Barion Pixel

DesignAkadémia

Tipográfiai – betűtípus trendek az új évre

A tipográfia területén is évről-évre jönnek-mennek a trendek. Most ezeket szedtük egy csokorba, ötletes, inspiráló példákkal szemléltetve őket. 

A várható tipográfiai és betűtípus trendek között számos olyan akad, melyek 2016-ban is már trendinek számítottak, és nagy valószínűséggel az új évben is előszeretettel alkalmazzák, alkalmazzuk őket. : )

Mixeljünk!

A fotó és a szöveg mix-e igen trendi manapság. Nagyon ütős látványt kapunk egy remek fotó és egy kiemelt (erős, határozott), valamint egy visszafogottabb (letisztult, elegáns) szöveg/felirat megkomponálásával. Egyrészt a feliratok közötti kontraszt, másrészt a feliratok kiemelkedése a fotóról a titok.

Variáljunk!

Ha van egy font, melynek többféle típusa, stílusa, szedési formája van, akkor ezekkel nagyon jól lehet „játszani”. A könnyedebb és a nehezebb betűk, azaz a különböző „súlyú” fontok kiválóan kiegészítik egymást, segítségükkel vizuális hierarchia alakítható ki egy adott szöveges tartalmon belül – a központi információ lehet a hangsúlyosabb verzióval szedve, míg a kevésbé fontosakat a visszafogottabb változatokkal lehet szedni.

Big and bold!

A merész (nagyméretű, kiemelt, boldozott) fontok járnak egy ideje az élen – mind a grafikai design munkákban, mind a weboldalak kezdőoldalán. A megfelelő kiemelés mellett természetesen az is fontos, hogy megfelelő betűpárosokat használjunk, az alkalmazott betűtípusok harmonikus egységet alkossanak.

Kézzel írva!

A kézírásjellegű (akár az elegánsabb irányvonalat, akár a könnyedebb, lazább stílust képviselő) fontok szintén igen népszerűek, elsősorban a nőies témák világában, grafikai munkákban és weboldalakon egyaránt.

Minimál!

Ahogyan a mai trendekben is az egyszerűség, a modern, letisztult stílus dominál, úgy ez a fontok esetében is visszaköszön. Az ilyen jellegű betűtípusok pedig logókban, de grafikai munkákban, vagy akár kiadványok lapjain is bátran feltűnhet. (Természetesen az adott téma függvénye, hogy milyen betűtípusokat alkalmazunk, de a legtöbb téma esetén megállják a helyüket az ilyen jellegű fontok.)

Geometrikus!

2016-tól lettek egyre népszerűbbek a geometria fontok, azaz az olyan betűtípusok, melyekben geometria formák (négyzet, kör, háromszög) köszönnek vissza. Mivel igen karakteres fontokról van szó, így nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű betűtípusokat megfelelő miliőbe illesszük, olyan betűtípusok társaságába, melyekkel együtt jól mutat – egyrészt nem nyomja el a többit, másrészt még ő maga is jól tud érvényesülni.


Mely tipográfiai trendek voltak még igen népszerűek 2016-ban? Vajon 2017-ben is megállják a helyüket? : )

vízfestékhatású fontok

koptatott fontok

nagybetűs, kiskapitális fontok


Tipográfiai alkotásokra fel! : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük