Barion Pixel

DesignAkadémia

Fájltömörítő oldalak – mindig jól jönnek!

Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány online fájltömörítő alkalmazást, melyek jó, ha “kéznél vannak” kreatív alkotásaink, munkáink készítése során, legyen szó JPG fotókról, vagy éppen PDF fájlokról.

Kreatív munkáink megalkotásakor sok esetben tapasztalhatjuk, hogy akár egy fotó, illusztráció, akár maga az elkészített munka fájlmérete hatalmas, nehezen kezelhető, a továbbiakban nehéz vele dolgozni (pl. akár weboldalra, akár közösségi oldalakra feltölteni, stb.). Éppen ezekben az esetekben lehet szükségünk az online képtömörítő alkalmazásokra, fájltömörítő oldalakra, melyek minőségromlás nélkül, pillanatok alatt képesek nagymértékben lecsökkenteni az adott fájl méretét. 

Nézzük is meg őket! : )

# TinyPNG

JPG és PNG formátumú képfájlok tömörítésére alkalmas. Ingyenes verziójában egyszerre 20 db, max. 5 MB méretű fájl tömörítését teszi lehetővé, minőségromlás nélkül. Előfizetést követően azonban több, nagyobb fájlméretű fájlt is tömöríthetünk vele.

# Imagify

Szintén képfájlok minőségromlás nélküli tömörítésére alkalmas. Az alkalmazást ingyenesen 2 MB alatti fotók tömörítésére vehetjük igénybe. Az adott fájlok esetében 3 különböző tömörítési szint közül választhatunk, melyekről a súgóban részletes leírást, tájékoztatást is találunk. Emellett különféle kimeneti beállítások elvégzésére is van lehetőség. 

# Optimizilla

JPG, PNG és GIF fájlok méretét csökkenthetjük vele. Egyszerre max. 20 fájl feltöltését biztosítja, ellenben bármekkora méretű fájllal “elbír”. : )

# Méretezdát

Az oldal képszerkesztésre, valamint fájltömörítésre is lehetőséget ad. A szerkesztés esetében különféle effektekkel láthatjuk el a fotónkat, kivághatunk bizonyos részeket, átméretezhetjük, valamint el is forgathatjuk. Emellett minőségromlás nélkül tudjuk tömöríteni a fotóinkat. 

A képméretezés során akár százalékban, akár pixelben is megadhatjuk a tömörítés értékét. Azonban ha magának a fotónak a méretét nem szeretnénk módosítani, ezeket az értékeket hagyjuk a maximális, 100%-os értéken, majd kattintsunk a “Tovább” gombra. Ezáltal az adott fotónak csak a fájlmérete fog lecsökkenni. : )
Az oldal 3 napig tárolja a szerkesztett, tömörített fotókat.  

# Websiteplanet

JPG/PNG fájlok tömörítését végezhetjük vele, egyszerre több fájlt is feltölthetünk. A korábbiakhoz hasonlóan ez az alkalmazás is biztosítja a tömörítési mód kiválasztását.


A fotók tömörítése mellett akár további munkák, pl. kisebb-nagyobb terjedelmű kiadványok, dokumentumok, azaz PDF fájlok tömörítésére is szükség lehet munkánk során. Ilyen hasznos alkalmazás például:

# PDF 24 Tools

A tömörítés mellett számtalan hasznos funkció is rendelkezésünkre áll az oldalon. Ilyen például a vízjel hozzáadása PDF fájlokhoz, összekapcsolódó oldalak eltávolítása, és még sok más hasznos opció.

# AvePDF

Az előző alkalmazáshoz hasonlóan, a PDF fájl tömörítése mellett számos további funkció áll a rendelkezésünkre, mellyel különféle módosításokat végezhetünk az adott dokumentumban/kiadványban. Például ilyen a rendszerezés, oldalak törlése, egyesítés, stb. 

# Sejda

Ingyenes verziójában akár 200 oldalas, max. 200 MB-os fájlok, PDF-ek tömörítését biztosítja. A csökkentett fájlméretű dokumentum/kiadvány az oldalon 2 óráig elérhető, ezt követően törlésre kerül. 
Ahogyan az előzőek esetében, ezen az oldalon is van lehetőség további funkciók használatára (pl. összefűzés, levágás, stb.) is. 

!FIGYELEM! Mind a fotók, mind a PDF fájlok tömörítése során fontos ellenőrizni a tömörített fájlok minőségét, ugyanis a tömörítés nem minden esetben zajlik minőségromlás nélkül.


Te mivel egészítenéd ki a listát? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük