Barion Pixel

DesignAkadémia

Képgenerálási stílusok – Ismerd meg őket! – 1. rész

Bejegyzésünkben csokorba szedtük a legismertebb képgenerálási stílusokat, melyeket a képgenerátorok A-tól Z-ig ismernek. Hasznosítsd őket Te is! : )

Korábbi bejegyzésünkben alaposan körbejártuk, hogy mi mindenben segítheti a mesterséges intelligencia a designerek munkáját. A kreatív szakemberek számára talán a legizgalmasabb terület a képgenerálás. A mesterséges intelligencián (artificial intelligence=AI) alapuló képgenerátorok száma egyre nő, melyek segítségével igazán valósághű, szemet gyönyörködtető fotók, illusztrációk látnak napvilágot. A generátorok óriási előnye, hogy rövid idő alatt olyan képeket, illusztrációkat hoznak létre, melyek korábban soha nem léteztek, a mi promptjaink (szöveges utasításaink) alapján „álltak össze”.* Tehát teljes mértékben egyedi, saját elképzeléseink szerint született fotókat tudunk használni a munkáinkban, nem kell attól „tartanunk”, hogy ezek „szembejönnek” másik szórólapon, plakáton, vagy egyéb kiadványban.

*A képgenerátorok számára is szöveges parancsokat adunk meg, és ezekből hoznak létre képeket, vagyis „text to image” elven működnek. Ahogyan más AI alapú program, úgy a képgenerátorok is kóddá, pontosabban számsorozattá alakítják a kapott bemenetet, azaz „lefordítják” a szöveget számukra értelmezhető kódokká, és a kódok alapján készítik el a kért képet.

A képgenerálás lépései:

1) A felhasználó beír egy leírást, utasítást, azaz egy promptot, például „naplemente a tengerparton”. A képgenerátor feldolgozza ezt a szöveget, és megérti, hogy milyen elemeket és tulajdonságokat kell tartalmaznia a generált képnek. Azonosítja a kulcsszavakat (például „naplemente”, „tengerpart”) és a kapcsolódó attribútumokat (például a jellegzetes színeket, az időpontot, a hangulatot), hogy pontosan megértse azt, hogy a felhasználó milyen képet szeretne végeredményként.

2) Az így nyert információ alapján a képgenerátor algoritmus létrehozza a kívánt képet.

3) A képgenerátor visszajelzést is feldolgozhat a felhasználótól, tehát például további szöveges utasításokat a kép módosításához vagy finomításához.

A képgenerátorok további nagy előnye, hogy a mögöttük hajtómotorként működő mesterséges intelligencia tökéletesen ismeri a különböző művészeti stílusokat, azok jellegzetességeit, mert rengeteg képet, stílust látott, és így képes az adott stílusban gyakorlatilag bármilyen témájú fotót legenerálni.

Stíluselemző sorozatunkban összesen 30 stílust „vesézünk ki”.

A sorozat első bejegyzésében 10 igazán színes művészeti stílusra térünk ki, szemléltető példákkal együtt. : )

Stílusismertető bejegyzéseinkbe szemléltetésként hölgyeket, valamint különféle termékcsomagolásokat, tárgyakat generáltattunk le egy adott művészeti stílusban a mesterséges intelligencián alapuló képgenerátorokkal. Ezek a képek is remekül példázzák, hogy a képgenerátorok mennyire „képben vannak” ezekkel a klassz stílusokkal, valamint, hogy mennyire szuperül tudjuk alkalmazni őket adott témájú-adott stílusú képek elkészítéséhez.

Ez a stílus a pszichedelikus, spirituális hangulaton alapszik, amely a DMT (dimetiltriptamin) által kiváltott látomásokat, hallucinációkat és élményeket jeleníti meg vizuális formában. A „DMT” stílus leginkább a valóságtól való teljes elszakadást, a belső tudatosság és a transzcendens élmények mélységeit adja vissza.

Jellemzői:
# geometriai formák és szürrealista elemek ötvözése
# absztrakt, áramló formák alkalmazása
# élénk, vibráló, már-már neonos színek
# a tér és időn kívüli „világot” jeleníti meg

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# kreatív művészeti események
# alternatív életmód
# wellness és spiritualitás
# zeneipar

Az 1960-as években „kelt életre”, ezeknek az éveknek az antikultúrájához kapcsolják a művészetek világában. Nagyban hasonlít a DMT stílushoz, azonban megjelenésükben némileg mégis eltérnek egymástól, hiszen a pszichedelikus megjelenítési formát még élénkebb színek, még örvénylőbb minták, és szürreálisabb, már-már „elvontabb” képi világ kíséri.

Jellemzői:
# torz formák
# élénk árnyalatok
# komplex, összetett mintázatok
# színátmenetek
# indák, spirálok használata

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# termékcsomagolás
# zenei eseményekhez kapcsolódó kreatívok

Futurisztikus, disztópikus hangulatú megjelenítési forma. A cyberpunk stílus egy nagyon modern, futurisztikus világot jelenít meg. A képeken a sötét, városi látképek, az élénk, figyelemfelkeltő neonfények, és a modern, fejlett technológia kerül előtérbe.

Jellemzői:
# sötét hátterek, városi hátterek
# élénk neonszínek használata
# modern technológia, technikai felszerelések

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# termék, csomagolásdesign
# divattal kapcsolatos termékek
# marketingelemek

Legfőbb ismertetőjegye a futurisztikus, retro hangulat. A ’80-as évek elektropop vizuális világát idézi. A régi videójátékok, filmek, korai számítógépes grafikák világát jeleníti meg, mai modernebb elektronikus zenei elemekkel összekapcsolva.

Jellemzői:
# gyakori a naplemente ábrázolása
# sötét kék-fekete hátterek élénk, már-már neonos árnyalatokkal ötvözve
# foszforeszkáló hatás
# retro hangulat

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# közösségi média hirdetések kreatívjai
# események plakátjai

Ez a megjelenítési forma a fejlett, high-tech technológiát, eszközöket, az innovatív elképzeléseket, valamint a képzeletbeli, jövőszerű tájakat helyezi a figyelem középpontjába.

Jellemzői:
# élénk, neonos, hivalkodó árnyalatok
# jövőbemutató elemek
# látványos, elrugaszkodott formák
# jómód ábrázolása
# természetes anyagokat nélkülöző anyaghasználat

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# lakberendezéssel kapcsolatos termékek, magazinok
# technológia termékek kreatívjai, hirdetési plakátok

Ez a stílus a digitális vagy analóg hibákat veszi alapul, amely a képek, illusztrációk, videók szándékos „rongálásával” készül. Ez a digitális kor hibáit, anomáliáit helyezi a középpontba, éppen ezért provokatív, kísérletező hangulatú trendnek számít.

Jellemzői:
# élénk, neonos, figyelemfelkeltő árnyalatok
# elcsúszó színek
# ismétlődő minták
# képek elemeinek „elcsúszása”, szabálytalansága

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# reklámanyagok
# modern divattal kapcsolatos termékek
# illusztrációk

Ebben a stílusban a tudomány és a művészet keveredik egymással. A mikroorganizmusok csodás, szemet gyönyörködtető szerkezeteit, alakzatait figyelemfelkeltő, élénk színekkel ötvözve lenyűgöző, absztrakt fotók, mintázatok hozhatók létre.

Jellemzői:
# erőteljes színek
# baktériumokhoz hasonló, változatos, absztrakt minták

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# divattermékek
# hirdetések, plakátok

A pop art az 1950-1960-as években vált igazán ismertté. Nagyon, már-már merészen színes, vidám stílus, amely színes elemekkel, erős kontrasztokkal, különféle mintázatokkal főként a hétköznapi tárgyakat, az ismert emberek, hírességek arcképeit jeleníti meg, valamint popkultúrára történő utalásokat tesz. Sokszínűsége miatt gyakran alkalmazzák humorral vagy éppen iróniával kapcsolatos témákban.

Jellemzői:
# nagy, színes elemek
# rikító, kirívó színek
# figyelemfelkeltő mintázatok
# ismétlődő elemek, képek
# képregény-stílus

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# reklámok, márkaépítés
# divattal kapcsolatos témák
# dekorációs, lakberendezési termékek

Ez a stílus az 1960-as években alakult ki. Főként az abszurditást, a groteszket és az egyéni kifejezést részesíti előnyben. Varázslatos, kissé misztikus hatásával igazán szemrevaló munkák készíthetők vele.

Jellemzői:
# intenzív árnyalatok
# energikus hangulat
# geometriai elemek
# gyakran ismétlődő minták

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# termékcsomagolás
# rendezvények kreatívjai

Az ebben a témában alkotott képek, grafikai anyagok főként a lázadásról szólnak, a graffiti, az erős, kihívó tipográfia, a durva esztétika és az erő dominál rajtuk.

Jellemzői:
# gyakori a koponya ábrázolása
# fekete, sötét színek kombinálása rikító árnyalatokkal
# tüskés, szegecses ruházat

Témák, márkák, melyeknek jól áll ez a stílus:
# punk zenével kapcsolatos kreatívok, plakátok, dekorációs elemek

A soron következő bejegyzésünkben további 10 olyan stílust járunk körbe, melyek a „régi korokat” idézik >>>


A bejegyzésben szereplő fotók a Leonardo.ai, valamint a Tengr.ai képgenerátorok segítségével készültek.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük