Barion Pixel

DesignAkadémia

Névjegykártya design – extrákkal

A névjegykártya fontos arculati elem, a kapcsolatépítés és a kapcsolattartás fontos eszköze. Az arculattervezés során a logó mellett ennek megtervezését is gyakran kérik a megrendelők.

Ha már készen állnak az arculat összetevői, úgy mint maga a logó, az arculati színek és a betűtípus, van már kialakult/elképzelt stílus, akkor “pofonegyszerűnek” tűnhet a névjegykártya megtervezése. Egy logótervezéshez képest már gyerekjátéknak. : )

Nos, az ütős névjegykártya megtervezése is sok időt és gondolkodást, újabb és újabb tervezést igényelhet, de természetesen az alapszabályok ismerete, valamint a rutin megkönnyítheti a dolgunkat.

Mi szerepeljen/szerepelhet a névjegykártyán?

  • név – titulussal vagy olyan találó megnevezéssel, illetve egymondatos leírással, melyből az illető emlékezni fog az adott személyre (Ha nincs rajta a névjegykártyán, hogy mit csinál, mivel foglalkozik, akkor később honnan emlékezzen rá az illető?)
  • elérhetőségek  telefonszám, e-mail cím, weboldal, hely

#TIPP 1

Az egymondatos leírás kerülhet a névjegykártya hátoldalára is, így bőven jut neki hely. Tehát az egyszerű “ügyvezető”, “tulajdonos” megnevezések helyett sokkal kreatívabb megoldás egy-egy találó leírás megfogalmazása (ez akár lehet pl. a cég/vállalkozó szlogenje is, ha az megfelelően kifejezi azt, hogy mivel foglalkoznak).

#TIPP 2

Valamint bátran használhatunk a névjegykártyán fotókat, ha az adja magát. Például ha a névjegykártya megrendelője termékekkel foglalkozik, vagy olyan szolgáltatásokkal, melyek jól prezentálhatók vizuálisan is, esetleg fotós az illető. Ilyenkor a névjegy kicsit a referenciák bemutatásának eszköze is lesz, ami plusz egy dicséretes funkciót tömörít ebbe a darabka kartonpapírba.

#TIPP 3

A fotók mellett/helyett akár kulcsszavakat is megjeleníthetünk, melyek jól összefoglalják azt, hogy az illető mivel foglalkozik (mindez a # hashtag jelöléssel igazán trendi lehet, #grafika #digitalisgrafika).


A névjegykártya tervezése során is azok az alapszabályok érvényesek, melyek minden design munka megtervezése esetén is. Egy-egy kompozíció akkor lehet igazán ütős, ha az egyes elemek összetartó, egységes designt alkotnak.

Hogy hogyan lesz az?

Ehhez ezeket a blogbejegyzéseket ajánljuk:

Ami pedig kiemelten igaz:

A névjegykártya tervezésekor is törekedj az egyszerű, szellős, jól tagolt és jól olvasható elrendezésre.

A fehér háttérszín igazi “Jolly Joker”, nem tudsz nagyot tévedni vele. Főleg kezdőknek és azoknak ajánlott akik még nem biztosak a dolgukban. Kis rutin megszerzése után már bátran kísérletezhetsz.

A logóban megválasztott arculati színekhez pedig egyenesen kötelező ragaszkodni a névjegykártya design megtervezése során is.


Jó névkártyát biztosan Te is tudsz tervezni (főleg ha már elvégezted a Digitális grafika kurzust), és ezt a blogbejegyzést is elolvastad :), de vajon kreatívat is?

Most ezekhez hoztunk szemrevaló példákat!

Melyiket valósítod meg? : )


Illusztrációk forrása: Pinterest

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük