Barion Pixel

DesignAkadémia

Kedvencünk a Pinterest – gyűjtögess és inspirálódj Te is!

Designerként, grafikusként folyamatosan, napi szinten gyűjtjük az információkat az aktuális trendekről, nem mellesleg inspirálódunk. Ehhez az egyik kedvenc oldalunk a Pinterest.

Ha még nem találkoztál vele, akkor helyezkedj el kényelmesen, és készülj fel egy újabb függőségre! : )

A Pinterest egy közösségi oldal, ahol mindenki neki tetsző, inspiráló dolgokat nézegethet, gyűjthet, és azokat rendszerezheti.

A leggyakoribb „pin-ek” a divat, kreativitás, lakberendezés, különböző DIY (Do It Yourself, azaz csináld magad) projektek, receptek, stb… témakörökből kerülnek ki, de ezen felül is minden egyéb téma megtalálható itt.

Nekünk designereknek azért is hasznos, mert sok anyagot találhatunk grafika, design, webdesign, logó, színek, tipográfia,… stb. témakörökben.

Ezeket a pin-eket egyrészt inspirációnak is használhatjuk, másrészt tájékozódhatunk a legújabb, legfrissebb trendekről, fejleszthetjük, tágíthatjuk ízlésünket.

A Pinterestet úgy kell elképzelni, mint egy virtuális falat, ahol a saját faladon a saját érdeklődési körödnek megfelelően, tetszés szerinti mennyiségű és elnevezésű „táblát” hozhatsz létre.

Ez a tábla olyan, mint egy parafatábla, amire a „pin-eket” kitűzheted. Maga a Pinterest elnevezés is ebből adódik össze: pin = tűzni + interest = érdeklődés szavak összemosása.


A Pinterest használata nagyon egyszerű és könnyen elsajátítható, azonban, hogy könnyebben eligazodj benne, összeszedtük Neked az alapfogalmakat, és a használathoz is kapsz egy kis segítséget:

Ahhoz, hogy Te is Pinner, azaz felhasználó legyél, nyisd meg a https://hu.pinterest.com/ oldalt, majd regisztrálj egy saját fiókot! A legegyszerűbb talán Facebook felhasználóként regisztrálnod, mert ez rögtön megtörténik, és ráadásul automatikusan megjelennek azok a felhasználók (pinnerek), akik az ismerőseid között vannak a Facebookon, plusz a Pinteresten is jelen vannak.

Pinterest alapfogalmak

Pin: a kitűzött kép

Pin lehet egy kép, amit mondjuk Te magad is feltölthetsz, pl. a telefonodról a fotóid közül, vagy lehet egy weboldalnak a könyvjelzője is – gyakorlatilag úgy is használhatod, mint a böngésződ könyvjelző funkcióját – kitűzhetsz egy teljes weboldalt, aloldalt, blogot vagy csak egy bejegyzést.

A Pinterestre belépve a képfolyamban az érdeklődésünk, korábbi kereséseink alapján is kapunk pineket – egyfajta ajánlásként, melyek között “csemegézhetünk”.

Ha megtetszik egy másik Pinner egyik tábláján egy kép, és azt kitűzöd magadhoz is, hogy neked is meglegyen, akkor az a repin.

Board, azaz tábla: ahova kitűzöd a képeket, névvel, leírással láthatod el őket.

A táblák gyakorlatilag a pinek rendszerezésére szolgálnak, csak rajtad áll, hogyan szeretnéd rendszerezni a pinjeidet.

Nézzük meg, hogy is néznek ki a pinek a képfolyamban, és milyen is egy pin (a pin alatt hasonló pineket is találsz):

A jobb felső sarokban található „Mentés” gombra kattintva tudod kitűzni a saját tábláid valamelyikére. Ekkor megjelenik egy kis ablak, ahol kiválaszthatod, melyik tábládra szeretnéd kitűzni. Ha új táblát szeretnél neki létrehozni, akkor kattints a „Tábla létrehozása” gombra, és már létre is hozhatod az új táblát.

A saját profilodban megtalálod a tábláidat és az azokra tűzött pineket.

A saját tábládat is szerkesztheted, ha az egérránavigálásra a jobb alsó sarokban megjelenő ceruza ikonra kattintasz – tábla nevének módosítása, leírása, kategóriája, stb. lehetőségek.

A táblára mentett pint is szerkesztheted, ha az egérránavigálásra a bal felső sarokban megjelenő ceruza ikonra kattintasz – módosíthatod a pin leírását/új leírást adhatsz hozzá, illetve itt tudod törölni is.

Ha az adott táblán egyszerűen csak rákattintasz az adott pinre, akkor a megnyíló ablakban is különféle lehetőségek vannak:

  • ceruza – a pin megnyílik szerkesztésre (lsd. előzőekben)
  • 3 pont – “Kép letöltése”, “Pin jelentése”, “A pinbeágyazási kód beszerzése”,
  • felfelé mutató nyíl – pin küldése

Továbbá a pinről információkat is láthatsz, például azt, hogy eredetileg honnan, melyik Pinterest oldalról van mentve (az oldal közvetlenül be is követhető), továbbá ha van eredeti forrása, akkor a weboldal címe is fel van tüntetve.

És a pinhez természetesen érkezhetnek kipróbálási visszajelzések és kommentek is. : )

Itt például a DesignAkadémia Pinterest oldalát, különböző témák szerint összeállított tábláit láthatod:

Táblákon kerülnek összegyűjtése a különböző inspirációk és a hallgatóink munkái:

Követés a Pinteresten

A követés során beállíthatod, hogy követsz egy adott felhasználót/vállalkozás Pinterest oldalát, vagy akár a felhasználó egy-egy tábláját követed csak. A piros „Követés” gombra kattintva már követheted is például a DesignAkadémia Pinterest oldalát vagy például csak egyik-másik tábláját.

Követésre fel!

Keresés a Pinteresten

Az oldal tetején található Keresés mezőben kulcsszavak segítségével lehet keresgélni, akár konkrét témára, szóra vagy kategóriák szerint is, de még a pinnerekre is. A kulcsszóval törétnő keresés során támához kapcsolódó Pinterest oldalak is megjelennek a találatok között. A keresés ablakban korábbi kereséseink is láthatók, valamint a Pinterest további ötleteket és népszerű témákat is mutat.

+Hasznos tippek

  • pinelj bátran, de azért válogatva, mert egy idő után már el fog árasztani a sok pin
  • a pinek bármikor törölhetők és a követett táblákról, személyekről is egy kattintással leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik, amiket kitűz
  • titkos táblák: készíthetsz titkos táblákat is, amiket beállíthatsz úgy, hogy az ide tűzött pineket csak Te látod, de akár megoszthatod úgy is, hogy csak az általad kiválasztott felhasználók (pinnerek) látják majd
  • nem biztos, hogy egy pin esetén maga a mögöttes tartalom (weboldal) fog Téged érdekelni, lehet, hogy csak a pin képe tetszik, vagy annak csak egy része
  • használd inspirációs forrásként munkáid megkezdése előtt!
  • legyen ez az új könyvjelződ
  • próbálj ne függővé válni : )

Jó Pinterest-ezést! : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük