DesignAkadémia

A legklasszabb ikon-lelőhelyek – Te már ismered őket?

Ikonokkal manapság “úton-útfélen”, weboldalakon és grafikai anyagokon egyaránt összefuthatunk. De miért hasznosak ezek az elemek és honnan szerezhetjük be őket? Megmutatjuk!

Legyen szó weboldalról vagy grafikai munkáról, több ok miatt is érdemes ikonokat használni.

Miért hasznosak az ikonok?

  • Ha jól vannak megrajzolva, egyértelműen felismerhetők, akkor bizony igazán beszédesek, a szavak helyett is “beszélnek”.
  • Az ikonok segítenek kiemelni, felismerhetőbbé tenni az adott szövegrészt, információt, adatot.
  • Nagy szerepet játszanak a különféle tartalmak vagy éppen folyamatok, lépések egyértelműbbé, könnyebben megjegyezhetővé tételében.
  • Ezek mellett segítséget nyújtanak az elrendezések kialakításánál, ezekkel a vizuális kiegészítőkkel megtörhetjük a hosszabb szövegeket, valamint a fontos információkra terhelhetjük a figyelmet.
  • Hozzátesznek a dizájnhoz, erősítik az egységes megjelenést.

Hogyan használjuk az ikonokat?

Manapság rengeteg különböző stílusú ikonnal találkozhatunk. Csak említés szintjén – lehetnek színnel kitöltöttek, feketék-fehérek, körvonalazottok, árnyékoltak, firkáltak, letisztultak, izometrikusak, fémes hatásúak, vagy éppen “flat style” stílusúak is. A legfontosabb, hogy az ikonok stílusukban, hangulatukban passzoljanak az adott témához, továbbá az adott munkán egyféle stílusú, kivitelezésű, megfelelő méretű, azonos színvilágú és hangulatú ikonokat alkalmazzunk az egységes összkép érdekében. A jelmondat tehát: az ikonhasználat is következetes legyen!

A mondanivalót, információt egyértelműen kifejező, hűen tükröző, szimbolizáló, pontosan felismerhető ikonokkal fejezzük ki, erősítsük meg.

A színekkel is bánjunk bátran – a kontrasztos megjelenés még inkább az adott tartalomra irányítja a figyelmet, de egy monokróm színvilággal is igazán kellemes összképet kapunk.

Az „effektekkel” is bánjunk bátran, például valamilyen formába, alakzatba, akár körbe, négyzetbe, lekerekített téglalapba is foglalhatjuk az ikonokat.

Számos ikonlelőhelyről (lsd. hamarosan) is beszerezhetjük az ikonokat, melyek általában vektoros formátumúak, így könnyedén, sokféleképpen dolgozhatunk velük. Az ikonok azonban saját készítésűek is lehetnek, az Illustrator (vagy egyéb vektorgrafikus) programban mi magunk is megrajzolhatjuk a testre szabott ikonokat. : )

néhány példa különféle stílusú ikonokra – forrás: www.iconshock.com

Néhány példa arra, hogy különféle grafikai munkákon hogyan használhatjuk az ikonokat:

A névjegykártyán elhelyezett elérhetőségek elé illesztett ikonokkal remekül felhívhatjuk a figyelmet ezekre a fontos információkra (hiszen magának a névjegynek éppen az elérhetőségek “közlése” a legfőbb célja).

Egy olyan szórólapon, ahol például különböző szolgáltatások/csomagok/ajánlatok kerülnek bemutatásra, ikonok segítségével felismertethető, szimbolizálható, megerősíthető az adott szolgáltatás, de akár termékjellemzők, tulajdonságok megjelenítésére is alkalmasak.

Kiadványokban szintén szerepelhetnek ikonok – például bekezdések témájának jelöléseként, szakaszok elválasztóiként, egysoros leírások, információk, címsorok, kérdések-válaszokok, cselekvésre ösztönzések is kiegészíthetők figyelemfelkeltő ikonokkal, és még az egyszerű felsorolásokat is feldobhatjuk kreatív ikonokkal.

Lássuk, hogy honnan szerezhetjük be a legjobb ikonokat!

The Noun Project

https://thenounproject.com/

Endless Icons

http://endlessicons.com/

Streamline Icons

https://streamlineicons.com/

Az oldalon kereshetünk még mock-upokra, különböző textúrákra, szöveg effektekre is. 

Az ikonok mellett találhatunk még remek fotókat, illusztrációkat, vektoros grafikákat is. 

Fotók, illusztrációk, mockupok mellett szuper ikonokat is találhatunk ingyenes és prémium kategóriában egyaránt. 

Letölthetünk még fotókat, illusztrációkat, ecseteket, betűtípusokat, textúrákat, mock-upokat, és még rengeteg egyéb szuper grafikai alapanyagot is.

Ezen a felületen az ikonokon kívül találkozhatunk még betűtípusokkal, ecsetekkel, mintázatokkal, illusztrációkkal és sok más remek grafikai kiegészítővel, “alapanyaggal”.

Ikonok mellett találunk még fotókat, illusztrációkat és még zenét is az oldalon. 

Ikonvadászatra- és használatra fel! : )


Illusztrációk forrása: Pinterest

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük