Barion Pixel

DesignAkadémia

Hallgatónk sikersztorija – egyenesen a mindig pezsgő Barcelonából

Újabb hallgatói sikersztorit tolmácsolunk – ezúttal a világ egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb városába, Barcelonába kalandozunk.

Bea hallgatónk története és Ciprus után Spanyolország felé vesszük az irányt.

Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, ha hallgatóink közül egyre többen megvalósítják a már Neked is biztosan ismerősen csengő jelmondatunkat: „Légy kreatív és élj belőle jól!”

Fodor Kinga hallgatónk is rálépett erre az izgalmas útra. Jelenleg Barcelonában, egy tengerparti szállodában dolgozik főállásban, és mellette indította el saját kreatív vállalkozását, a CATCH-SPACE-t, de számára is az a legfőbb cél, hogy idővel már csak a kreatív alkotás jelentse a mindennapi munkáját.  

De hogy hogyan vezetett az útja ideáig? : )

Kinga is a DesignAkadémián kezdte, és ő is – mint sokan mások ezt már nyilatkozták – élete egyik legjobb döntésének tartja.

A célom az volt, hogy megtanuljak valami újat, ami már régóta izgatta a fantáziámat és hogy előbb vagy utóbb olyan tevékenységgel tudjak pénzt keresni, amit szívből csinálok és élvezek.

Kinga 2022-ben vett részt több kreatív kurzusunkon, melyek közül a Digitális grafika kurzus és a Kiadványszerkesztés kurzus állt hozzá a legközelebb. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen igen sokféle területen hasznosítható tudást, gyakorlatot adnak.

Digitális grafika

Az “első számú kedvenc” kurzusunk által igazán kreatív grafikai munkák megalkotására leszel képes a Photoshop programban, melyekért nem kevés munkadíjat zsebelhetsz be, mint például névjegykártyák, szórólapok, plakátok, design poszterek, esküvői meghívók és egyéb papírtermékek, üdvözlőlapok. De akár a saját dekorműhelyedben is “gyárthatod” a különböző ajándéktárgyakat (pl. bögre, póló), és ezeket a saját webshopodban értékesítheted. Kreatív anyagokra online és offline mindig szükség van, így közösségi média sablonok “kreátora”rendezvények, esküvők, fesztiválok kreatívja, infotermék specialista, bloggerek/influencerek kreatívja is lehetsz. 

Kiadványszerkesztés

Ha Te is imádod a papír illatát, szereted kézbe venni a magazinokat, könyveket… vagy éppen szívesen készítenél fotókönyvet, babanaplót, receptfüzetet… saját kéziratodat öntenéd könyv formájába… Tudom, miről beszélsz. : ) A kurzuson megismerkedünk a kiadványszerkesztés alapjaival, majd többoldalas kiadványokat állítunk össze, és még a könyvtördelést is elsajátíthatod az InDesign kiadványszerkesztő programban. A grafikai munkák mellett kiadványokra is lépten-nyomon szükség van, biztos bevételi forrást jelentenek. 

Ahogyan sok más hallgatótársa, Kinga is először az ismerősi körben tudta kamatoztatni a kurzusokon tanultakat.  

Kinga előrelátó volt, már kezdetben egy weboldallal is megalapozta leendő vállalkozása bástyáit, és a szembe jövő kreatív alkotási lehetőségeket is kihasználta.

Először a saját weboldalamat készítettem el és egy ismerősnek csináltam egy flyert. : )

De hogyan vezetett Kinga útja Barcelonáig? És miért éppen Barcelonába? Nagyon kíváncsiak voltunk a válaszra.

Régebben konferenciaszervezőként dolgoztam, és időszakosan kijártam Barcelonába a munkám miatt, és egyszerűen beleszerettem a városba. Akkoriban szakmát szerettem volna váltani és gondoltam, akkor már miért ne váltsak várost is. : )

Kinga “együtt lélegzik” a várossal, ahogyan weboldalán is olvashatjuk:

„Barcelonában élek és el sem tudok képzelni tökéletesebb inspirációt szenvedélyem gyakorlásához, mint ezt a merész és lüktető várost.

A “barcelonai életstílus” gyönyörű és izgalmas formáival, színeivel, az emberekkel, a mosolyukkal, a tengerrel, a napsütéssel, a zenével, a különleges helyekkel, a művészi illatokkal és ízekkel kiváló szellemi táplálékként szolgál és remekül inspirál a munkámban.”

Mi is szívesen átélnénk ezt a fajta inspirációt, mi is szívesen kipróbálnánk az alkotást a mindig nyüzsgő katalán fővárosban. ; )

De a designerek, kreatív alkotók élete nem csak játék és mese…

Adja is magát a következő kérdés:

Hogyan lehet boldogulni kreatív vállalkozóként Barcelonában? Te is erre vagy a legkíváncsibb ugye, kedves Olvasó?

Annyira új a vállalkozás, hogy még csak az első megbízásoknál tartok. Van egy „rendszeres” ügyfelem, aki nem más, mint a volt főnököm (és nagyon jó barátnőm), és neki tervezek anyagokat a rendezvényeihez. Ezen kívül inkább ismerősök és az ő ismerősei szoktak megbízni egy-egy munkával, de volt már pár ügyfél, akik interneten találtak meg. Az ügyfelek egyébként vegyesen magyarok és spanyolok.

Ha a szakma – szó szerint – a kezedben lesz, nem lehet kérdés, hogy hogyan csinálj pénzt és hogyan élj meg belőle! Kreatív alkotóként sokféle értékesítési forma „hever a lábad előtt” – érdemes értük „lehajolni”, kipróbálni őket, főleg akkor, amikor még nincs elég referenciád, de tapasztalatszerzésnek, gyakorlásnak sem rossz kihívások ezek. Pályázatokon, versenyeken mérettetheted meg magad, melyeken egyrészt akár nyersz, akár nem, a portfóliód gyarapszik, a tapasztalatod és rutinod nő, továbbá megismerhetnek a leendő megrendelők.

De akár sablonokat is készíthetsz és értékesíthetsz.

Ma már számos olyan kreatív piac létezik, melyekre a kreatív alkotók különböző kategóriákban a világ minden tájáról feltölthetik a munkájukat,  majd ezeket bárki megvásárolhatja. Ez amolyan WIN-WIN-WIN játék, mert az oldal üzemeltetője jutalékot, az alkotó/fejlesztő a bevétel nagy részét kapja, és hihetetlen nagy tömegeket érhet el, míg a felhasználók töredékáron juthatnak hozzá minőségi munkákhoz.

Egy másik formája a pénzkeresésnek, amit fejlesztek, az a sablonok gyártása a www.postermywall.com-on. Minden letöltésért fizet valamennyit az oldal. Szeretném, hogy egy jelentősebb passzív jövedelemre tegyek szert.

Tehát Kinga is megragadta a kreatív értékesítés egyik platformját, és akár Magyarországon, akár Barcelonában, akár a világ másik részén lenne, ez a biznisz akkor is működőképes, hiszen nincs helyhez kötve.

A kreatív értékesítés ezen formája tehát egy remek „mellékes”, valóban passzív jövedelemforrás: egyszer elkészíted, és utána számos alkalommal, automatikusan értékesíthető.

Kinga természetesen a saját ügyfélmunkákra is nagy hangsúlyt fektet, tehát konkrét megrendeléseket is megvalósít.

A célom az, hogy figyelemfelkeltő, egyedi és ütős dizájnokkal segítsem a vállalkozások marketingjét, valamint hogy a munkafolyamat lepapírozott legyen, de mégis egyszerű. Igyekszem mindig elérhető lenni ügyfeleim számára és törekszem arra, hogy teljesen megértsem, hogy mit szeretnének és az elképzeléseiknek megfelelő dizájnt készítsek.

A megfelelő ügyfélkezelés és az „ügyfélálmok” megvalósítása mellett bizony nagy hangsúlyt kell fektetni a marketingre is. Marketing nélkül nem lesznek ügyfelek. Kinga is jelen van a legfőbb közösségi platformokon, a Facebookon és az Instagramon.

A tervem egyrészt a marketinget erősíteni, hogy viszonylag rövid időn belül teljes munkaidőben, szabadúszóként tudjak tevékenykedni a szakmában, másrészt pedig folyamatosan fejleszteni magam, jelen pillanatban leginkább az AI területén.


Apropó AI, azaz mesterséges intelligencia!

A mesterséges intelligencia (ha akarjuk, ha nem) beszivárog a munka világába, nem tudjuk kikerülni. A legjobb, amit tehetünk, az az, hogy megtanuljuk okosan használni és előnyünkre fordítani.

A legtöbb területen az AI-re kiegészítő eszközként, egy jó segédként, egy mindig kéznél lévő inasként lehet tekinteni. És igen, az AI-t is meg kell tanulni, az AI-t is tudni kell használni, legalábbis jelenleg. El kell tudni jól mondani, hogy mit szeretnél és megértetni vele, hogy milyen eredményt vársz.

A jövő munkaerőpiaca is megváltozik, a munkaadók már nem a szakképesítést nézik, hanem olyan munkaerőt keresnek, akinek kiemelkedő a kommunikációs készsége, a kreativitása, rugalmas, tettre kész, együttműködő, nyitott az új ismeretek megszerzésére, empatikusfelelősségteljes, munkavállaló helyett partnerként segíti a cég munkáját. Minden más delegálható és betanítható a “gépeknek”.


Kinga hosszú távra tervez Barcelonában, itt képzeli el a további éveket is.

Kingát is megkérdeztük azzal kapcsolatban, hogy mit tanácsolna azoknak, akik most indulnak el ezen a kreatív pályán (akár alkalmazottként/akár vállalkozóként indulnának el)?

Az egyetlen dolog, amit tanácsolni tudok, hogy ha tényleg úgy érzed, hogy ez az utad, akkor el kell rajta indulni és nem szabad feladni, végig kell csinálni! Mindenképpen javaslom több kurzus elvégzését, rengeteget lehet velük tanulni, és nem utolsósorban iszonyatosan élvezetesek!


Hidd el, hogy ahogyan Bea történetének esszenciája sem maga Ciprus, úgy Kinga sztorijának fókusza sem Barcelona (persze egyik sem mindennapi “munkahely”) – mindkét hallgatónk története valójában arra világít rá, hogy a szükséges pluszt, amitől valóra válik az álom, Te magad tudod hozzátenni, bármilyen tanfolyamon is vegyél részt, bárhol is legyél a világban. 

Érj el Te is hasonló sikereket, tarts velünk kreatív kurzusainkon! 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük