Barion Pixel

DesignAkadémia

Névjegykártya trendek – 2024

Bejegyzésünkben számos példán keresztül járjuk körbe az idei év legmeghatározóbb névjegykártya-trendjeit. Csekkold őket Te is! : )

A névjegykártya egy igazán hasznos arculati anyag, a kapcsolatépítés, valamint a kapcsolattartás fontos eszköze a szakemberek/vállalkozások és az ügyfeleik között. Tény, hogy ma már az online kommunikációs platformok hódítanak, de egy “magára valamit is adó” cég bizony névjeggyel is rendelkezik, ez is szerves része az arculatának. Ez a kis praktikus “kártya” kis helyen is elfér, mindig magunknál tarthatjuk, és továbbadhatjuk/átadhatjuk a célközönségünk, partnereink számára.

A névjegy dizájnja nagyban hozzájárul az első benyomás kialakításához is a célközönség körében, ezért most bemutatjuk a 2024-es évben hódító irányzatokat.

Lássuk az aktuális névjegy-trendeket! : )

# Kontrasztos színek, merész színkombinációk

Az élénk, merész, kontrasztos színek használata a névjegyek világában is töretlen marad. : )

# Sötét hátterek

Idén a világosabb hátterekkel, vagy éppen a teljesen fehér háttérszínnel rendelkező kártyák eddigi népszerűsége kissé „visszaesik”, és a sötétebb hátterek kerülnek a reflektorfénybe. A sötét szín elegáns és kifinomult hangulatot kölcsönöz a névjegyeknek, mindeközben kiemelkednek az átlagos hétköznapokból, merész, rejtélyes stílusukkal felkeltve a szemlélők figyelmét.

# Neon színátmenetek

A színátmenetek a legtöbb design trendben visszaköszönnek, évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen látványos megjelenést nyújtanak az adott munkának. A színátmenetek és azok neon színekkel való kombinálása extra, magával ragadó látványt kölcsönöz a névjegykártyáknak is. Ezek a már-már rikító megoldások modern, merész és innovatív hatást nyújtanak.

# Retro színek

A retro stílus továbbra is hódít. : ) Ennek a design stílusnak a korhű színeivel is gyakran találkozhatunk a névjegyeken.

# Vintage betűtípusok

A vintage stílus továbbra is töretlen, a vintage stílusú betűtípusok nagyon hangulatosak, a tradicionális, régi hagyományokon alapuló vállalkozások (pl. manufaktúra, régi családi vállalkozás stb.) névjegyeinek is nagyszerűen állnak.

# Fémes hatású betűtípusok

A csillogó, arany színű és egyéb fémes, fényes hatással ellátott, kissé „bevésett” feliratok merészségüknek, látványosságuknak köszönhetően a névjegyeken is feltűnnek.

# Akadálymentesített névjegyek

Az akadálymentesített névjegykártyák abban segítenek, hogy a célközönség minden tagja tudja használni őket.

Braille-írás használata

A kapcsolatfelvételi adatok és fontosabb információk Braille-írással is megjeleníthetők a névjegyen, hogy a látássérültek számára is elérhetők, hasznosíthatók legyenek ezek az információk

Színvakok számára megfelelő színhasználat

A színvakok számára bizonyos színek nem láthatók, ezért a megfelelő színek, színkombinációk használata nagy segítséget nyújthat nekik, a szöveges tartalmak számukra is jól olvashatók lesznek.

Néhány színkombináció, melyeket érdemes elkerülni: zöld és piros, zöld és barna, zöld és kék, kék és lila.

Gyengén látók számára is jól olvasható betűtípusok

Bár a kisebb, visszafogottabb betűmérettel szedett szöveges tartalmak, információk remekül igazodnak a minimalista stílushoz, azonban a gyengén látók számára célszerű nagyobb betűmérettel szedni ezeket a tartalmakat.

# Hozzáadott pluszok

A névjegyek nemcsak az elérhetőségek átadását teszik lehetővé, hanem figyelemfelkeltő ajánlatokkal, instrukciókkal ötvözve marketingeszközként is szolgálnak. Tehát a névjegyen az elérhetőségek mellett egy tömören megfogalmazott ajánlat, kedvezmény vagy egy kuponkód is szerepelhet.

# Geometria

A letisztult, éles vonalakkal rendelkező geometriai alakzatok pontosságot és professzionalizmust kölcsönöznek a névjegyeknek. Ezek az alakzatok igazán praktikusak, hiszen „sokszínűek”, változatosak, ezáltal érdekes minták, mintázatok is kialakíthatók belőlük. Mindemellett pedig a megfelelő betűtípusokkal és színekkel kombinálva modern hangulatot, kifinomultságot sugároznak.

# Illusztrációk használata

Az illusztrációk, kabalák a korábbi években is nagy sikernek örvendhettek, és idén a névjegyeken is visszaköszönnek, ezek által a vállalkozások kreatív, illusztratív formában jeleníthetik meg a márkatörténeteiket. Az elegánsabb vonalas rajzoktól kezdve, a szerethető karaktereken át, egészen a merész grafikákig mindennel találkozhatunk. A bájos kabalák barátságosabbá, vidámabbá és szerethetőbbé varázsolják a vállalkozásokat a célközönség szemében, továbbá érzelmi kapcsolatokat alakítanak ki az adott cég/vállalkozás/márka és a fogyasztók/felhasználók között.

# Kézzel készített illusztrációk

A kézműves termékekhez és a művészethez kapcsolódó vállalkozások számára kifejezetten ideális választás lehet a kézzel készített illusztráció, mintázat megjelenítése. Ezáltal még személyesebbé varázsolható az adott arculati anyag, mint például a névjegy.

# Képeslapszerű névjegyek

A hagyományos, csak elérhetőségeket tartalmazó névjegyek már-már „megszokottá” váltak, de ezek mellett más információk, mint például “hatalmas” címsorokkal szedett releváns tartalmak (pl. szlogent, pozicionálást, ösztönzést), az adott termék megrendelésére/szolgáltatás igénybevételére ösztönző mondatok, egyéb instrukciók is elhelyezhetők rajtuk, megtűzdelve őket figyelemfelkeltő vizuális tartalmakkal. Kissé “képeslap hatású” névjegyekkel is találkozhatunk az idei évben.

# Dombornyomás

A dombornyomott betűk, feliratok, mintázatok, illusztrációk tökéletesen passzolnak a letisztult, minimalista stílusban készülő névjegyekhez. Ezek az elemek amellett, hogy meglehetősen mutatósak, a negatív, üres tereket is ügyesen kitöltik.

# Szélek kiemelése

A névjegy árnyalatához passzoló, vagy éppen ellenkezőleg, ellentétes színekkel, esetleg neonárnyalatokkal ellátott lapszélek igazán szemrevalóak lehetnek. Továbbá a színes szélek kifinomult, egyedi megoldást nyújtanak.

# QR-kód

A QR-kóddal ellátott kártyák már egy ideje velünk vannak és feltételezhetően a használatuk a jövőben is megmarad. A QR-kód megkönnyíti az ügyfelekkel való online kapcsolattartást, valamint a könnyű és gyors információmegosztást. Továbbá ez az apró elem összeköti a fizikai arculati anyagot a vállalkozás digitális anyagaival, hiszen az adott kódot mobilunkkal “leolvasva” azonnal a cég/vállalkozás weboldalára vagy közösségi oldalára navigálhatunk, és megtalálhatjuk a számunkra releváns tartalmakat.

# Holografikus fólia

A névjegyekhez használt holografikus fólia szemrevaló, azonnal felkelti a szemlélő érdeklődését. Ez a technika akár a névjegy teljes hátterében, vagy akár csak egy-egy feliraton, grafikai elemen is megjelenhet. Hátránya, hogy stílusában viszonylag kevés vállalkozás arculatához, termékeihez és szolgáltatásaihoz tud kapcsolódni.

# Egyedi forma és funkció

A megszokott téglalap alakú, esetleg négyzetes névjegyek mellett egyre több egyedi alakú névjegykártyával találkozhatunk, és az információ átadásán túl további praktikus funkciót is betölthetnek (pl. vonalzóval ellátott névjegy stb.).

# Fenntartható anyagok

Egyre több vállalkozás hívószava a “fenntarthatóság”. Mivel sajnos a legtöbb névjegykártya a kukában végzi, így a fenntartható vállalkozások „fenntartható névjegyekkel” dolgoznak. : )

Így egyre több újrahasznosított papírból, kartonból, parafából készülő névjeggyel találkozhatunk. A környezetbarát anyagokból készülő névjegyek további előnye, hogy stílusuk/textúrájuk/színviláguk miatt frappánsan kapcsolódnak az adott vállalkozáshoz, annak szemléletéhez.

# „Kísérleti” anyagok

A megszokott papír mellett már az egyéb anyagokból készülő (pl. fa, szövet, plexi stb.) névjegyek is előtérbe kerülnek. A különféle, strapabíróbb anyagokból készülő kártyák hosszabb élettartamúak, valamint kifejezetten egyediek. Például egy asztalos vagy egyéb fa termékekkel foglalkozó szakember számára remek választás lehet egy fából készült névjegy. Bármilyen anyagból is készüljön ez az arculati anyag, lényeges, hogy a szöveges tartalmak és az egyéb információk jól olvashatók legyenek rajta.


Forrás: looka.com

Illusztrációk forrása: Pinterest

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük