Barion Pixel

DesignAkadémia

Csomagolásdesign trendek – ezeket kövesd 2018-ban!

A csomagolások területén is évről-évre jönnek-mennek a trendek, számos korábbi trend köszön vissza az új évben is, de néhány újdonsággal is számolhatunk.

A 2016-os csomagolásdesign trendek, majd a 2017-es csomagolás trendek között is akadnak olyanok, melyek a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek, de egy-egy új trendről is be tudunk számolni.

Lássuk is őket!

Egyszerűség, letisztultság

Nem is kérdés, hogy az elmúlt években töretlen minimál stílus továbbra is hódít, mely jó „háttérként” szolgál az elegáns vagy éppen a merészebb elemekhez egyaránt.

Big&bold

A 2018-as tipográfiai trendek egyik éllovasai a nagyméretű, széles, kiemelt, boldozott, erőteljes, hangsúlyos, kontrasztos betűk, karakterek. Minél nagyobb, kövérebb, annál jobb! – hirdeti hangosan a 2018-as tipográfiai trend. Nos, ezek a karakterek a termékek csomagolásain is feltűnnek. Kiválóan alkalmasak arra, hogy tiszta, egyszerű és egyértelmű és ezzel együtt figyelmet megragadó üzenetet közvetítsünk az adott termék csomagolásán – legyen ez a termék neve vagy éppen a hozzá/a márkához kapcsolódó szlogen.

Színek, színátmenetek

A trendi tipográfiai megoldások mellett a 2018-as színtrendek is előkerülnek: az élénk, szinte vibráló színek, illetve a kontrasztos színátmenetek is visszaköszönnek, igazán szemrevaló, figyelmet megragadó megjelenést kölcsönözve így a termékek csomagolásainak.

Ha pedig még inkább szeretnénk fokozni a figyelmet megragadó látványt, akkor olyan egyedi megoldásokat is alkalmazhatunk a termékcsomagoláson, mint például a holografikus fólia, melynek lényege, hogy mélységet és 3D hatást, továbbá fényes-fémes-csillogó hatást ad a csomagolásnak, szó szerint eleganciát, luxust tükrözve. : )

Pasztell árnyalatok

Bár alapvetően az új év élénk, szinte vibráló színekkel, kontrasztos színátmenetekkel dolgozik, de a csomagolások terén terítékre kerülnek a kevésbé telített, szinte már-már sápadt színek, a pasztellszínek. Ezek épp a visszafogottságuk, kellemes megjelenésük miatt tűnhetnek ki a „színes tömegből”. Kifejezetten jól áll a női célközönséget megcélzó termékek (pl. kozmetikumok) csomagolásához.

Illusztrációk

A rajzolt elemek, illusztrációk, „firkálmányok” is előkerülnek idén a termékcsomagolásokon. Ezek abszolút közvetlen hangulatot, laza stílust árasztanak, a nem kifejezetten „szórakoztató” termékeket is fel tudják ruházni könnyedséggel, közelebb hozva így a terméket a vásárlókhoz.

Történetek

És ha már az illusztrációkról volt szó: komplett történetek, kis „filmkockák” is kerülhetnek a termékek csomagolására – filmes plakátokat idézve. : ) Természetesen a helyes párosítás nem maradhat el: a történetnek és a terméknek “szorosan” kell egymáshoz kapcsolódniuk.

Fotók

És ha már illusztrációk és történetek: a fotók is főszerepet kapnak a termékek csomagolásán. Egy ütős fotóval és a hozzá komponált dizájnnal igazán könnyű a termékre irányítani a célközönség figyelmét.

Vintage

Még mindig terítéken van ez a design stílus, mely felidézi a múltat, visszanyúl a gyökerekhez, tradíciókhoz. A vintage stílusú termékcsomagolás nosztalgiát, emlékeket, élményeket idéz, történeteket mesél el, prezentálja az évszázadokon/évtizedeken keresztül fenntartott minőséget, értékeket, generációk óta fennálló erős, tartós márkaidentitásról tanúskodik. Kézműves termékek csomagolásának elengedhetetlen dizájnja.

Innovatív formák és anyagok

Már a 2017-csomagolástrendek között is előkerültek egyrészt az izgalmas, figyelemfelkeltő, leleményes csomagolások, másrészt a környezetbarát csomagolások, ezekkel együtt pedig az egyedi formák, kreatív megoldások, extra alapanyagok. Idén ez a trend tovább hódít – és így kerülhet például gyümölcslé bambuszrúdba, madáreleség madár alakú dobozba, csonthéjas termések “fatörzsbe” : ) A „csomagolásra” szinte csak a logó kerül, hiszen a csomagolás rögtön árulkodik is a termékről. Ezek az egyedi csomagolások a márka/brand kreativitásáról árulkodnak, remekül pozicionálják a márkát, erősítik a márkatudatot.

Melyik csomagolásdesign trend jön be Neked? : )


Forrás:

99designs

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük