Barion Pixel

DesignAkadémia

Photoshop akciók – varázsoljunk!

Mit is rejtenek ezek? – Műveletek, parancsok sorozatát, amelyekkel a fotókat egyedi hatásokkal, szűrőkkel láthatjuk el.

A Photoshop lehetőséget nyújt arra, hogy akár betöltsünk ilyen akciókat, de akár mi magunk is automatizálhatjuk a gyakran használt műveleteinket, műveletsorozatainkat. A műveleteket rögzíthetjük és a későbbiek során bármikor használhatjuk őket más-más képen, objektumon.

Mit is rejtenek ezek?

Tegyük fel, hogy valamilyen munkánkhoz gyakran kell egy bizonyos, azonos kinézetű effektet használnunk egy képre (például szépia effekt, azonos textúra, ceruzarajz effekt, szövegeknél azonos árnyék effektek, vagy akár több effekt együttes használata).

Mit teszünk általában ilyenkor? Minden alkalommal elvégezzük ugyanazokat a műveleteket? NEM! Photoshop akciót használunk, illetve készítünk.

Néhány szemléltető példát is készítettünk:

A Photoshop alapból tartalmaz néhány akciót, de a netről is számtalan helyről tölthetünk le PS akciókat. A legtöbbjük általában valamilyen fotóeffekt, mint a már említett szépia, vagy valamilyen színtónus kiemelése, stb…, de igazi kis csemegéket is találhatunk köztük.

Keressünk a Google-ban Photoshop akciókra (pl. „free photoshop actions”, “black-white photoshop action”, stb.), töltsük le az adott PS akciót (szükség esetén bontsuk ki a letöltött fájlt), majd nyissuk meg a Photoshoppot!

Nyissuk meg a Photoshopban az “effektezésre” váró fotót.

Hívjuk elő a Műveletek (Actions) panelt (Ablak/Műveletek).

A jobb oldalon megjelenő “Műveletek” panelen nyissuk le a lenyíló fület (3 vízszintes vonal-ikon), és kattintsunk a „Műveletek betöltése…” (“Load actions…”) lehetőségre, és töltsük be a számítógépünkre előzetesen letöltött PS akciót (ZIP mappából kicsomagolt .ATN formátumú fájl).

Kattintsunk az adott PS akcióra, és a panelen található „play” gombra kattintva indítsuk el a műveletet.


Lépések, parancsok sorozata után egy új stílusú, hatású, hangulatú fotót kapunk.

Az alábbiakban néhány szuper Photoshop akciót találhatunk, melyeket ingyenesen letölthetünk, ezután pedig a műveletek panelt megnyitva azokat betölthetjük a Photosopba és már használhatjuk is őket a fotókon.

Vintage/retro effektek:

Színezett tónus effektek:

Lila

Narancs

Pink

Szín effektek:

Játék a színekkel:

Különleges fotó-effektek:


Találkoztál egy szuper Photoshop akcióval? Oszd meg velünk is! : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük