Barion Pixel

DesignAkadémia

Kezdődik a suli! – Tanszerlista a kreatív kurzusokhoz

Mutatjuk, hogy milyen eszközökre lesz szükséged a DesignAkadémia kurzusain és a saját kreatív vállalkozásodban.

Iskolakezdéskor sokakban megnő a kedv, hogy tanuljanak valami újat, egy egészen új területbe ássák bele magunkat. Emellett a kreatív kurzusokon részt venni egy kis kreatív énidő, kikapcsolódás szempontjából is remek lehetőség.

Összegyűjtöttük azokat az eszközöket, melyek jó, ha kéznél vannak – ha részt veszel a DesignAkadémia kreatív kurzusain.

És további kellékeket is mutatunk, melyek akkor jöhetnek jól, ha olyan terveket szövögetsz, hogy a továbbiakban saját designer vállalkozásodban állnál az ügyfelek rendelkezésére, valódi megrendelői megbízásoknak tennél eleget.


Szükséged lesz egy számítógépre/laptopra, az adott kurzuson használt grafikai programra (Adobe Photoshop/Illustrator/InDesign), különféle írószerekre (pl. jegyzetfüzetre és/vagy jegyzettömbre, ceruzára, tollra, színes szövegkiemelőkre, stb.), ha úgy döntenél, hogy az ötleteidet, elképzeléseidet először papírra vázolnád fel. Ezeken felül nem árt beszerezned egy megfelelő asztalt egy kényelmes székkel.

Ha saját kreatív vállalkozásodban kamatoztatnád a megszerzett tudást: az alapvető dolgokon felül szert tehetsz például egy nyomtatóra, vágógépre, különféle papírmintákra, grafikus monitorra, digitális rajztáblára, fényképezőgépre, stb.

Vegyük is sorra az eszközöket! : )

# asztali számítógép/laptop

Bármelyik DesignAkadémia kurzuson veszel is részt, nélkülözhetetlen egy minőségi, megfelelő kapacitású számítógép vagy laptop. Míg a számítógép a legtöbb esetben nagyobb monitorral rendelkezik, addig a laptopot bárhová magaddal viheted, segítségével a világon bárhonnan dolgozhatsz. Ha saját vállalkozásba kezdesz, az ügyfelekkel való találkozókra is magaddal viheted, melyeken így megmutathatod az elképzeléseidet, ötleteidet a megrendelőknek, nem mellesleg a portfóliódat is bemutathatod számukra.

Tehát mindkét eszköznek egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai, azonban a legfontosabb, hogy olyat válassz, amely a kurzusokon/vállalkozásodban használt programok (pl. Photoshop/Illustrator/InDesign) redszerkövetelményeinek megfelel, a programok gond nélkül tudjanak rajta működni.

# programok

A kurzusokon az Adobe termékcsalád programjaival dolgozunk, a Digitális grafika, valamint a Fotózás és retusálás kurzushoz a Photoshop programra, a Logókészítés és a Karakterkészítés kurzushoz az Illustrator programra, míg a Kiadványszerkesztés kurzushoz az InDesign programra lesz szükséged. A programok előfizetéssel érhetők el az Adobe-nál.

# papír- és írószerek

Jó, ha kéznél van egy jegyzetfüzet és/vagy jegyzettömb, ceruzák, radír, tollak, színes szövegkiemelők – arra az esetre, ha előzetesen papíron vázolnád fel az ötleteidet, gondolataidat.

Ha szeretsz rajzolni, ha az adott munka megkezdése előtt az elképzeléseidet pontosan, „élethű” formában vázolnád fel, egy színesceruza/filc-készletet is beszerezhetsz.

Ezeken felül célszerű egy olyan határidőnaplóra is beruházni, melybe be tudod írni a fontos időpontokat, dátumokat, ügyféllel való munka esetén az előre egyeztetett időpontokat. A naptár asztali vagy noteszjellegű is lehet, vagy akár mindkettőből beszerezhetsz egyet-egyet. Jó, ha az asztalodon egy asztali naptárt helyezel el, hiszen így minden fontos időpont szem előtt lesz, valamint a kisebb, noteszjellegű naptár is hasznodra lesz, melyet bárhová magaddal vihetsz, a megrendelőkkel való találkozó során is a rendelkezésedre áll.

# nyomtató

Célszerű beruháznod egy egyszerű multifunkcionális nyomtatóra, mellyel nyomtatni, szkennelni és fénymásolni is tudsz. Ez az eszköz természetesen nem feltétele a kurzusok elsajátításának, azonban hasznos, ha az adott munkáról (pl. névjegykártyáról, szórólapról, stb.) próbanyomatot készítenél, vagy ha éppen a kézzel készített vázlataidat nem telefonnal fotóznád le, hanem inkább bescannelnéd, hogy aztán azokkal tudj tovább dolgozni a gépeden, az adott programban.

Ha a későbbiek során saját vállalkozás indítását tervezed, mindenképpen érdemes beruháznod egy nyomtatóra, melyet az előzőekben írtakon felül arra is tudsz használni, hogy kinyomtasd a szerződéseket, a vállalkozásoddal kapcsolatos dokumentumokat.

# ideális bútorok

Mivel tanulás és munka során sok időt töltesz a számítógép/laptop előtt, ezért lényeges, hogy egy olyan asztalnál dolgozz, mely megfelelő méretű, könnyen hozzáférhető és az aktuális munkádhoz szükséges minden eszköz rendezetten elfér rajta. Talán még lényegesebb, hogy az asztal mellé milyen széket választasz. Mivel naponta több órát töltesz a gép előtt, a szék kiválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy gerinckímélő és kényelmes legyen, szívesen ülj le rá tanulni, dolgozni. : )

Hosszabb távon egy kényelmes kanapén is érdemes elgondolkodnod, hiszen ha tanulás vagy munka közben szívesen olvasnál, ötletelnél, az egy kanapén sokkal kényelmesebb, mint az asztalnál ülve. Ez a bútor akkor is hasznos lesz, ha saját designer vállalkozásodat otthonról, home office-ként üzemelő irodádból vezeted, ügyfeleiddel is ott találkozol.

Ha további eszközöket is tárolnál (pl. nyomtató, vágógép, egyéb eszközök, dokumentumok, stb.), szükséged lesz megfelelő méretű szekrény(ek)re is, mely(ek)ben ezeket az eszközöket el tudod helyezni, így feleslegesen nem lesznek szem előtt.

További eszközök, kellékek, melyek jól jöhetnek, ha saját designer vállalkozásodban, ügyfeleknek dolgoznál.

# professzionális nyomtató

Ha designer vállalkozásodban a logótervezés, a különféle grafikai anyagok tervezése mellett a papírtermékek, reklámanyagok (pl. szórólap, névjegykártya, meghívó, stb.) nyomtatását is Te vállalnád, be kell szerezned egy komplexebb, professzionális nyomtatót (például amely jól kezeli a színeket, akár nagyobb, A3 méretben is tud nyomtatni, „oldalszegély” nélkül is tud nyomtatni, stb.), mellyel az adott papírterméket megfelelő minőségben ki tudod nyomtatni a megrendelők számára.

# monitor(ok)

Érdemes beszerezned egy nagyobb méretű grafikus monitort is. A grafikai munkák tervezése vagy éppen a fotók retusálása során ez az eszköz hatalmas segítség lesz számodra, hiszen nagyobb felületen, nagyobb felbontásban sokkal könnyebben át tudod tekinteni az apróbb részleteket, mindent összevetve pontosabb munkát tudsz végezni.

# digitális rajztábla

A logótervezés és/vagy a karakterkészítés, egyéb grafikai munkák, illusztrációk készítése során egy digitális rajztábla megkönnyítheti a munkádat, praktikus lehet a rajzos elemek könnyebb, gyorsabb elkészítésében.

# fényképezőgép

Elengedhetetlen egy jó minőségű – lehetőleg tükörreflexes – fényképezőgép és hozzátartozó objektív arra az esetre, ha a Fotózás és retusálás kurzus után a profi fotókat is Te készítenéd el az ügyfeleid számára, ha például egy magazinba, termékkatalógusba vagy szórólapra készítenél termékfotókat, képeket. TIPP: Abban az esetben, ha inkább mobillal fotóznál, fordíts nagy gondot az utómunkára, a képek szerkesztésére, az esetleges feljavításokra.

# vágógép, sniccer

Ha a papírtermékek nyomtatását is Te végzed, nem árt, ha kéznél van egy vágógép és egy sniccer is, melyekkel precízen és pontosan méretre tudod vágni az adott munkát (például A4 méretű papírlapból a 9 x 5 cm méretű névjegykártyákat, A4 méretű papírból az A5 méretű meghívót, szórólapot, stb.).

# bígelő eszközök

Ezekre az eszközökre olyan papírtermékek esetében van szükség, melyeken hajtási vonalakat, perforálást kell létrehozni (pl. kinyitható meghívó, brosúra). Különféle bígelő eszközök közül válogathatunk, melyekkel hajtási vonalakat hozhatunk létre, és ezek mentén „megtörhetjük” a papírt.

# papírminták

Hasznos lehet, ha ezeken felül különböző papírmintákkal is rendelkezel, így ügyfeleid még a nyomtatás előtt szemrevételezhetik a mintákat, ellenőrizheti azok textúráját és minőségét, ezáltal könnyebben el tudják dönteni, hogy melyik papír lenne a legideálisabb a nyomtatott anyaghoz.

# kétoldalú ragasztó

Természetesen nem kötelező, de nem árt, ha kétoldalú ragasztót is rejt az egyik szekrény/tárolódoboz, hiszen igazán hasznos lehet mind az ötletelés (pl. táblára ragaszthatod az ötleteidet, moodboard-ot készíthetsz), mind a papírtermékek (pl. több papírrétegből álló munkák ragasztásához, egyéb dekorelemek rögzítéséhez) készítése során.

# színpaletta

Az ügyfelekkel való munka során jól jöhet egy színpaletta is, melyet a megrendelő át tud tekinteni, a színminták közül egyszerűbben és hatékonyabban tudja kiválasztani a munka (pl. logó, nyomtatott anyag) színeit.

# asztali lámpa

A megfelelő világításról is gondoskodnod kell, ha sokáig dolgoznál, vagy a „korán sötétedős”, téli időszakban inkább asztali lámpát használnál a tervezés, alkotás során.


Nos, melyik kreatív kurzusunkon “találkozunk”? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük