Barion Pixel

DesignAkadémia

Illusztráció trendek – 2020

Manapság virágkorukat élik az illusztrációk – mind a grafikai tervezésben, mind a weboldalak, online platformok világában. Bejegyzésünkben bemutatjuk az igazán népszerű illusztrációs trendeket.

Az illusztrációk azért is ilyen népszerűek (évtől, évtizedtől függetlenül), mert a szöveges tartalom, az üzenet ábrázolására, illusztrálására, vizuális megjelenítésére, valamint megerősítésére képesek – egy mondattal összefoglalva: „az illusztrációk a szavak helyett is beszélnek”.

Nézzük is meg, hogy milyen illusztrációkkal lehetünk toppon az új évtizedben, de legalábbis 2020-ban!

geometria és absztrakt formákból építkező illusztrációk

A legegyszerűbb formákkal, a szabályos geometria formákkal már régóta „dolgozunk” az illusztrációkban is, minimál stílusú és komplexebb alkotásokban egyaránt helytállnak.

Ha ezeket a formákat szabálytalanra vesszük, akkor absztrakt formákként működnek, melyekből szintén felépíthetők az illusztrációk.

Élénkebb színátmenetekkel, monokróm palettával, valamint földszínekkel/natúrszínekkel egyaránt találkozhatunk a geometriai, illetve absztrakt formákból felépülő illusztrációkban.

vonalas illusztrációk

A vonalrajzok, azaz az egy vonallal vagy néhány vékony vonallal megrajzolt illusztrációk egyszerűek, letisztultak, elegánsak. Tényleg csak a legszükségesebb vonalak kerülnek meghúzásra, és a vonalas illusztrációkban a színekből is nagyon keveset (gyakran csak kettőt) használnak. Népszerű design trend a „vonalas technika”, logók is készülnek vonalas stílusban.

kézirajz illusztrációk

Avagy visszanyúlás a „gyökerekhez”, elszakadás a modern, digitális világtól. A kézzel rajzolt, firkált és a festett illusztrációk folyamatosan jelen vannak, egyre részletesebbek, egyre színesebbek, élénkebbek, de a fekete-fehér vagy éppen a retro stílusú illusztrációk is porondon maradnak.

flat illusztrációk

Bár a flat design stílus mára már háttérbe szorult, a „lapos” illusztrációkat még nem kell temetni, ezek továbbra is trendiek. A „lapos” illusztrációk a flat stílus színpalettáit használják, a „lapos” formák, alakzatok élénk, erős színekkel színezettek.

háromdimenziós illusztrációk

A 3D technológia térhódítása hozta magával a térbeli, háromdimenziós illusztrációkat, melyek abszolút jövőbe mutató, technikai/technológiai témáknak állnak jól. Az illusztrációk térbelisége miatt igazán élő, élettel teli kompozíciók születnek.

futurisztikus illusztrációk

A neonos színvilág, a túltelített, élénk árnyalatok is utat törnek maguknak az illusztratív stílusban készült kompozíciókban. Egyrészt futurisztikus, tudományos-fantasztikus, sci-fi „hatást” keltenek, másrészt retro beütésűek is, hiszen ezek a színek és fények éppen a 80-as évek retro diszkóiban hódítottak (avagy „vissza” a jövőbe).

izometrikus illusztrációk

Az izometrikus illusztrációk háromdimenziós, térbeli objektumok a kétdimenziós, sík felületen (a 3D-s tárgyakat 2D-s felületre fordítják). Élénk színek, színátmenetek, futurisztikus formák jellemzik az ilyen típusú illusztrációkat.

animált illusztrációk

Az illusztrációkat, karaktereket általában azért animálják, látják el őket különféle animációs effektekkel, mert így képesek történeteket „elmesélni”, folyamatok lépéseit bemutatni, továbbá képesek mikrointerakciókat létrehozni, a nézőt/felhasználót bevonni a történésekbe.

illusztrációk „tépett papír” kollázsokban

Igazán népszerűek azok a kollázsok, melyeken a tépett „papírok”, a különféle textúrák és minták, valamint a fotók és az illusztrációk egyszerre találkoznak. A designerek merészen ötvözik ezeket az „alapanyagokat”, hogy többrétegű hatást, többrétegű kompozíciókat hozzanak létre, melyekben az illusztrációk, az illusztratív elemek is főszerepet kapnak.


Illusztrációk forrása:

Creative Market

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük