Barion Pixel

DesignAkadémia

Urban Sketch, azaz városrajz – mit kell tudni róla?

Bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy pontosan mi is az az urban sketch, valamint körbejárjuk a különféle rajzolási és színezési módokat, technikákat.

Az urban sketch, azaz a városrajz lényege, hogy kültéri helyeket, épületeket elevenítsünk meg a papíron. Ahogyan a „sketch” szó is mutatja, ez egy nagy vonalakban, vázlatos stílusban elkészített rajz. Tehát nem kell tökéletesen visszaadunk azt az utcaképet, épületet, ami előttünk van, hiszen ebben a rajztechnikában van egyfajta „gondolatiság”, amely azt jelenti, hogy eltérhetünk a valóságtól, ugyanis inkább az a fontos, hogy a rajzos látvány legyen szép a szemnek.

Sok esetben eleve a rajz technikájából adódóan nem tudunk pontosan megrajzolni, megvalósítani bizonyos dolgokat – ilyen eset például ha több ablakot/díszítőelemet kellene megjelenítenünk egy kisebb felületen a rajzunkon. Ha 100% pontosan szeretnénk másolni az előttünk álló utcaképet, az a rajzunknak sem állna jól, hiszen túlságosan zsúfolt összképet eredményezne, emellett nekünk is nagyobb munkát, sok-sok fejtörést okozna. Éppen ezért vázlatosan, gondolati síkban készítjük el a városrajzunkat. Ne görcsöljük azon, hogy pontosan annyi ablakot, díszítőelemet rajzoljunk, amennyi a valóságban is szerepel az adott épületen, hanem próbáljuk meg érezni, hogy mit kíván a rajzunk.

Nézzük is meg, hogy milyen technikákat alkalmazhatunk a városrajzainkban! : )

# Klasszikus ceruzarajz

Munkánkat első körben egyszerű ceruzával, vázlatszerűen rajzoljuk meg, skicceljük fel – ez a városrajzok elkészítésének legegyszerűbb formája. Az elkészített munkán a későbbiekben tovább is dolgozhatunk, erősíthetünk a vonalakon, színt adhatunk alkotásunknak, azonban akár így, vázlatosan, monokróm, azaz fekete-fehér színben is hagyhatjuk.

Ezzel a legalapvetőbb technikával egyszerű, „kusza” vonalakkal, vázlatszerűen vethetjük papírra az elénk táruló városrészt, vidéket, nevezetességet.

Ha már a rajzolás megkezdése előtt tudjuk, hogy munkánkat tűfilccel szeretnénk rajzolni, de még nincsen nagy gyakorlatunk a tűfilccel való rajzolásban, először célszerű ceruzával előrajzolni mindazt, amit aztán tűfilccel a továbbiakban átrajzolunk. Így még van lehetőségük az egyes vonalak, elemek korrigálására, finomítására, pontosítására.

# Tűfilc rajz

A korábban felrajzolt ceruzarajzunk fix vonalait megerősíthetjük tűfilccel, vagy ha haladóbb szinten rajzolunk, akár tűfilccel is kezdhetjük a munkánk elkészítését.

A klasszikus ceruzarajzhoz hasonlóan „kusza”, rendezetlennek tűnő vonalakkal vázoljuk fel az alapot.
Akár ceruzával, akár tűfilccel készítjük el a végleges munkánkat, ezeket a vonalrajzokat még élethűbbé, realisztikusabbá varázsolhatjuk egy kis árnyékolással, színezéssel, akár monokróm, akár színes verzió mellett tesszük le a voksunkat.

Mind az árnyékolásban, mind a színezésben a tónusozás különféle technikái lesznek segítségünkre.

Az árnyékolást, színezést a tónusozás két technikával is végezhetjük.

# porózus technika

Ebben a technikában egy adott menetirányban egyenletesen, finom, apró mozdulatokkal egymásra, valamint egymás mellé helyezzük a rétegeket. Ezáltal szép, egységes felületeket, árnyékokat alkothatunk.

# keresztvonlas technika

Ezzel a módszerrel szintén egy adott menetirányt követve egymás mellé, párhuzamos vonalakat húzunk. Ebben a technikában a vonalak közelségével tudunk árnyalatokat létrehozni. Ha elkészültünk az adott felület egy adott menetirányban történő tónusozásával, elkészítünk egy második réteget, melyet az első vonalakra merőlegesen húzunk. A két réteg sűrűsödése fogja adni az árnyalat sötétségét. A technika lényege, hogy minél több vonalat, réteget húzunk egymásra, annál sötétebb felületeket, árnyékokat kapunk.

Ezekkel a módszerekkel megfelelően tudjuk szabályozni az árnyékok erősségét, nem mellesleg igazán régies, ódon hangulatú munkák születhetnek.

# Színezési technikák

Elkészült városrajzainknak akár filccel, ecsetfilccel, vízfestékkel vagy éppen akvarell festékkel is kiszínezhetjük, nagyszerű színkitöltést adhatunk nekik, melyekkel még inkább élettel telibbé, valósághűbbé varázsolhatjuk őket.

Filccel, ecsetfilccel történő színezés során érdemes óvatosan bánni ezekkel az eszközökkel, hogy ne legyen „csíkos”, vonalas a végeredmény.

Vízfestékkel, akvarell festékkel történő vízfesték-hatású festést követően pedig valóságos remekművé válhatnak rajzaink.


Te is szeretnél ilyen szuper városrajzokat készíteni?
Az Urban Sketch kurzusunk Neked való!

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük