Barion Pixel

DesignAkadémia

Hallgatónk sikersztorija – egyenesen a mesés Ciprusról

Hallgatónk izgalmas sikertörténetet hoztuk el, mindezt egyenesen a mesés Ciprusról.

Mindig örömmel és büszkeséggel tölt el minket, ha hallgatóink közül többen is megvalósítják a már Neked is biztosan ismerősen csengő jelmondatunkat: „Légy kreatív és élj belőle jól!”

Pontosan így tett Bea hallgatónk is. : )

(Nem kitalált) történetünk főszereplője Kaczeus Beáta hallgatónk, aki saját kreatív vállalkozása, a GraphicBox útjait egyengeti, kisvállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek megbízásait teljesíti, és mindezt ma már a mesés Cipruson teszi. Online dolgozik, munkájának nincs fizikai határa. 

De honnan/hogyan is indult Bea sikersztorija?

Bea több kreatív kurzuson is részt vett a DesignAkadémián, sok hallgatónkhoz hasonlóan őt is többek között a pandémia időszaka terelt más “vizek” felé. 

Akkoriban, amikor kezdtem ezt az egészet, köztisztviselő voltam Budapest egyik önkormányzatánál. Testvérvárosi kapcsolattartás volt a feladatköröm, ami leginkább partnerek, vendégek fogadásáról, diplomáciai találkozók, kiküldetések, rendezvények szervezéséről szólt. A világjárvány mindezt felülírta. Home office-ba szorultunk, az utazások, találkozások teljesen leálltak. Szerettem volna hasznos dologgal kihasználni ezt az időt. Mindig nyitott voltam az új dolgokra és már gyerekkorom óta szerettem rajzolni, de bármi olyat csinálni, amivel a kreativitás iránti étvágyamat csillapíthattam. Hát így találtam rá a Design Akadémiára.

Nagyon tetszetős, barátságos és felhasználóbarát a honlapotok, az árak megfizethetőek… Elsőként a „Digitális grafika” kurzust vettem célba. Nagyon jó volt!, de éhes maradtam. : ) Következett a „Kreatív stílusfejlesztés” …még mindig nem volt elég. Beiratkoztam a „Karakterkészítésre” is. Ezt élveztem a legjobban. Érkezett tőletek egy hírlevél a DesignAkadémia hallgatóinak szóló pályázatról, beküldtem 3 munkámat az „Alkotó Hallgató” pályázatotokra, ahol engem választottatok abban a körben a legjobbnak. A „Pátyi kanyar” logóm lett a befutó. Nagyon boldog voltam. Ekkor kaptam igazi lendületet. A pályázat nyereményeként egy újabb kurzust, mégpedig a „Logókészítést” választottam. Ezt is kipipáltam, következett „Kiadványszerkesztés”, majd a „Fotózás, retusálás” és a „Kreatív vállalkozás” kurzust is végigvettem. Bevallom, vágyom az „Urban Sketch” után is, ez lesz a következő falat.

Bea kezdetben a munkahelyén tudta kamatoztatni a megszerzett tudást, gyakorlatot, minden további (baráti, ismerősi) megbízást pedig éles gyakorlatként fogott fel, és folyamatosan bővítette velük a portfólióját

Még el sem kellett teljesen végeznem az első tanfolyamot (Digitális grafika kurzus), amikor a tanultak alapján már egyedi képeslapokat készítettem a munkahelyem különböző szervezeti egységeinek, pl. az alpolgármestereknek, igazgatónak, a programkoordinációs és sport csoportunknak. Már magabiztosan terveztem szebbnél szebb plakátokat és okleveleket is.

Az elején egyedi esküvői meghívók tervezésében gondolkodtam, ami ma is a szolgáltatásaim része, de igazán a logótervezés és a fesztiválok arculattervezése jött be igazán.

Bea a korábban említett pályázat során már jelezte felénk, hogy bizony nagy váltásra készül. : )

Jelenleg egyfolytában dolgozom, különféle pályázatoknak készítem a kreatív anyagokat. Épp a héten léptem ki a  közigazgatásbeli “nyugdíjas” állásomból, és jövő héten Cipruson kezdek új életet, hisz általatok – nem túlzás – szárnyakat kaptam. 🙂 Február 5-e után Páfosz egy nagyon szép részén fogok élni egy tengerparti bungalóban, mert mindabban, amit tőletek tanultam, az a legjobb, hogy valóban bárhonnan bármikor dolgozhatok. Hihetetlenül felszabadító érzés.

Mi pedig nagy-nagy kíváncsisággal vártuk a fejleményeket, hiszen nem mindennapi az ő története. Bea valóban egészen Ciprusig repült, párjával és két kutyusával, a történetét már Páfoszról osztotta meg velünk. : )

Az utóbbi évek a munkahelyemen már több stresszt okoztak, mint örömöt. Nem tudtam újat vinni a dolgokba, pedig nagyon szerettem a munkahelyemet és a munkatársaimat is. 13 éven keresztül dolgoztam az önkormányzatnál. Nem éreztem azt, hogy bármi is felfelé ívelt volna. Gondolok itt a tapasztalatokra, tanulásra, az anyagiakra, a hangulatra és szinte mindenre, ami egy munkában fontos. Motiválatlan lettem.

Ciprus nem is az én álmom volt, hanem a vőlegényemé. Cipruson négyszer jártunk költözés előtt. Nagyon passzolt minden a váltáshoz. Akkora már volt annyi tapasztalatom a grafika terén, hogy biztonsággal vállaltam el az adódó megbízásokat. Ez lett az én „B” tervem, hisz az „A” elfáradt.

Igen, mondhatnád azt kedves Olvasó, hogy vannak szerencsésebbek… 

Tudni kell, hogy mindenért, de mindenért kőkeményen meg kell dolgozni. Valóban álomszerű a jelenlegi helyzetem, de nekem is, ahogyan másnak is, nagyon sok időt, energiát és gyakorlást kell tennem ebbe a dologba. Nagyon sok „ingyenmunka” van a hátam mögött, amit ha nem vállalok el, nem tudok éles helyzetben tanulni, nincs referenciám, nem ismernek meg a munkáimon keresztül idegenek, stb.

A másik nagyon fontos dolog a reklám. Tudni kell, hogy nem leszel egyik percről a másikra gazdag, ciprusi vállalkozó. 🙂 Nagyon sokat fektetek reklámokba és mivel ehhez (még) nem értek, egy céget bíztam meg a feladattal. Időt kell adni a marketingnek is, hogy működni tudjon.

Tehát: alázat, tanulás, gyakorlat, kitartás, türelem és reklám az én mesterhatosom.

Bea már Cipruson fektette új alapokra vállalkozását, a GraphixBox-ot, folyamatosan fejleszti és ő maga is folyamatosan fejlődik.

Tovább dolgozom a vállalkozásomon, hisz én is még az első félévet végzem most. : ) Építem tovább. Szeretném a webdesigner tanfolyamotokat is elvégezni, és weboldalszerkesztéssel bővíteni a szolgáltatásaim sorát. Szeretnék fejlődni, még-még tanulni, akár a hibáimból is. 

Kisvállalkozóknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek egyaránt dolgozik, munkáit több platformon, mint például a Facebook oldalán, az Instagram oldalán és a Behance oldalán is bemutatja.

A vállalkozásuk, rendezvényük, esküvőjük tükrét szeretném átadni a megbízóimnak. Egyedi kérések alapján dolgozom, nem klisék szerint. Lehet, hogy egy sablon is megfelelhet a célnak, de sosem lehet azt közvetíteni vele, ami a vállalkozás, rendezvény, esküvő története. Legutóbb például egy olyan esküvői meghívót kért tőlem egy fiatal pár, amin egy fiú és egy lány két külön útról egy közös útra lép, háttérben látszik a Badacsony és a Balaton, kedvenc színük stb.…hisz ez az ő történetük, senki másé. Ezt nem lehet megvásárolni egy „meghívóboltban”. Egyedi tervezést igényel. De hozhatnám példának a mi esküvői grafikánkat is. Kutathattam volna meghívós webshopokat és találtam is volna szépet, de olyat, ami rólunk mesél, biztosan nem.


Hidd el, hogy Bea történetének esszenciája nem is maga Ciprus (persze ez sem mindennapi “munkahely”) – története valójában arra világít rá, hogy a szükséges pluszt, amitől valóra válik az álom, Te magad tudod hozzátenni, bármilyen tanfolyamon is vegyél részt, bárhol is legyél a világban. 

Mindabban, amit tőletek tanultam az a legjobb, hogy valóban bárhonnan bármikor dolgozhatok. Hihetetlenül felszabadító érzés. Szabadságot kaptam tőle! Nincsenek fáradt, nyűgös reggelek, nincs dugóban ücsörgés munkába menet és jövet, nincs munkahelyi nyomás, nincs stressz, viszont van napsütés, kiegyensúlyozott hétköznapok, és van, hogy nehezebben csúszik be még egy-egy megrendelés, de utána úgyis jön több egyszerre. Szabad vagyok és azzal foglalkozhatok, amiben örömömet lelem. A tenger mellett élhetek. Nem kell a 8 órát négy fal között lehúznom. Nem kell abban a mókuskerékben pörögnöm, amiben abban versenyeznek a körülöttem élő emberek, hogy ki alszik kevesebbet és cserébe ki dolgozik többet, kinek van jobb kocsija és menőbb telefonja. Nem vagyok alárendelve senkinek.

Csakis a „mesterhatosomat” küldhetem útravalóul: alázat, tanulás, gyakorlat, kitartás, türelem és reklám. : ) Sok sikert nektek is, Kollégák!


Érj el Te is hasonló sikereket, tarts velünk kreatív kurzusainkon! 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük