Barion Pixel

DesignAkadémia

Ismered a dingbat-et?

Betűvadászat során biztosan Te is találkoztál már a különböző fontletöltő oldalakon olyan betűkészletekkel, amik igazából rajzolt ikonok, alakzatok. Nos, ez nem más, mint a dingbat. 

Bejegyzésünkben a dingbat-ekkel ismerkedünk meg. : )

A dingbat-nek ugyan nincs szó szerinti magyar megfelelője, de betűképnek, szimbólum-fontnak nyugodtan nevezhetjük.

Nem is új találmányról van szó, hiszen már a 90-es években is találkozhattunk szimbólumokat, alakzatokat, nyilakat, ornamentikákat, különböző karaktereket tartalmazó betűkészletekkel, csak akkor még nem neveztük nevén a „gyereket”, illetve nem tudtuk, hogy mire tudjuk őket használni. : )

Az első ilyen betűtípus a Wingdings volt, ez a mai napig szerepel a Windows operációs rendszer (3.1 verziótól) betűkészletében, sőt Wingdings 2 és Wingdings 3 néven újabb betűkép-készletek is születtek.

Láthatjuk, hogy régebben elég egyszerű karakterek voltak, de mára már komoly és összetett alakzatok, ábrák is megtalálhatóak a dingbat-ek között szinte minden témában és stílusban, és bizony mi ezeket remekül tudjuk hasznosítani design munkáinkban, kiadványainkban.

Hogy hol találunk dingbat-eket?

Mivel ezek is alapvetően betűkészletek, betűcsaládok, így fontletöltő oldalakon érdemes keresgélnünk őket.

A jól ismert fontlelőhelyen, a dafont.com oldalán például külön csoportba vannak gyűjtve a dingbat-ek, sokféle stílusban és témában tudjuk őket letölteni az operációs rendszerünk betűkészletébe, és máris használatra készek akár a Word programban, akár a Photoshopban.


Hogy hogyan kell a betűtípusokat telepíteni?

Erről a Webdesignsuli blogjában írtunk:


dingbat kategóriák a dafont.com-on, például Kids kategória
Kids témában jópofa dingbat-eket találunk

Kedvenc oldalunkról, a Pinterest-ről se feledkezzünk meg, megfelelő kulcsszavak segítségével különböző téma vagy éppen stílus köré szerveződő dingbat-eket találhatunk.

íme milyen sok dingbat gyűjteményt találhatunk a Pinteresten is
karácsony témában kutakodtunk dingbat-ek után

Érdekesség

Jártunkban-keltünkben magyar vonatkozású dingbat-tel is találkozhatunk: kalocsai mintákból is készült már dingbat-készlet (alkotója: Levi Halmos), melyet például a szintén jól ismert fontsquirrel.com oldalról tölthetünk le ingyenesen.


És hogy miért is jók ezek a dingbat-ek? Mire tudjuk használni a dingbat-eket?

Alapvetően fontokról van szó, így vektorosak, azaz rajzelemként felhasználva őket minőségromlás nélkül átméretezhetőek, vagy akár át is színezhetőek.

Az Illustatorban vektoros alakzatként, a Photoshopban például egyedi alakzattá alakítva őket tovább szerkeszthetők, alakíthatók, módosíthatók.

Felhasználhatjuk őket grafikákhoz, logókhoz, kiadványokhoz. Ha éppen egy egyszerű rajzolt elemre van szükségünk az adott munkához, akkor egyrészt nem kell nekünk megrajzolnunk, másrészt nem kell vektoros ábrákat összegyűjtő oldalakon keresgélnünk és onnan letöltenünk. Célzottan kereshetünk megfelelő dingbat-készletet, ha éppen egy egyszerű nyílra vagy éppen egy komplett ábrára, alakzatra van szükségünk.

Például kiadványszerkesztés során kifejezetten hasznát vehetjük a dingbat-készleteknek, ha éppen egy kis motívumra van szükségünk a kiadványban, hiszen így nincs szükség az InDesign-ban kép beszúrására, egyszerűen begépeljük az adott karaktert.

Mondhatni egy újabb vektoros alakzat gyűjtemény kerül a kezünkbe, ami ráadásul igen szerteágazóan sokoldalú, és sokoldalúan is használható : )


A Wikipédia angol cikkében bővebben is olvashatsz a dingbat-ről: https://en.wikipedia.org/wiki/Dingbat

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük