DesignAkadémia

Így használjuk kreatívan a geometriai mintázatokat a grafikai munkákban!

A geometriai minták, mintázatok nagyon hasznos eszközök lehetnek a grafikai tervezés során, hiszen rendkívül rugalmasak, stílusosak tudnak lenni, nem mellesleg vizuálisan is hatékonyak, figyelemfelkeltőek.

Ízelítőként összegyűjtöttünk néhány hasznos és kreatív ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan tudjuk használni ezeket az izgalmas design elemeket a különféle grafikai munkákban.

# Használjuk őket kiegészítőkként!

A mintákat általában “csak” kiegészítő elemekként használjuk az adott munka designjában, vagyis a minták nem mehetnek az adott munka rovására.

Bátran játszhatunk a minták alakjával, színeivel, addig alakítgathatjuk őket, amíg azt nem érezzük, hogy már az adott munka szerves részét képezik, a minták által lesz a munka “kerek egész”. Azonban mindvégig ügyeljünk az egyensúlyra, harmóniára, a minták ne nyomják el az alkotást, annak szöveges és egyéb tartalmait. Ha például sok, merész, élénk mintát használunk, akkor egyéb megoldásokkal (pl. nagyobb térközök alkalmazása, egyszerűbb elemek) tudunk tompítani az összképen, a munka nem lesz sok(k).

#Játszunk a méretekkel!

Az egyik legjobb dolog a minták grafikai anyagokon történő használatában, hogy ezek az elemek is tetszőlegesen méretezhetők, alakíthatók. Bátran hozzunk létre nagy méretű, színes, különböző formájú mintázatos blokkokat, ezzel is minél egyedibb megjelenést kölcsönözve a munkának. 

#Használjunk élénk színeket!

Az “általános szabály” szerint max. 2-3 színnel dolgozunk egy munkán, és ezek a színek teljes harmóniában vannak egymással. Mintázatok alkalmazásakor (is) bátran felrúghatjuk ezt a szabályt, és a grafikai munkába élénk, vibráló színű mintázatokat építhetünk, melyek remekül felkeltik a figyelmet, magukra vonzzák a tekinteteket. Az arányokra, a szemnek kellemes látványra azonban ezúttal is ügyelni kell. : )

#Dolgozzunk monokróm palettával!

Élénk színek és sokszínűség helyett monokróm színpalettában is gondolkozhatunk, a mintákat monokróm verzióban is használhatjuk. Ez a megoldás akkor igazán hasznos, amikor sok és többféle kombinációból álló mintázat van jelen az adott munkában. Ilyenkor célszerű egy szín mellett letenni a voksunkat, egy színnel színezni a mintákat – így nem lesz sok(k) a sokszínű mintázat, a sok szín nem nyomja el a mintákat, maguk a mintázatok tudnak beszélni.

#Alkalmazzuk a black&white-ot!

A fekete-fehér “színezések” a mintázatok esetében is helytállóak. Egy igazán kontrasztos, határozott vonalvezetésű felületet kapunk, melyeken remekül elhelyezhető egy-egy színes elem.

#Használjunk színátmeneteket!

A geometriai mintákban az igen látványos színátmenetek is feltűnhetnek. A lineáris elrendezésnek köszönhetően nagyon kellemes, szemmel is jól nyomon követhető átmeneteket kapunk – mind a színeket, mind a formákat tekintve.

Sőt, ezek a színátmenetek akkor igazán ütősek, ha nagyon lágyak az átmenetek, selymesek, áttetszőek, átlátszó hatást keltenek a geometriai mintázatokon – például szabálytalan, egymásba illeszkedő háromszög alakú mintázatokon.

#Rendezzük őket aszimmetrikusan!

A mintákat, a mintázatokat alkotó alakzatokat aszimmetrikus formában is elrendezhetjük. Igazán sokoldalú és sokféle felületen rugalmasan használható elrendezéseket kapunk.

#Rendezzük őket mozaikosan!

Mozaikos formában is dolgozhatunk a mintázatokkal.

#Rendezzük őket hálósan!

Hálós, dróthálós szerkezetben is elrendezhetjük a mintákat. A sok áttetsző felület és a vékony vonalak miatt egy nagyon letisztult, átlátható mintázatos designt kapunk, melyet bátran alkalmazhatunk például fotós tartalmon is, hiszen a fotó így is kiválóan tud érvényesülni.

#Játsszunk a rétegekkel!

Igazán izgalmas és dinamikus összhatást kaphatunk, ha a mintázatokat is egymásra halmozzuk, valamint a mintázatokat a munkát alkotó egyéb elemek alá is “bevisszük”.

#Kapcsoljuk őket össze!

A különféle mintaelemeket össze is kapcsolhatjuk, így egy nagyobb mintát tudunk létrehozni. Ebben az esetben a geometriai mintázatok elemeit egymáshoz illesztjük, hogy egy sor olyan elemet alkossanak, melyek külön-külön is jól néznek ki, de együtt még jobban mutatnak, egy még kreatívabb kompozíciót kapunk. Például egy egyszerű kör/félkör alakzat használatával a munka mindkét oldalán létrehozhatunk egy-egy egymáshoz illeszthető alakzatot. 

#Használjunk white space-t!

Az üres terek alkalmazása (mindig) előnyös. Nincs ez másként a minták esetében sem. A minták körül mindenképp érdemes hagyni egy kis fehér üres teret, hogy azok még jobban ki tudjanak emelkedni, még jobban tudjanak érvényesülni. Továbbá igazán izgalmas látványt kapunk, ha a fehér tereknek köszönhetően “lyukassá” válnak a minták, mintázatok.

#Keretezzünk velük!

Keretként, fotók dekorációs elemeként is használhatjuk a mintákat. A fotókat geometrikus keretekbe illeszthetjük be, plusz elemekkel láthatjuk el őket, ezáltal igazán egyedi, plusz látványt adhatnunk a fotóinknak.

#Kombináljuk őket!

A mintázatot nemcsak beilleszthetjük az adott tartalomba, dizájnba, hanem például fotókkal is összekombinálhatjuk. Szemet gyönyörködtető grafikai munkák készíthetők a mintázat és a fotók megfelelő összehangolásával. A tompított színű geometriai alakzatok fotókon történő elhelyezése nem mindennapi hatást kelt, igazán egyedi stílust ad az adott munkának.

Sőt, akár egyéb alakzatokkal, design elemekkel is összeilleszthetjük őket. A különböző formák és színek keverése, egymáshoz illesztése által igazán dinamikus, sokszínű és gyönyörű kompozíciók készíthetők, játékos, vidám hatást keltenek.

#Rajzoljunk velük logót!

A geometriai alakzatok erős, merész és igazán feltűnő design elemek, tehát remekül tudnak működni a logók világában is. A logót alkotó elemek kitöltéséként szolgáló különböző geometriai mintázatok elősegítik a mélység, az élénkség és a rugalmasság hatásának érzékeltetését. 

Sőt, maga a logó is kialakítható geometriai alakzatokból, melyek aztán mintázatként, rugalmasan tudnak mükődni a különféle arculati anyagokon, játékos és szórakoztató hatást keltve.

#Tervezzünk velük arculatot!

A márka megjelenésének, arculatának szerves részét is képezheti geometria minta, mely egy jellegzetes szimbólumból is születhet – bármilyen brandről is legyen szó. Geometriai mintázatok nemcsak a figyelem megragadására, az ütős látvány kialakítására használhatók, hanem akár a kifinomultság fokozására is. Ha a brand üzenete, arculata azt kívánja, akkor egyszerű, finom, pasztell színű mintázatokat is használhatunk, melyek egyedülálló stílust és hatást kölcsönöznek a márka megjelenésének. 

#Készítsünk saját mintázatot!

Hasonlóan az az előzőhöz: Adott arculathoz is, arculatra/témára szabott mintázat tervezhető. Például az ikonikus hatszögletű méhkas méhsejt alakját formálja, és ezek együtteséből egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb mintázat született. Egy ilyen pluszként hozzáadott elem egy kis életet és játékosságot vihet a márka arculatába. 

#Töltsük meg őket!

Magukba a mintákba, formákba tartalmak is kerülhetnek (szövegek, feliratok, ikonok, fotók). Előnye, hogy sok információt tudunk egyszerre, gyorsan, átláthatóan és szépen, dizájnosan megjeleníteni.

#Használjunk fémes textúrákat!

A fémes textúrák is remekül tudnak érvényesülni a mintázatokon, a mintázatokat jól kiemelik, “kidobják” a fényes textúrák.


Ugye, hogy milyen sokféleképpen tudjuk használni a geometriai mintázatokat?! : )

Ne feledjük, mintázatok esetén is aranyszabály: “a kevesebb több”!


Illusztrációk forrása: Canva

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük