Tipográfiai trendek – 2018

2018-ban egyértelműen a big&bold tipográfia kerül főszerepbe, de hogy mit is takar ez, és még milyen újdonságok várhatók betűk terén az új évben, azt bejegyzésünkben mutatjuk, szemrevaló példákkal együtt. 🙂

Big&bold

Már a 2017-es tipográfiai trendek között is előtérbe kerültek a nagyméretű, széles, kiemelt, boldozott, erőteljes, hangsúlyos, kontrasztos betűk, karakterek. Minél nagyobb, kövérebb, annál jobb! – hirdeti hangosan a 2018-as tipográfiai trend. 🙂 Bátran alkalmazzuk tehát a volumenes karaktereket grafikai anyagokon, szórólapokon, plakátokon, kiadványokban. Ha mindezeket egyszerű, letisztult, minimál háttéren alkalmazzuk, a karakterek még dominánsabbá válnak. Az alapvető tipográfiai szabályokról azonban ne felejtkezzünk el: max. 2-3 fontot, egymással harmonikus egységet alkotó, összepasszoló betűtípusokat alkalmazzunk!

bigandbold_1

bigandbold_4

bigandbold_2

bigandbold_5

 

Színesen

A telített, illetve a szinte már vibráló, túltelített színek válnak uralkodóvá 2018-ban, és ezek merész párosítása sem akadály, igazán látványos, figyelmet megragadó kontrasztok születhetnek, ezek mellé pedig az erős, dinamikus, hangsúlyos, élénk színátmenetek társulnak. Egy-egy feliratot is színezhetünk trendi színekkel, színátmenetekkel a grafikai munkákban is.

szinatmenet_2

szinatmenet

szinatmenet_3

„Lyukasan”

A karakterek és a szavak közötti távolságokat is bátran növelhetjük, azaz távolíthatjuk egymástól mind a karaktereket, mind a szavakat (betűköz és sorköz jelentős növelése), így fehér-üres tereket, negative space-t kialakítva közöttük. Természetesen ez a kreatív tipográfiai megoldás a big&bold elvnek megfelelő betűtípusok esetében működőképes és hatásos. A negatív terek betűk/szavak közötti alkalmazásával szinte teljesen új megjelenést adunk a szöveges tartalmaknak, ezzel együtt egyedi hangulattal/stílussal is felruházzuk őket.

negativ_space

negativ_space_2

 

Eltakarva

Az aszimmetrikus elrendezések, a mélységérzet keltése szintén jelen vannak a 2018-as design trendek között. A fotókkal/illusztrációkkal és a szöveges tartalmakkal is bátran lehet kísérletezni – a feliratokat a fotók mögé, illetve közé is illeszthetjük, a karaktereket, szavakat egymáshoz illesztgetve, el-eltakarva, egymástól el-eltolva helyezhetjük el az adott kompozícióban. Arra viszont nagyon kell ügyelni, hogy mindez ne menjen az olvashatóság rovására.

eltakarva_2

bigandbold_3

eltakarva

elforditva

 

Fotósan

A tavalyi tipográfiai trendek között előkerült a  fotó és szöveg/felirat párosítása, „térbeli” megkomponálásuk. Idén már maguk a fotók/fotórészletek köszönhetnek vissza a betűkben, tehát egy fotó és egy szöveg réteget „mosunk össze”, mely rétegekkel ügyesen kell bánni, hogy az ütős hatás ne maradjon el! 🙂

szoveg-foto

 

szoveg-foto_2

 

Kiemelésekkel, aláhúzásokkal

Ezeket a tipográfiai megoldásokat is bátran használhatjuk a fontos információk, kulcsszavak kiemelésére, ügyelve arra, hogy az adott szó/mondat olvasható és használható maradjon.

highlight

highlight_2

alahuzas

 

Talpasan

A letisztult, minimál dizájn miatt az elmúlt években az egyszerű talpatlan fontok kerültek előtérbe, azonban mostanában már a talpas fontok is vissza-visszatérnek a színtérre – akár talpatlan fontokkal kombinálva.
serif_3

 

serif_4

 

Művészien

Az egyedi betűtípusok, a dekoratív fontok, a szinte szó szerint design elemként is funkcionáló karakterek is előkerülnek. 🙂

muveszi_1

muveszi_2

 

 

A big&bold előtörése miatt alapvetően tehát a nagyméretű, széles, kiemelt, boldozott, erőteljes, hangsúlyos, kontrasztos betűk, karakterek lesznek terítéken a weboldalakkal együtt a grafikai munkákban is. Természetesen témafüggő, de idén valószínűleg egy kicsit háttérbe szorulnak az egyébként igen népszerűnek számító kézírásos/kalligrafikus betűtípusok, a vízfesték vagy éppen koptatott hatású fontok.

 

 

Alkalmazod majd a legújabb tipográfiai trendeket a grafikai munkáidban is? 🙂

 

Illusztrációk forrása:

Pinterest

Elegantthemes

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is