Barion Pixel

DesignAkadémia

Tipográfiai trendek – 2024

Bejegyzésünkben a 2024-es tipográfiai trendek kerülnek a porondra, a legfrissebb trendeket, irányzatokat tekintjük át.

A tipográfiai trendeket is évről évre nyomon követjük, beszámolunk róluk, és ez idén sem lesz másként. : )

Az idei évben is technikai újdonságok és jobbnál jobb egyedi betűtípusok állnak a designerek rendelkezésére, hogy az offline és az online anyagokban kreatív tipográfiai megoldásokat hozzanak létre.

Ahogyan minden trendben, így a tipográfiai trendek esetében is vannak olyan irányzatok, amelyek bizonyos időközönként felbukkannak, vannak, amelyek több évig is a figyelem középpontjában maradnak, és vannak olyanok, amelyek „tiszavirág-életűek”.

A 2023-as év tipográfiai trendjei között találkozhattunk többek között élénk piros árnyalatokkal, mall goth betűtípusokkal, folyékony, higany hatású fontokkal, torz betűtípusokkal és modern art deco stílusú betűkkel is.

Lássuk a 2024-es tipográfiai trendeket! : )

# Új barokk

A hol vaskos, hol el-elvékonyodó, kifinomult talpas betűtípusok segítségével az 1970-es/80-as évek hangulatát kölcsönözhetjük a kreatív alkotásainknak. Ezek a fontok remekül „állnak” például a kézműves termékeknek, a szépségápolási és a divattermékeknek egyaránt. Az idei évben is nagy sikernek örvendő élénk színekkel párosítva igazán figyelemfelkeltő, vintage stílusú munkák készíthetők.

# Klasszikus talpatlan fontok

Az új barokk betűtípusok „párja” a klasszikus talpatlan font, amely remekül összekapcsolja a vintage stílus kifinomult báját, szolid „díszítettségét” a talpatlan betűtípusok elegáns, minimalista hangulatával. Ezek a betűtípusok egyenesen a középpontba kerülnek a könnyed, már-már légies, ívelt, „hullámzó” karaktereikkel.

# Finom elegancia

Ez a trend az előzőekben bemutatott két tipográfiai irányzathoz nagyban hasonlító el-elvékonyuló betűtípusokat, enyhén kalligrafikus, kifinomult, vintage-hatású betűtípusokat veszi alapul, melyek egyre nagyobb teret hódítanak.

# Keskeny talpas betűtípusok

A keskenyebb talpas betűtípusok eddig leginkább a nyomtatott magazinokban és a luxusmárkák terén kaptak nagyobb szerepet, azonban idén utat törnek maguknak egyéb nyomtatott anyagokban és a közösségi média posztok kreatívjaiban is. Ezek az elegáns hangulatú, de mégis könnyed fontok többek között az ételekkel, életmóddal kapcsolatos tartalmaknak „állnak” remekül.

# Barátságos fontok

Az éles, sarkos, tűpontosan megrajzolt betűtípusokkal szemben a barátságosabb, lekerekített, ívelt karakterek kerülnek a főszerepbe. A kerekdedebb betűtípusoknak az az előnye az éles fontokkal szemben, hogy könnyebben olvashatók, kímélik a szemet, nem mellesleg a szemlélőkhöz is közelebb áll, és remekül használhatók gyermekekkel kapcsolatos témákhoz, fesztiválokat bemutató plakátokhoz, családokat vagy éppen a fiatalabb korosztályt megcélzó tartalmak szöveges tartalmaihoz.

Természetesen az éles sarkok nem tűnnek el, csak kicsit „komolytalanabb”, lazább köntösben térnek vissza, ívelt betűszárakkal egészülnek ki.

# K-Fonts, azaz koreai betűtípusok

Az elmúlt évben a „K-kultúra” meghódította a világ nagy részét, mind a popkultúra, mind a divat, mind a design terén, és ez a „hullám” csak folytatódik, sőt idén a betűtípusok világába is begyűrűzik.

A stílus jellemzője a ’70-es évek vintage stílusának kombinálása a modern digitális tartalmakkal, ezáltal játékosságot kölcsönözve az adott témának.

# „Roll the Credits” fontok

Ez az irányzat a nagy sikerű mozifilmek „plakátjait”, feliratait veszi alapul. A „Roll the Credits”, vagyis a filmes betűtípusok által „mozi-hangulatot” kölcsönözhetünk a munkáinknak. Ezek a fontok dráma, sci-fi, akció-thriller filmekből merítenek ihletet.


Forrás:
design.tutsplus.com

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük