Barion Pixel

DesignAkadémia

Terrazzo design stílus

Bejegyzésünkben egy igazán izgalmas design stílust járunk körbe – az ókori Rómától egészen napjainkig, a padlóburkolattól egészen a grafikai munkákig. : )


A terrazzo szó az olasz terrazza=terasz szóból származik.

Maga a “terrazzo” mint anyag az ókori görög-római építészetben, valamint az olasz reneszánsz idején kifejezetten népszerű volt. Nagyon kemény, kőszerű anyag, mely gránit, márvány, kerámia, kvarc és/vagy üvegdarabok keverékét tartalmazza, és ezeknek a különböző méretű daraboknak a színe, különböző textúrájú “mixe” adja a terrazzo igen érdekes, különleges mintázatát.

Ez az anyag igazán kedvelt, tartós, egyedi padló- és falburkolat volt már a maga korában is. Korábban csak teraszok burkolására használták, hogy azok színesebbek, egyedibbek legyenek, később ebből az anyagból szinte csak műalkotásszintű padlóburkolatok (templomokba, katedrálisokba) készültek, és csak művészeket bíztak meg a munkával.

A “terrazzo” ismertsége az évszázadok alatt folyamatosan nőtt, különösen az art deco és a modern stílus korában, és a terrazzoval való munka is egyre könnyebbé és gyorsabbá vált (pl. csiszológép megjelenése, repedések korrigálása). A mai (belső) építészetben, lakberendezésben is nagy népszerűségnek örvend a terrazzo, anyagként és desig stílusként egyaránt – mind a tartóssága, mind az egyedisége, mind a sokoldalúsága, változatossága miatt. Öntött műkőként, fényesre csiszolva burkolatként alkalmazzák, de például mosdók, stb anyagaként is használják, “foltos” mintázata, egyedi textúrája pedig különleges stílust, hatást kelt.


És bizony maga a “terrazzo design stílus”, a maga különleges mintázataival egyéb területeken is “helyet követel” magának: grafikai munkákban, weboldalakon, közösségi média platformokon is találkozhatunk vele.

A terrazzo design legfőbb jellemzői

  • pontozottság
  • aszimmetria
  • tökéletlenség
  • kontraszt mind a színekben, formákban, méretekben
  • semleges és élénk színek használata
  • geometriai alakzatok, vonalak, görbék, körök, háromszögek alkalmazása

Terrazzo design stílus a grafikai tervezésben

A terrazzo stílus szépsége a maga sokoldalúságában, sokféleségében rejlik, látványos mintázataival a grafikai alkotások világában is teret hódít.

A minták, a textúrák remekül hangsúlyozzák és adják meg a terrazzo anyag/minta/stílus vizuálisan vonzó jellegét. Ütős kontrasztok, foltos aszimmetriája, véletlen találkozások, egyenetlenségek – mind-mind hozzájárulnak az egyedi vizuális hatáshoz.

A terrazzo stílus feltűnhet például csomagolásokon, plakátokon, szórólapokon, üdvözlőlapokon, meghívókon, könyvborítókon, webes elemeken, weboldalakon, azaz nyomtatott és digitális munkákon egyaránt.

Nézzünk is példákat arra, hogy a terrazzo design stílus hogyan is tud megjelenni a grafikai munkákban!

terrazzo mintázat névjegyen
terrazzo stílusú meghívó
terrazzo design stílus papírtermékeken
terrazzo stílusú csomagolások
terrazzo mintázat csomagolásokon

A sokat emlegetett lakberendezésből is mutatunk példákat

terrazzo mintázat falon
terrazzo mintázatú padlóburkolat

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük