DesignAkadémia

Duotone hatás – az meg milyen?! Mutatjuk!

Manapság igen népszerű design trend az ún. duotone hatás, azaz a kéttónusú hatás. Grafikai anyagokba, weboldalra szánt fotókat is igazán ütőssé varázsolhatunk ezzel az egyedi effekttel. Bejegyzésünkben mutatjuk is, hogy mi magunk hogyan tudjuk ilyen effekttel ellátni a fotókat.

A technika lényege, hogy az adott fotói színeit “levesszük”, majd egy kéttónusú hatást “húzunk” rá, melynek színeit (két szín – ezek lehetnek egy szín különböző árnyalatai vagy lehetnek egymással kontrasztosban is), majd azok tónusát (sötétebb-világosabb) tetszés szerint megadjuk, szabályozzuk. A végeredmény magáért beszél. 🙂

Lépések:

Nyissuk meg a Photoshopban az átszínezésre “ítélt” fotót. Közeleg a tavasz, így egy virágzó faágat ábrázoló fotót választottunk. 🙂 Első lépésként “megfosztjuk” a fotót az eredeti színeitől. Ehhez menjünk a Kép>Mód>Szürkeárnyalatos menüpontra. A megjelenő ablakban kattintsunk a Törlés gombra, hiszen igen, törölni szeretnénk a színinformációkat.

duotone (1)

duotone (2)

duotone (3)

A színes fotóból így fekete-fehér fotót kaptunk, erre “húzhatjuk rá” a duotone, azaz a kéttónusú hatást. Ehhez ismét menjünk a Kép>Mód menüpontra, azon belül pedig válasszuk a Duplex opciót.

duotone (4)

A megjelenő Duplex beállítások ablakban a Típus mellett található lenyíló listából válasszuk ki a Duplex típust, így két színt tudunk megadni a kéttónusú hatásban – ha már kéttónusút szeretnénk, nemde?! 🙂

duotone (5)

A kéttónusú hatáshoz  a színeket kiválaszthatjuk a Pipetta vagy a Színkönyvtárak segítségével is.

A Pipetta segítségével a színablakban keresgélhetünk színt, de akár konkrét színkódokat is megadhatunk (mi most az év színének, az ultraviola színnek a hexakódját adtuk meg), vagy magának a Pipetta eszköznek a segítségével színmintát is vehetünk például egy másik fotóról.

duotone (6)

A Színkönyvtárban többek között konkrét Pantone színek között válogathatunk.

duotone (7)

Miután kiválasztottuk a duotone hatás első színét, megadhatjuk a második színt is. (Ne felejtsük el kipipálni az “Előnézet” lehetőséget, így rögtön láthatjuk a színválasztásunk eredményét.)

duotone (8)

A másodikként kiválasztott szín szépen “ráépül” az előzetesen kiválasztott színre.

duotone (9)

A színek mellett azt is tudjuk szabályozni, hogy melyik szín milyen hangsúlyosan legyen jelen a fotón. Ehhez a Duplex görbét kell módosítanunk, melyet az adott szín mellett találunk, kattintsunk is rá!

duotone (10)

A görbe módosításával, a százalékos értékek növelésével/csökkentésével tudjuk azt szabályozni, hogy az adott színből mennyi (sötétebb/világosabb árnyalatban) köszönjön vissza a fotón. Bátran variáljunk a görbével, hogy a kívánt eredményt érjük el!

duotone (12)

Ha szükséges, akkor az első szín esetében is elvégezhetjük a szükséges módosításokat, tehát növelhetjük/csökkenthetjük az első szín fotón megjelenő “mennyiségét”.

duotone (13)

duotone (14)

A végeredmény:

duotone (15)

Bármikor visszatérhetünk mind az adott színek, mind az adott görbék módosításaihoz Kép>Mód>Duplex menüpontra kattintva (ha esetleg tovább kísérleteznénk a kéttónusú hatással :)).

duotone (16)

duotone (17)

 

További példák kéttónusú fotókra:

duotone (18)
Alapértelmezett duplex hatást is választhatunk
duotone (19)
Az alapértelmezett duplex hatást tetszés szerint módosíthatjuk
duotone (20)
Egy szín sötétebb-világosabb árnyalataival is kísérletezhetünk
duotone (21)
Egymással kontrasztban lévő színekkel is szemrevaló duotone hatást érhetünk el

 

+ TIPP: a jól bevált duotone hatásainkat el is is tudjuk menteni, majd egy következő alkalommal be is tudjuk őket tölteni az újabb használathoz.

duotone (22)

 

Duotone-ra fel! 🙂

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása
Privacy Policy