DesignAkadémia

Kedvencünk a Pinterest – gyűjtögess és inspirálódj Te is!

Designerként, grafikusként folyamatosan, napi szinten gyűjtjük az információkat az aktuális trendekről, nem mellesleg inspirálódunk. Ehhez az egyik kedvenc oldalunk a Pinterest. Ha még nem találkoztál vele, akkor helyezkedj el kényelmesen, és készülj fel egy újabb függőségre! 🙂

A Pinterest egy közösségi oldal, ahol mindenki neki tetsző, inspiráló dolgokat gyűjthet, és azokat rendszerezheti. A leggyakoribb „pin-ek” a divat, kreativitás, lakberendezés, különböző DIY (Do It Yourself, azaz csináld magad) projektek, receptek, stb… témakörökből kerülnek ki, de ezen felül is minden téma megtalálható itt.

Nekünk designereknek azért is hasznos, mert sok anyagot találhatunk grafika, design, webdesign, logó, tipográfia,… stb. témakörökben. Ezeket a pin-eket egyrészt inspirációnak is használhatjuk, másrészt tájékozódhatunk a legújabb, legfrissebb trendekről, fejleszthetjük, tágíthatjuk ízlésünket.

A Pinterestet úgy kell elképzelni, mint egy virtuális falat, ahol a saját faladon a saját érdeklődési körödnek megfelelően, tetszés szerinti mennyiségű és elnevezésű „táblát” hozhatsz létre. Ez a tábla olyan, mint egy parafatábla, amire a „pin-eket” kitűzheted. Maga a Pinterest elnevezés is ebből adódik össze: pin = tűzni + interest = érdeklődés szavak összemosása.

pinterest

A Pinterest használata nagyon egyszerű és könnyen elsajátítható, azonban, hogy könnyebben eligazodj benne, összeszedtük Neked az alapfogalmakat, és a használathoz is kapsz egy kis segítséget:

Ahhoz, hogy Te is Pinner, azaz felhasználó legyél, nyisd meg a https://hu.pinterest.com/ oldalt, majd regisztrálj egy saját fiókot! A legegyszerűbb talán Facebook felhasználóként regisztrálnod, mert ez rögtön megtörténik, és ráadásul automatikusan megjelennek azok a felhasználók (pinnerek), akik az ismerőseid között vannak a Facebookon, plusz a Pinteresten is jelen vannak.

Pinterest alapfogalmak:

Pin: a kitűzött kép. Pin lehet egy kép, amit mondjuk Te magad is feltölthetsz, pl. a telefonodról a fotóid közül, vagy lehet egy weboldalnak a könyvjelzője is – gyakorlatilag úgy is használhatod, mint a böngésződ könyvjelző funkcióját – kitűzhetsz egy teljes weboldalt, aloldalt, blogot vagy csak egy bejegyzést.

Ha megtetszik egy másik Pinner egyik tábláján egy kép, és azt kitűzöd magadhoz is, hogy neked is meglegyen, akkor az a repin. Nézzük meg, hogy is néz ki egy Pin:

pin

Felül, a „Mentés” gombra kattintva tudod kitűzni a saját tábláid valamelyikére. Ekkor megjelenik egy kis ablak, ahol kiválaszthatod, melyik tábládra szeretnéd kitűzni. Ha új táblát szeretnél neki létrehozni, akkor kattints a „Tábla létrehozása” gombra, és már létre is hozhatod az új táblát.

tabla_mentes

Miután kitűzted a pint, megjelenik még egy ablak, ami közli, hogy rendben sikerült a kitűzés, illetve véletlenszerűen megmutatja, hogy kinek és milyen tábláján szerepel még ez a pin. Ez a funkció abban segíthet, hogy új, hasonló érdeklődésű és ízlésvilágú felhasználókat (és pinjeiket) találj.

 

A saját tábládra mentett pint szerkesztheted (ceruza ikon), azaz módosíthatod a tábláját, módosíthatod a leírást/új leírást adhatsz hozzá, illetve itt tudod törölni is. Statisztikákat láthatsz róla (oszlopok ikon): nagyítások, kattintások, mentések. Egyéb funkciók (pontok ikon): Pin jelentése és Beágyazás. A pinről információkat is láthatsz, például azt, hogy eredetileg honnan, melyik Pinterest oldalról van mentve. Ha erre a hivatkozásra kattintasz, akkor ez a Pinterest oldal nyílik meg, ha a Megnyitás gombra kattintasz, akkor maga a weboldal nyílik meg, ami ez esetben a fontok letöltési helye, tehát mint látható, ez esetben ez a pin könyvjelzőként funkcionál. És pinhez természetesen érkezhetnek kipróbálási visszajelzések és kommentek is. 🙂

pin-forras

 

Board, azaz tábla: ahova kitűzöd a képeket. Több táblád lehet, amiknek adhatsz nevet, leírást. A táblák gyakorlatilag a pinek rendszerezésére szolgálnak, csak rajtad áll, hogyan szeretnéd rendszerezni a pinjeidet.

Itt például a DesignAkadémia Pinterest oldalát, különböző témák szerint összeállított tábláit láthatod:

designakademia_pinterest

 

Például ezen a táblán kreatív, profi logókat, logóterveket gyűjtöttünk össze:

pinterest_logok

 

Például ezen a táblán ötletes csomagolásokat gyűjtöttünk össze:

pinterest_csomagolasok

 

 

Követés: A követés során beállíthatod, hogy követsz egy adott felhasználót, vagy akár a felhasználó egy-egy tábláját követed csak. A jobb felső sarokban látható a „Követés” gombra kattintva már követheted is például a DesignAkadémia Pinterest oldalát vagy például a “Kiadvány layout”-ok tábláját.

Követésre fel!

designakademia_pinterest

pinterest_kiadvanyok

 

 

Keresés a Pinteresten

A Keresés mezőben kulcsszavak (címkefülek) segítségével lehet keresgélni, akár konkrét témára, szóra vagy kategóriák szerint is, de még a pinnerekre is. 

pin-kereses

Ha felül a keresősáv jobb szélén lévő három vízszintes vonallal jelölt ikonra kattintasz, megjelennek a kategóriák, mint például Dizájn, Illusztrációk és plakátok, Lakberendezés, stb., tehát így adott kategórián és annak alkategóriáin belül tudsz tovább keresgélni.

kategoria

 

Hasznos tippek

-pinelj bátran, de azért válogatva, mert egy idő után már el fog árasztani a sok pin

-a pinek bármikor törölhetők és a követett táblákról, személyekről is egy kattintással leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik, amiket kitűz

-titkos táblák: készíthetsz titkos táblákat is, amiket beállíthatsz úgy, hogy az ide tűzött pineket csak Te látod, de akár megoszthatod úgy is, hogy csak az általad kiválasztott felhasználók (pinnerek) látják majd

-nem biztos, hogy egy pin esetén maga a mögöttes tartalom (weboldal) fog Téged érdekelni, lehet, hogy csak a pin képe tetszik, vagy annak csak egy része

-használd inspirációs forrásként munkáid megkezdése előtt!

-legyen ez az új könyvjelződ

-próbálj ne függővé válni 🙂

 

Jó Pinterest-ezést! 🙂

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása
Privacy Policy