Barion Pixel

DesignAkadémia

Betűtípus-beszerző helyek

Bejegyzésünkben fontletöltő felületeket, betűtípus-begyűjtő helyeket hozunk, hogy Te is mindig ütős betűkészletekkel vágj bele a kreatív alkotásaid kivitelezésébe.

A színek mellett (alapesetben) betűtípusokat is alkalmazunk grafikai munkáinkban, kreatív alkotásainkban – a logótól kezdve a névjegyeken és szórólapokon át egészen a kiadványokig. A színpaletta-készítő felületek sokat segíthetnek az adott munkához szükséges színek kiválogatásában, színpaletták összeállításában. És bizony betűket, betűtípusokat is be tudunk szerezni a különböző fontletöltő felületekről – mert egy kreatív alkotó, egy designer bizony nem elégszik meg a számítógépe alapértelmezett betűkészletével!

Tehát a betűk is fontos alapanyagok a grafikai tervezés során, és ne gondold, hogy csak azért, mert információkat tudunk velük közvetíteni. Természetesen elsődleges funkciójuk ez, de sok esetben design funkciót is betöltenek, a színekhez hasonlóan tudatunkra, érzéseinkre is hatással vannak. Egy „átlagos” szórólapon a betűk által megjelenített információk a lényegesek, de ha például egy poszteren egy ütős, dizájnos fonttal jelenítünk meg például egy idézetet vagy csak egy kulcsszót, akkor a betű formája, stílusa, hangulata plusz értékkel, többletjelentéssel ruházza fel az adott szöveges tartalmat. A színekhez hasonlóan tehát a betűtípusok is egyszerre nyújtanak vizuális-esztétikai élményt, tükröznek hangulatokat, érzéseket.

Apropó! betűtípus vagy font?

font (font)
= Magát a karakterkészletet jelenti, az adott betűcsaládba tartozó karakterekből (teljes abc, számok, jelek, szimbólumok) álló készletet, melyek azonos tipográfiai jellegzetességekkel bírnak.

betűtípus (typeface)
= Betűrajzolat, azaz az adott fontkészletbe tartozó karakterek megjelenését, dizájnját, tipográfiai jellegzetességeit takarja.

Bejegyzésünkben fontletöltő felületeket, betűtípus-begyűjtő helyeket hozunk, hogy Te is mindig ütős betűkészletekkel vágj bele a kreatív alkotásaid kivitelezésébe.

alapvetően ingyenes fontletöltő felületek:

Dafont

1001fonts

Fontspace

Fontsquirrel

Google fonts

Adobe Fonts

nem ingyenes betűtípus-begyűjtő helyek:

Myfonts

fonts.com

FONTOS! A fontokra is vonatkoznak ún. licenc jogok. A fontok felhasználási feltételeiről (ingyenes és fizetős font esetében is) tájékozódj azon az oldalon, ahonnan letöltöd őket. Ami ingyenes, nem biztos, hogy korlátlanul, akár üzleti célra is felhasználható, illetve igaz ez a fizetősek esetében is.
Pl. az egyik ismert fontlelőhely, a fontspace.com esetében így néz ki egy ingyenes, de nem üzleti célú licenc: https://www.fontspace.com/help/#license-2

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük