Barion Pixel

DesignAkadémia

Tipográfiai trendek – 2023

Ahogyan minden évben, úgy idén is körbejárjuk az új év tipográfiai irányzatait, a legnépszerűbb betűtípus-trendjeit.

Évről évre sorra vesszük a legfontosabb, legmeghatározóbb design trendeket – logódesign trendeket, illusztráció irányzatokat, tipográfiai stílusokat. Az évek során kirajzolódott, hogy az új években sincs „új a nap alatt”, az egyes trendek évente visszaköszönnek, felbukkannak, melyek mellett „csak” néhány újdonsággal találkozunk. Így van ez ebben az évben is – a tipográfiai trendek terén is.

Nézzük a legmeghatározóbb betűtípus-trendeket! : )

Élénk piros árnyalatok

Az erőteljes pirosas, vöröses árnyalatok a logótervezés mellett a betűtípusok világába is begyűrűznek. A piros árnyalatú feliratok, kompozíciók pozitivitást, energiát, örömöt és izgalmat sugároznak a célközönség felé.

Mall goth betűtípusok

Ez a stílus a divat mellett idén a tipográfia területén is kiemelkedik. A hátborzongató, egyedi stílusú, éles betűtípusokkal gyakran találkozhatunk fekete, sötét környezetben, szögesdrótot, láncokat ábrázoló grafikai elemek kíséretében.

Folyékony higany

Az élénk piros árnyalatokhoz hasonlóan ez az irányvonal a logódesign trendek körében is nagy népszerűségnek örvend az új évben. A tipográfiában is megjelenő folyékony, el-elfolyó fémes, 3D hatású betűk optimizmust, gördülékenységet közvetítenek a célközönség felé.

Változó fontok

Manapság már számtalan különböző stílusú, méretű betűtípussal találkozhatunk a tipográfiai kompozíciókban. Ezek a fontok lehetnek “összenyomottak”, animáltak, különféle effektekkel ellátottak, de a legfontosabb szempont továbbra is érvényben marad: mindig minden körülmények között jól olvashatók maradnak.

Torz betűtípusok

A betűk, karakterek torzítása (pl. elmosása, elfolyatása, megnyújtása stb) idén is meghatározó lesz. Ezek a torzítások már-már az olvashatatlanság határait súrolják, az olvasóknak, szemlélőknek sok esetben koncentrálniuk kell, hogy az egyes feliratokat, szöveges tartalmakat el tudják olvasni. Ezzel szemben előnyük, hogy rendkívül figyelemfelkeltőek, egyedi megjelenésűek.

Modern art deco

Korábban az art deco stílusú betűtípusok magas talpatlan betűtípusok voltak. Ezek a betűtípusok azonban idén modernebb köntösben térnek vissza. Az egyenes vonalakat különféle ívekkel, ívelésekkel, hajlításokkal egészítik ki, melyek remekül visszaadják az 1920-as évek optimizmusát. Az újítás miatt azonban a korábbi digitális eszközök hibái köszönnek vissza bennük, ezáltal kissé elmosódott, torz hatást adva a karaktereknek.

Vintage stílusú keskeny, talpas betűtípusok

A tavalyi évben a lekerekített, kerekded fontok kerültek a középpontba, ezzel ellentétben idén inkább az elvékonyodó talpas betűtípusoké lesz a főszerep. Ez a stílus az 1980-as évek nyomtatott divatmagazinjaiból, az ott megjelenő magasabb, keskenyebb talpas betűtípusokból építkezik. A vintage stílusú betűtípusok időtlenek, lenyűgöző magasságukkal, keskeny száraikkal egyediséget kölcsönöznek a szöveges tartalmaknak.

A Ti tetszéseteket melyik tipográfiai trend nyerte el leginkább? : )

Forrás: 99designs

Illusztrációk forrása: Pinterest

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük