Barion Pixel

DesignAkadémia

Gyöngyszemek hallgatóink “tollából”

Ismét csak ámulunk és bámulunk hallgatóink kreatív munkái láttán. Ezúttal a profi karakterek és a profi kiadványok világából hozunk szemrevaló példákat.

Egyik “legifjabb” kurzusunk a Karakterkészítés kurzusunk, és az elmúlt időszakban igencsak megugrott a népszerűsége hallgatóink körében. Emlékszünk, amikor megszülettek az első karakterek hallgatóink tollából. Ezek az első munkák bizonyították azt, hogy oké, az új kreatív kurzusunk átment a “teszten”, általa elsajátítható a karakterkészítés. Azóta is jobbnál-jobb karakterekkel örvendeztetnek meg hallgatóink. : )

A Karakterkészítés kurzus során:

  • Megnézzük a karakterkészítés két alapvető módját, és eldöntjük, hogy miként álljunk neki.
  • Alap körvonalazási technikákat tanulunk, majd bonyolítjuk speciális körvonalakra, pl. kézi rajz hatású, stb…
  • Alap színezési technikákat tanulunk, majd bonyolítjuk árnyékokkal, egyéb kitöltésekkel…
  • Karaktereinknek különféle arckifejezéseket/stílusokat varázsolunk “szájak”, “szemek”, “hajak”, stb… segítségével.
  • Az egyszerűbb karakterekkel kezdünk, majd egy kifejezetten bonyolult karakter elkészítésével is megpróbálkozunk.

És bizony rajzolni sem kell tudni! Kézi rajztudás nélkül is alkothatunk klassz karaktereket.

Fejes Beáta hallgatónk (mondhatni) rendhagyó karaktert készített.

Ujj Nóra cukiságfaktorral is megfűszerezett karaktereit mutatta be nekünk.

Péter Barbara ugyan a Logókészítés kurzus hallgatója volt, de mivel ő is bájos karakter álmodott meg egy logóhoz, ezért itt szeretnénk bemutatni a munkáját. A Logókészítés kurzuson is az Illustrator vektorgrafikus programban dolgozunk, logókat tervezünk, melyek alapvetően egyszerűbb grafikai elemekből és feliratokból állnak – ahogyan a karakterek, úgy a logók is vektorgrafikák, azaz minőségromlás nélkül méretezhetők, élességüket megőrizve kicsinyíthetők, nagyíthatók. Aki már ismeri az Illustrator vektorgrafikus képszerkesztő programot, a logótervezés után szeretné továbbfejleszteni a tudását egy magasabb szintre, haladó technikákat elsajátítani, komplexebb ábrákat, grafikákat alkotni, akkor a logókészítés után jöhet a karakterkészítés. : )

Barbara a Kiadványszerkesztés kurzuson és a Digitális grafika kurzuson is részt vett.

A kiadványszerkesztés Neked való, ha:

• A nyomtatott média világa vonz.

Azt hiszem, az a legnagyobb öröm egy kiadványszerkesztő számára, amikor a saját munkáját nyomtatott formában is a kezébe veheti. Átlapozni egy általad tördelt és szerkesztett magazint… Igazán felemelő, hogy a munkád gyümölcse itt valóban kézzel fogható.

• Egyébként is kreatív vagy.

Esetleg használtál már képszerkesztő programokat (pl. Photoshop) és most szeretnéd a tudásodat egy magasabb szintre emelni.

• Egy jó bevételi forrásra akarsz szert tenni.

A kiadványszerkesztésért, nyomdai előkészítésért bizony jó kis munkadíjat lehet elkérni. A kreatívok munkadíja egy tisztességes fizetés, amit Te is megérdemelsz.

Barbara grafikai munkaként egy kétoldalas étlaptervet, kiadványként egy remek útinaplót állított össze.

Barbara így számolt be nekünk:

Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy végre olyanba foghattam bele, ami érdekel és szívesen foglalkoznék vele. A tanulásra fordított idő minden percét élveztem, az érthető oktatóanyagok meglepően gördülékennyé tették a tanulást.

A Photoshoppal való viszonyom nevezhető réginek, ennek ellenére így is rengeteg újdonsággal találtam szemben magam, a kiadványszerkesztés igazi kihívás, viszont a logókészítés az egyik kedvencemmé vált – szinte kipattant a fejemből a vizsgamunka ötlete, rettenetesen élveztem minden görbe megtervezését és a színek kikeverését!

Habár van még hova fejlődnöm, hiszen az ember mindig tanulhat valami újat, de még egyszer szeretném a kurzus nyújtotta lehetőségeket!

Mester-Szabó Nikolett szintén a Kiadványszerkesztés kurzuson remekelt, és igazán egyedi kiadványt készített – egy 140 oldalas receptes könyvet. : )

Elég komoly diétába kellett kezdenem, édesanyám pedig pánikolt, hogy mit fog ő így főzni nekem. Kitaláltam, hogy a születésnapjára meglepem egy receptgyűjteménnyel, a nagy kupac jegyzetből pedig ez a kis könyvecske született. A5 méretben nyomtattuk füzet formátumra, az első és az utolsó oldal vastag papírra kasírozott, öntapadós fóliára nyomott képpel készült, spirál fűzést kapott, és egészen könyv formája lett. : ) Nagyon boldog volt anyu.

A készítés minden pillanatát imádtam. Biztosan lenne még mit javítani rajta, de rengeteg munka van benne, és igazán megszerettem a végére.

Köszönöm a szuper tananyagot, az inspirációt és mindent, amit ezzel a tanfolyammal kaphattam Tőled. Boldog vagyok, hogy olyat tanulhattam végre, ami igazán érdekel, és amit közben nagyon megszerettem.


Te is kedvet kaptál a kreatív alkotáshoz? Te is szívesen alkotnál ilyen remek grafikai munkákat?

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük