DesignAkadémia

Várható design trendek az új évben

Év végéhez közeledve sorra látnak napvilágot az új évben várható design trendek. Most ezekből a „jóslatokból” csemegézünk.

SZÍNEK

A „színdiktátor” Pantone 2019-re is meghatározta az év színét: élő korall – „living coral”

„Élénk és életigenlő narancs egy kis arany felhanggal.”

A természetben, a víz alatt, a korallok világában is fellelhető szín élénk, mégis lágy, puha, könnyed, melegséget, meghittséget árasztó szín, mely élénkítő és életerősítő hatással bír. Egyszerre tündököl rózsaszínes, narancsos, barackos, rózsaarany árnyalatban. : )

“Ahogy környezetünk egyre zordabb, úgy válunk mi is egyre hidegebbé és egymástól távolivá. Reméljük, hogy a korallzátonyok inspirálta szín lágyságával és élénkségével melegséget visz majd mindenki életébe. Időnk nagy részét a digitális világban töltjük, melyben üdítő kikapcsolódást nyújt a Living Coral kedvessége. Van ebben a színben valami barátságos, meleg és optimista jelleg, ami a design és az otthonok tereiben is népszerűvé teszi.”

Leatrice Eiseman (Pantone ügyvezetője)

2019 színe mellett feltűnnek az elmúlt években is meghatározó színek: az élénk, élettel teli, intenzív, fényes színek, a merész színpárosok és a szinte futurisztikus világot, egy másik univerzumot idéző színátmenetek, továbbá a „duotone” párosok, valamint a könnyedebb (light) és az erőteljesebb (dark) színek ütköztetései.

Az elmúlt évek trendi színei tehát továbbra is porondon maradnak, de még erőteljesebb, dominánsabb megjelenéssel törnek maguknak utat.

TIPOGRÁFIA

Az elmúlt évek „big&bold” karakterei az új évben is főszerepbe kerülnek, a grafikai alkotások központi részeivé, design elemeivé válnak, nem egy esetben olyan kreatív megoldásokkal is találkozhatunk, melyekben a fontok tárgyakkal, személyekkel kapcsolódnak össze, működnek együtt.

A karaktereket tekintve egyaránt megjelennek különböző betűszárvastagságok, szedési módok, továbbá függőleges, átlós, vízszintes elrendezések , de még rendezetlen elrendezésekben is fel-feltűnnek a különböző karakterek.

A tipográfiai kompozíciókban is visszaköszönnek az élénk színek és a látványos színátmenetek, továbbá ezek a kompozíciók különböző formákat ölthetnek, mint például lapos vagy éppen 3D formát, sőt, akár cseppfolyós vagy fémes effektűek is lehetnek.

Láthatáron lévő trend: „vázlatos” betűk, azaz a karakterek csak körvonalazva vannak, melyek a „hagyományos” teli, kiszínezett karakterek társaságában tűnnek fel. És bizony a körvonalazott karakterek nem tűnnek el a többi karakter között, hiszen nagy méretben ezek is igazán látványosak.

EFFEKTEK, TEXTÚRÁK

Az arany és fémes effektek fel-felcsillanak az új évben, az alkotások eleganciát, exkluzivitást sugallnak, a fénylő, fényben megcsillanó színek meséssé, varázslatossá varázsolják a  kompozíciókat.

A cseppfolyós, folyós hatások, folyékony textúrák igazi újdonságként törnek be az új évbe. A folyékony anyagok természetesen folynak, „mozognak”, egyedi mintázatokat, textúrákat alakítanak ki.

A technológia fejlődésének köszönhetően még inkább előtérbe – szó szerint térbe – kerülnek a háromdimenziós hatással megfűszerezett alkotások. A grafikusok lenyűgöző  3D-s remekműveket készítenek, melyek a valós világ mellett alternatív univerzumokba, illetve a jövőbe repítik a szemlélőket. A 3D hatásnak köszönhetően a nézők is az alkotások részeivé válnak.

GRAFIKÁK

A kézzel, szabadon, lazán rajzolt illusztratív és doodle stílusú grafikáké, továbbá a foltoké, a maszatoké, a “toldozott-foltozott” alkotásoké lesz a főszerep az új évben.

KOMPOZÍCIÓK

Az új évben az ún. nyitott, tágas, végtelenbe nyúló kompozíciók kerülnek előtérbe, azaz nincsenek keretek, határok, a részek úgy alkotnak teljes egészt, hogy azok a végtelenben folytatódnak. Jellemzően a mintázatok azok, melyekkel mindez megvalósítható, hiszen ismétlődéssel, folytatással tudnak a végtelenbe nyúlni.

Végül, de nem utolsósorban…

LOGÓK

Az új év logóiban is az új év grafikai trendjei köszönnek vissza, úgy mint az élénk színek, a dinamikus színátmenetek, a fémes hatások, textúrák.

Az új évben is teret hódítanak az egyszerű alakzatokból, illusztrációkból, szimbólumokból, továbbá geometriai formákból álló logók, a tipográfiai logók, a minimál, a kreatív és a művészi logó egyaránt.


Az új évben is követed a design trendeket? : )


Illusztrációk forrása:

pantone.com

graphicmama.com

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük