Barion Pixel

DesignAkadémia

Mesterséges intelligencia – ezekben segíthet a fotózás területén

A mesterséges intelligencia ma már a fotósok munkájába is “betette a lábát”. Nézzük is meg, hogy a fotózás világában miben lesz a hasznunkra.

Nem kérdés, hogy szinte minden online felületen és offline anyagban szükségünk van jó minőségű, egyedi fotókra. A közösségi média posztokhoz, hirdetésekhez, a blogbejegyzésekhez, a weboldal-tervekhez, weboldalakhoz, a különféle arculati anyagokhoz, például szórólapokhoz, plakátokhoz, vagy akár hosszabb-rövidebb terjedelmű kiadványokhoz, arculattervezés során készülő moodboardokhoz egyaránt képeket használunk.

Mint tudjuk, a fotók elkészítésével még közel sem érünk a munkafolyamat végére, hiszen azok sokszor kisebb-nagyobb utómunkát igényelnek. A mesterséges intelligencia egyre gyorsabb ütemben fejlődik, természetesen a fotózás területét sem kerüli el, számos feladatkörben állhat a kreatív szakemberek rendelkezésére. A fotók (tömeges) retusálásában, szerkesztésében, fényképek elemzésében (ilyen például az objektumfelismerés, kategorizálás stb.), sőt akár a fotógenerálásban is segíthet nekünk a mesterséges intelligencia, azaz az MI, vagy ahogyan gyakrabban találkozhatunk vele, az AI (artificial intelligence).

A fotósok egy-egy eseményen (pl. egy esküvőn, sporteseményen stb.) gyakran több száz fényképet készítenek, a retusálásra/átadásra/felhasználásra szánt fotók kiválogatása pedig egy igazán időigényes feladat, sok esetben akár több napot is igénybe vehet. A mesterséges intelligencián alapuló szoftverek, alkalmazások képesek többek között a fotók tömeges kiválogatására, szortírozására. Ezáltal megszűrik például a rossz minőségű, homályos képeket, de akár a kompozíciós szempontokra is ügyelnek, például arra, hogy az arcok jól láthatók-e.

Bizonyos AI-eszközök a fotók automatikus feljavítására, a színek korrekciójára, a fényerő és a kontraszt beállítására, valamint zajcsökkentésre is képesek, ezzel rengeteg időt spórolva a szakembernek. Ezen felül a retusálásban is óriási szerepük van, hiszen képesek a bőrfelület-elemzésre, figyelembe veszik a bőrtónusokat és a textúrákat, ezáltal automatikusan ki tudják retusálni a bőrhibákat, a hajat és az egyéb apróbb részleteket.

Az MI a művészeti stílusokban, valamint a művészek stílusában is igazán jártas, ezáltal arra is képes, hogy egy kép stílusát átültesse egy teljesen másik fotóra. Ennek köszönhetően a felhasználók a művészek stílusát remekül alkalmazhatják a saját fotóikon, valamint arra is van lehetőség, hogy a saját fotóikat alapul véve készítsenek új képeket a fényképezési stílusok szerint.

A mesterséges intelligenciát alkalmazó képszerkesztő programokban rengeteg effekt és szűrő érhető el, amelyek automatikusan „felismerik” a kép témáját, és kapcsolódnak, igazodnak hozzá, és ezáltal még egyedibb hangulatú, stílusú fotók alkothatók.

Ne vegyünk el a fotósok “kenyerét”, de nem titok, hogy az AI képes fotók generálására. A mesterséges intelligencia alapú képgenerátorok olyan fotókat, illusztrációkat hoznak létre, melyek szó szerint egyediek, a mi utasításaink alapján születnek, még soha nem léteztek és nem is fog egy ugyanolyan szembejönni. Ha nem vagy nem teljesen olyan fotó áll a rendelkezésünkre, mely megfelel az elképzeléseinknek, akkor sok időt és energiát igénylő fotózás vagy több órányi fotókeresés helyett az adott fotót néhány perc alatt legenerálják.

A promptok, vagyis a szöveges utasítások alapján létrehozott fotók mellett arra is van lehetőség, hogy a felhasználók egy meglévő fotó alapján egy teljesen új képet (pl. eltérő stílusú, új „jelenetben” játszódó) hozzanak létre.

Nyilván például a személyek, a rendezvények fotózását csakis fotós tudja elvégezni, nem helyettesíthető a szakember, azonban számos utómunkában tudnak neki segíteni az AI alapú eszközök, megoldások.

A mesterséges intelligencia képes beazonosítani a fotókon látható tárgyakat, embereket, helyszíneket, ezzel megkönnyítve a fotók keresését és rendszerezését. A felismert tartalmak alapján címkéket tud hozzárendelni a fotókhoz, ezzel leegyszerűsítve a folyamatot, ha a felhasználó egy adott témájú fotót keres.

Az AI áttekinti, elemzi a fotós által elkészített képeket, és szükség esetén tippeket, tanácsokat ad a jobb, profibb képek készítéséhez. Ilyen lehet például a kompozíció és a különféle beállítások javítása. Ezzel támogatva a kezdő fotográfusokat abban, hogy minél jobb munkákat adhassanak ki a “kezükből”.

A különböző mesterséges intelligencián alapuló virtuális asszisztensek jól jöhetnek a teendők, feladatok szervezésében, valamint az ügyfelekkel történő kommunikációt is felgyorsíthatja.

A felhasználói szokások elemzése segíthet optimalizálni, finomhangolni a hirdetéseket, azok beállításait, hogy még több érdeklődőhöz juthassanak el.

Adobe Lightroom

A nyers képek feldolgozására és kategorizálásukra alkalmas szoftver. Kisebb finomhangolásokra, utómunkák elvégzésére használható.

A mai fényképezőgépekkel lehetőség van arra, hogy nyers (RAW) formátumban és JPEG formátumban is fotózzunk. A fotósok általában RAW formátumban készítik el a fotókat. Ennek oka, hogy ebben a formátumban minden információt hordoz a fájl, és információvesztés nélkül van lehetőségük módosítani az adott fotón. Ez a formátum egy digitális negatívnak minősül, ahol nincs beállítva a képben a fényerő, a színek, a kontraszt stb., amitől elnyeri a kép a végleges “formáját”.

Tehát lényegében azt az adathalmazt, ami a digitális gépek szenzoráról lementésre kerül, azt hívjuk RAW fájlnak, vagyis nyers képnek.

# Automatikus szerkesztést tesz lehetővé, vagyis a program egy ötletet, elképzelést ad, hogy „ő” hogyan módosítaná az adott képet.
# Az objektum-kiválasztás által a fotó bizonyos elemei könnyen, pillanatok alatt kijelölhetők, ezáltal nincs szükség saját kézzel, időigényesen körbejelölni az adott objektumot.
# A tartalomérzékeny eltávolítás segítségével bizonyos oda nem illő elemek, fotórészletek pillanatok alatt eltávolíthatók a fényképről.
# Az MI alapú zajszűrés funkció kielemzi a fotót, szükség esetén feljavítja a rossz fényviszonyok között készült zajos (szemcsés, rossz minőségű) képet.

Adobe Photoshop

Képek módosítására, manipulálására alkalmas eszköz.

# Az előbbiekben bemutatott Adobe Lightroom alkalmazásnál felsorolt AI alapú funkciók a Photoshop programban is fellelhetők, azonban az objektum kiválasztása pontosabb, precízebb.
# Generatív kitöltésre és kiterjesztésre is képes – vagyis a program automatikusan, vagy éppen a mi utasításunk alapján plusz részeket tud hozzáadni a képhez, tehát fel tudjuk nagyítani az elkészített fotót, a Photoshop program pedig a képen szereplő elemekhez, részekhez illő tartalmakkal tölti ki a hozzáadott tereket.
# Neural filterek, különféle MI alapú szűrők is megtalálhatók benne, például stílusátvitel, utólagos háttérelmosás stb.

Luminar Neo

Egy univerzális képszerkesztő szoftver, lényegében az Adobe programok kombinációjának alternatívája. Portréretusálásra, kisebb elemek eltávolítására használatos eszköz.

Portrait Pro

Kifejezetten portrék retusálására alkalmas.

Topaz Labs

Különféle szoftvereket tartalmaz, amelyek különböző területeken alkalmazhatók az utómunka során – például kisebb méretű fotók felnagyítása, zajcsökkentés, fotók élesítése, ezáltal az életlen, homályos, vagy éppen a „bemozdult” fotók is megmenthetők, feljavíthatók.

Canva

Kevésbé profi eszköz, azonban automatikus képszerkesztésre, háttér eltávolítására alkalmas. Abban is segítségünkre lehet, hogy a kivágott fotórészleteket stock fotós hátterekkel lássuk el.

Fotor AI Photo Editor

Az előzőekben bemutatott eszközökhöz képest (még) nem annyira profi, azonban a fotók AI alapú korrekciójára, például színek korrekciójára, élesítésre, bőr retusálására, háttér eltávolítására tökéletesen alkalmas.

Pixlr AI Photo Editor

Online használható eszköz, amely szintén szuper AI alapú szerkesztéseket tesz lehetővé. Ilyen többek között a generatív kitöltés, kiterjesztés, valamint transzformáció, háttéreltávolítás, a kép minőségének feljavítása, zajcsökkentés, valamint arra is lehetőséget nyújt, hogy két fotó alanyának arcát “felcseréljük”, vagyis az egyik arcot a másikra illesszük.

Picsart AI Photo Editor

Az előző két oldalhoz hasonlóan a fotók minőségének javítására, generatív kiterjesztésre, háttér eltávolításra, háttér cseréjére alkalmas, továbbá különféle szűrők, filterek is a rendelkezésünkre állnak.


A mesterséges intelligencia tehát nagyon hasznos “munkatárssá”, asszisztensé is válhat a fotósok számára, “aki” felgyorsít számukra bizonyos munkafolyamatokat, ezzel nagyon sok időt spórolva nekik, és így a fotósok még több energiát tudnak fektetni a kreatív fotózásokba, kivitelezésekbe.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük