezetés is segíthet abban, hogy jobban ráhangolódjunk a munkára, beinduljanak az „agykerekek”, könnyebben kezdjünk bele magába az ötletelésbe, tervezésbe is.

Az sem probléma, ha már javában dolgozunk a konkrét munkán, előzetes ötleteinket megvalósítva, de menet közben, félúton más is eszünkbe jut, jobbnak látunk egy másik ötletet, tervet beleépíteni a munkába, másként elkészíteni az adott munkát – bátran engedjük meg magunknak!

#

Az egyediség kívánalma mindig terítéken van. Már a tervezés szakaszában tudnunk kell, hogy egyedit szeretnénk alkotni (nem is kérdés), ezért fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy hogyan tudok egyedit alkotni?

Ne legyenek illúzióink, a profik is „lopnak”, a különbség csak annyi, hogy a profi nem egy az egyben másol egy jó ötle­tet, hanem beleépíti azt a saját elképzeléseibe. Ha tehát találunk egy-egy olyan megoldást, ötletet, amitől jobb lehet az általunk készített munka, legyen az logó, arcu­lat, szórólap, kiadvány, stb., akkor ne habozzunk, viszont sose másoljunk! A lényeg: egyedivé tétel – a megoldást, az ötletet építsük bele a saját elképzeléseinkbe, formáljuk a sa­ját stílusunkra.

#

Mindig mindenkinek mindent?

Nem, nem kell elvállalni minden munkát. Természetesen kezdetben, a gyakorlás, a tapasztalatszerzés időszakában hajlamosak vagyunk mindenkinek mindent elvállalni, de ha már megtehetjük, hogy megválogassuk mind az ügyfeleket, mind a munkákat, akkor tegyük meg. Hidd el, hogy eljön az pont, amikor ezt már tényleg megteheted, és csak azokat a munkákat vállalod el, amik a „nekem megéri” kategóriába tartoznak. Ilyen projekt lehet az, amit azért vállalsz el, mert egyensúlyban van a belefektetett munka és az érte kapott jutalom, amit azért vállalsz el, mert segítenél szeretnél vele, amit azért vállalsz el, mert valóban „fűlik hozzá a fogad”. Az élvezettel készült munkákon, a „szeretet projekteken” az is jól látszik, hogy azok szívből, szeretettel készültek. : ) Bátran mondjunk tehát nemet akkor, amikor és amire kell, biztosan jön jobb (jobban fizető projekt, jobb ügyfél, stb). Az energiavámpír ügyfeleket pedig messziről kerüld el, a nekik – még a kezdetben örömmel – végzett kreatív munka sem tud szeretet projekt címet szerezni.

#

Minden munka, minden kreatív alkotás történetet mesél el, valamilyen funkciót valósít meg, konkrét cél elérését szolgálja, érzelmeket vált ki, döntéseket befolyásol, üzenetet közvetít.

Hogy pontosan mit, azt már a kezdet kezdetén pontosan tudni kell, hiszen ennek fényében, „szellemében” készítjük el az adott munkát. Nem mindegy, hogy kinek készül az adott alkotás, kiket szeretnénk vele elérni, megszólítani, mi a legfőbb célunk, mire akarjuk vele ösz­tönözni a célközönséget, mi a fő üzenet, mit kell kiemelni, mire kell a fi­gyelmet irányítani?

Ezzel együtt azt sem árt tisztázni magunkban, hogy számomra mit jelent az adott munka? Egyfajta „kapcsolatot” kell kialakítanunk az adott munkával, melyhez sokszor egy kicsit mélyebbre is kell ásnunk. Ha összebarátkozunk a munkával, pontosan tudjuk, hogy kinek és miért készítjük, akkor a megalkotása is könnyebb, hatékonyabb lehet, a végeredménynek pedig magáért kell beszélnie.

#

Egy új projekt mindig új kihívás számunkra, főként akkor, ha előtte soha, még csak hasonlót sem készítettünk. Jogosan merülhet fel a kérdés: vajon képes vagyok rá? mire vagyok képes? mennyire vagyok jó? Ha eleget szeretnénk tenni a felkérésnek, mely mindenképpen újdonság, „kreatív kockázatot” rejtő projekt számunkra, akkor bizony ki kell lépünk a komfortzónánkból. Elrettenés helyett pedig bele kell csapnunk abba a bizonyos „lecsóba”, és igenis ki kell próbálni magunkat. Tudod, a „puding próbája az evés”. Ha soha nem léped ezt meg, soha nem mersz bevállalni új, komolyabb munkákat, akkor sosem tudod meg, hogy valójában mire is vagy képes. Bátran feszegesd a határaidat!

Vágj bele és csináld-csináld-csináld!

És ne feledd, hogy tökéletes nem létezik! A tökéletességre törekvés nagyon szép dolog. Azonban fontos tudni, hogy ilyen nem létezik. Tö­rekedni kell a tökéletes munkára, de valójában nincsen tökéletes munka. Ebben a szakmában meg különösen, hi­szen itt nagyon sok minden úgymond „ízlés dolga”. Lesz, aki­nek tetszik, és lesz, akinek nem. A kész vi­szont még mindig jobb, mint a tökéletes! : )

#

Nyomás alatt nem tudok alkotni, menni fog ez nekem? Sokszor befolyásoló erővel bír, ha bizonyos „keretek” (pl. határidő, konkrét elképzelések, egyedi ügyféligények megvalósítása) között kell alkotunk. Ez gyakran megy a kreativitásunk és a hatékony munkavégzésünk rovására – (a „keretek” miatt) rágörcsölünk az adott feladatra, és semmi nem megy úgy, mint amikor úgymond szabadon, kötetlenül alkotunk. Tudjuk, könnyű ezt mondani, de tényleg félre kell tenni ezeket a kereteket, és csakis a munkára kell koncentrálni. Az sem szerencsés, ha nagyon rákészülünk az adott projektre, nagyon tervezünk, megtervezzük, ugyanis ez is nagy terhet jelenthet számunkra, és ahelyett, hogy hozzájárulna a munka sikeres elvégzéséhez, épp ellenkezőleg, a munka rovására mehet, jelentősen megzavarhatja a munka természetes menetét, az alkotás kibontakozását. Tehát a rákészüléssel is csak finoman!

#

Adj magadnak időt, légy türelmes! – ezek szinte kőbe vésett szabályok, főleg kezdő alkotók számára. Ezek nélkül nem fog menni a kreatív alkotás sem. De akkor hogyan boldogulok a kreatív alkotás során? – tehetnéd fel a kérdést. Biztosan lesznek elakadások, technikai nehézségek, megoldandó kihívások, de ezekre nem lehet előzetesen, kész megoldásokkal a tarsolyunkban felkészülni. Úgy tudsz rájuk felkészülni, ha kalkulálsz velük, és nem esel kétségbe, ha aztán tényleg szembe is jönnek. Ha kell, akkor fuss neki 3x, hogy negyedjére kipipálhasd! Mindenre van megoldás, csak adj magadnak időt, légy türelmes!

#

És ne félj a tervezői kiégéstől sem! Mit tegyek, ha azt érzem, hogy nem vagyok képes újabb kreatív munkára? Ha kell, mondj nemet, tarts pihenőt, és úgy vállalj be újabb munkát. A kreatív alkotás sok energiát vesz el Tőled, nem mindig egyszerű egyik kreatív projektről egy másik kreatív projektre átállítani az agyunkat. Két projekt között bátran tarts szünetet, meglátod, hogy újult erővel, új ötletekkel és inspirációkkal az újabb munka gördülékenyebben fog menni.

# RÁADÁS

Minden designer saját, egyedi kreatív alkotófolyamattal rendelkezik. Azonban mégis van egy közös vonásuk:  a munkafolyamat legkisebb részét a tényleges tervezési munka teszi ki. : )


Milyen kérdéssel egészítenéd ki a kérdés-gyűjteményt? 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük