Barion Pixel

DesignAkadémia

Tipográfiai trendek – 2020

A 2020-as tipográfiai trendeket vesszük górcső alá – megnézzük a tipográfiai újdonságokat, a legújabb betűtípus alkalmazási módokat, majd meglesünk egyéb trendi tipográfiai megoldásokat is.

Nézzünk néhány újdonságot!

#kerekded talpatlan fontok

A talpatlan fontok közül porondra kerülnek a kerekebb formájúak, az egyenletes betűszárral rendelkező, közepes és vastagabb típusúak egyaránt. Bár inkább gyermeki témákhoz használt fonttípus, mégis egyre több márka alkalmazza az arculatában – még ha úgymond komoly is az adott márka, a fonttípus mindezt oldja, barátságos, közvetlen hangulatot kelt, bizalmat és pozivitást sugall.

#finom színátmenetek

A karakterekben feltűnnek a nagyon finom, lágy színátmenetek. Annyira finomak, hogy szinte nem is látszanak, csak leheletnyi árnyalatkülönbségek fedezhetők fel. Az ilyen típusú színátmeneteket vastagabb betűtípusokon és meghatározott szavak vagy kifejezések kiemeléséhez lehet a legjobban használni.

#animált karakterek, feliratok

Bizony, online platformokon, weboldalakon már animált szöveges tartalmakkal is találkozhatunk. Mozgások, eltolódások, lebegések (akár automatikusan végbe menve, akár a felhasználó cselekvése hatására) – ezek a mozgásos technikák interaktívabb, gazdagabb felhasználói élményt eredményeznek. De tegyük hozzá, hogy csak akkor, ha jól vannak megkomponálva, a felhasználói szokások (pl. olvasás sorrendje, sebessége, stb) figyelembevételével vannak megtervezve.

#széles fontok

Széles típusú, de vékony betűszárú fontokba negatív terek kerülnek – ezzel sokkal szellősebb és merészebb megjelenést adva a karaktereknek. A néző számára is igazán izgalmas a látvány, egyfajta „rejtvény” számára a karakterek kiolvasása.

#balra igazítás

Jól olvasható, elegáns megjelenést ad a szöveges tartalmaknak, az így igazított szövegblokk egy fókuszpont nélküli teret alakít maga körül. A szövegegységen belül is lehet változatos tipográfiai megoldásokat alkalmazni. Ha a kompozíciót alkotó többi elem is „felveszi” ezt az igazodást, akkor egy nagyon precíz, elegáns összképe lesz az adott munkának.

Nézzük meg, hogy az elmúlt évekből milyen tipográfiai trendek lesznek az új évben a is porondon!

#körvonalazott/vázlatos betűk

Egyre inkább előtérbe kerülnek. Talpas, nagybetűs, túlméretezett fontok esetében működőképes ez a „szedési mód”. Az így megdizájnolt fontok jó párost alkotnak teli fontokkal. Bármilyen környezetbe is kerülnek, fontos, hogy megmaradjon a jól láthatóságuk, a jól olvashatóságuk. A titok ezek esetében is abban rejlik, hogy keveset használjunk belőlük, csak kulcstartalmak megjelenítésére használjuk őket. A megfelelő szín, a megfelelő kontraszt és a megfelelő elrendezés kivitelezése szintén elsődleges.

#big&bold karakterek

A karakterek, címsorok túlméretezése kezd háttérbe szorulni – főként a különféle képernyőkön (különféle mobil és tablet képernyők) való eltérő megjelenések miatt (tört sorokat kapunk, stb). Tehát már inkább „alulméretezések” figyelhetők meg a tipográfiai kompozíciókban. Egy-egy címsorhoz ajánlott csak big&bold karaktereket alkalmazni, hosszabb tartalmakhoz nem.

#talpas fontok

Egyre több márka arculatában köszönnek vissza. Továbbra is azok működnek, melyek elég volumenesek, megfelelően kiemelkednek az adott térből.

#halmozott szövegblokkok

Ezek is viszonylag régóta jelen vannak a tipográfiában. Még a rövidebb tartalmak is több sorba kerülnek, kiemelten (nagyobb méretben, akár csupa nagybetűvel) szedve őket – így sokkal nagyobb súlya lesz ezeknek a tartalmaknak, sokkal jobban megragadják a figyelmet.

#színes kiemelés (highlight)

Az egyszerű kiemelésektől kezdve a betűket a háttértől elkülönítve, az aláhúzástól az animált kiemelésig sokféle módon lehet felhasználni ezt a tervezési trendet. A kulcsinformációk kiemelésére kiváló megoldás.

#fotókkal kitöltött, akár több rétegből álló betűk

Igazán kreatív tipográfiai technika, és igazán izgalmas látványt ad – egyszerre olvasunk, miközben az adott fotót is láthatjuk, szemügyre vehetjük. Nagybetűkkel, big&bold karakterekkel remekül megvalósítható.

#karakterek + alakzat

És ha már fotók és karakterek – össze is „vághatók” ezek a különféle elemek, különféle vágási technikák és effektek által. Ez a forma egyesíti a képen szereplő személyt a tipográfiai egységgel, azaz “humanizálódik” a szöveg.

#színátmenetek

Jól kell megkomponálni, és akkor valóban profin tud működni! A kiemelt címsor megfelelő részén kell elhelyezni az adott színátmenetet, így oda kerül a hangsúly. Ezzel a technikával modern, friss, látványos megjelenést kölcsönzünk a feliratnak, ügyelve a könnyű olvashatóság és értelmezhetőség megtartására.

#vintage, rusztikus fontok

Ezek sem mennek ki a divatból! Kézírásos/kalligrafikus fontok helyett azonban egyre inkább a vastagabb, szögletesebb formájú, blokkszerű talpas (slab) fontok kerülnek előtérbe. Tradicionális márkák (pl. pékség, sörgyár) arculatához elsőrangú választások.

#pixelekből álló karakterek

A pixelművészet a 70-es és a 90-es évek 2D-s számítógépes grafikájából fejlődött ki, és most, 2020-ban a pixel stílusú betűtípusok ismét megjelennek. Természetesen nem csak a videójáték-márkáknak áll jól ez az egyedi tipográfiai trend.

#70-es, 80-as éveket idéző fontok

Avagy a retro visszaköszönése az új generációk korában.


Illusztrációk forrása:

99designs

designshack

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük