Logódesign trendek – 2016 – folytatás

Év elején már beszámoltuk a várható 2016-os logótrendekről. Azonban a designerek, grafikusok év közben sem állnak meg, alkotnak, így pedig újabb és újabb logótípusok, logótrendek látnak napvilágot. 🙂

Az egyszerűség, letisztultság továbbra is hívószavak a logók esetében (is), és hogy még mi jellemzi a jó logót, hogyan kell jó logót tervezni, arról ebben a bejegyzésünkben már írtunk.

Az év folyamán új stílusok jelentek/jelennek meg a logók világában, most ezeket vesszük sorra. Bátran alkalmazzátok őket, ha éppen logótervezésben vagytok, vagy éppen az vár rátok a közeljövőben. 🙂

 

Ombre 

Nemcsak a frizurák világában, de a logókban is megjelennek a lépcsőzetes színátmenetek. Igazán kellemes színkombinációkat lehet összeállítani és alkalmazni a logókban. A színek kiválasztásához, párosításához ingyenes, könnyen használható eszközök is a rendelkezésünkre állnak, ezek listáját ebben a bejegyzésünkben megtaláljátok.

1

Körök

A legegyszerűbb geometriai forma, a kör alkalmazása is népszerű. Igen sokoldalú forma, sokféleképpen fel tudjuk használni a logókban.

2

Fél-fél

Egy-egy szín világosabb és sötétebb árnyalatával „kétdimenzióban” is elfelezhetjük a logót. Így olyan látványt érünk el, mintha egy papírlapon lévő ábra lenne kettéhajtva, tehát maga a papír lenne meghajtva.

3

Összekapcsoltság

Az összefonódó, kreatívan összekapcsolódó elemekkel mélységet és perspektívát tudunk adni a logónak, így – az előző megoldáshoz hasonlóan – ezzel a technikával is térbeli hatást érhetünk el.

4

Végtelenség

Folyamatos, soha véget nem érő vonalból, hurokból is állhat a logó. Az egy vonallal rajzolás már a 2016-os logótrendek között is feltűnt.

5

Szaggatott vonallal

És ha már előkerült – a folyamatos vonal mellett a szaggatott vonalak is feltűnnek a logókban.

6

Lecsapott sarkok („lekonyúló kutyafül”), derékszögű sarkok

Újdonságként ezek is előkerülnek a logókban. Egy ilyen „egyszerű” megoldást is igazán kreatívan lehet a logókba belecsempészni.

7 8

Nagybetűk eltolva

A csupa nagybetűs tipografált logókban a betűk egymáshoz képest eltolva jelennek meg a logókban, csak hogy ne legyen olyan „unalmas”. 🙂

9

Ívelés, csavarás

A szögletes, szabályos geometriai formák mellett az ívelt formák, valamint a kétértelműen csavart formák is napvilágot látnak a logókban.

10 11

Szeletelés

És bizony a logókat fel is lehet szeletelni, a keresztmetszeti perspektívával már háromdimenziós hatást érünk el.

12

Pajzs

Egy igen régi (középkori) szimbólum, a pajzs forma gyakran tűnik fel modern logókban.

14

Vonalak

A vonalak is igen népszerűek a logókban, szintén sokféleképpen fel lehet őket használni.

15

Egyensúly

A fehér/negatív terek alkalmazása is szerepel a 2016-os logótrendek között, ezeket egyensúlyba is hozhatjuk a színes logó-összetevőkkel.

16

 

+ Mi várható még?

  • – logó = ikonok, grafikák egy körön belül
  • – horizontális, széles logók
  • – rácsok, pontrácsok alkalmazása a logóban
  • – pontok, pontrácsok, illetve átfedések, egymást átfedő objektumok alkotnak egy alakzatot, ikont a logóban

17

 

Csak a trend kedvéért azonban ne kövessük a trendeket! Mindenáron ne akarjunk az aktuális trendeknek megfelelő logót készíteni. Az a legfontosabb, hogy mindig az adott vállalkozásnak, szervezetnek, személynek készítsük az egyedi, testre szabott logót.

Korábbi tanácsunk tehát itt is érvényes: Ne feledjük, a trendek mit sem segítenek a logón, ha az nem megfelelően van megtervezve, nem megfelelően közvetíti a cég/márka értékeit, üzeneteit. Legyen egy jó alapunk, és arra tegyük az extra feltéteket!

Hol tanulhatod meg a logókészítést? A Designakadémia Logókészítés tanfolyamán. 🙂

 

Illusztrációk forrása: JustCreative

Dátum: 2016. 06. 13.  //  Kategóriák: logó- és arculattervezés, stílusok és trendek  //  Címkék: , , ,

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is