Barion Pixel

DesignAkadémia

15 ok, amiért jó online tanulni

Bejegyzésünkben az online tanulás formáit járjuk körbe, emellett pedig összegyűjtöttünk 15 érvet azzal kapcsolatban, hogy miért szerencsés online tanulni.

A mai, rohanó világban az online tanulás egyre inkább előtör, számos „szakmát” lehet online, a saját számítógépünk mellől elsajátítani, valamint folyamatosan nő azok száma, akik előnyben részesítik ezt a tanulási formát az „iskolapados” oktatással szemben.

A DesignAkadémián már 10 éve oktatunk online.
Rohamosan fejlődő világunkban egyre inkább technikaibb beállítottságúvá válunk, manapság már szinte mindent online intézünk (pl. vásárlás, ügyintézés stb.), a tanulás is sok esetben az online térbe helyeződik át.

Sokak számára „természetes”, hogy a tanulás bizonyos helyeken az online térben zajlik, ezáltal a tanulók szinte bármikor, bárhonnan a világon tanulhatnak. Azonban sokak számára még szinte „elképzelhetetlen” ez a tanulási forma, valamint vannak, akik egyenesen idegenkednek tőle.

Néhányan azért is ódzkodnak az online tanulástól, az online tanfolyamoktól, mert azt gondolják, hogy a tanulás ideje alatt teljesen magukra lesznek hagyva, nem tudnak kitől segítséget kérni, kérdezni, valamint, hogy senki nem követi nyomon a fejlődésüket. Ilyen kurzusok, tanfolyamok is vannak, tehát egyszer beruházol az adott tananyagra, és akkor/ott/úgy tanulsz, ahogyan tudsz. De ezekkel ellentétben a legtöbb online kurzus, tanfolyam mögött kész oktatói csapat áll, akik minden esetlegesen felmerülő kérdés, „elakadás” stb. esetében előszeretettel állnak a hallgatók rendelkezésére, egy alaposan kiépített rendszerben tud működni az oktatás.

Továbbá vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy a mai világban már lényegében minden fent van az interneten, így “a netről bármit meg lehet tanulni”, a tanuláshoz nincs szükség online tanfolyamra.

Ez igaz is, azonban ebben az óriási információáradatban szelektálnunk kell, továbbá lehetetlen minden információt naprakészen összegyűjteni és feldolgozni. Éppen ezért a legtöbb „tanulónak” szüksége van ezekre a bizonyos „tanfolyami keretekre”, valamint, hogy „legyen mellettük valaki”, aki segítségükre van, ha éppen elakadnának.

Vegyük is sorra az online tanulás előnyeit! : )

1. vannak olyan élethelyzetek, életkörülmények, melyekben csakis online tanulásra van lehetőség, ez jelentheti a megoldást, a „kiutat” a fejlődéshez vagy éppen egy új szakma elsajátításához

2. a világon bárhonnan tanulhatsz (pl. akár a tengerpartról), hiszen nincs sem helyhez, sem időhöz kötve a tanulás

3. költséghatékony tanulási forma, hiszen lényegében csak számítógépre/laptopra és internetkapcsolatra van szükséged, és például a tankönyvek árával, valamint az utazási költségekkel sem kell kalkulálnod

4. személyes megjelenésre sosincs szükség, ugyanis mindent otthonról, kényelmesen a saját géped mellől tanulhatsz meg
Például aki a meglévő munkája mellett szeretne valami újat tanulni, valami újba belevágni, számára is praktikus, hogy a munka mellett akkor és ott tud tanulni, amikor és ahogyan lehetősége van rá. Emellett pedig online is lehet kérdezni, konzultálni az oktatókkal.

5. nem kell meghatározott időpontokban a számítógép előtt ülnöd, mivel az online kurzusoknak köszönhetően a saját időbeosztásod szerint tanulhatsz
Például anyukák a család, gyerekek mellett lehet, hogy csak kora reggel, vagy éppen este tudnak tanulni, haladni a leckékkel, így számukra rendkívül hasznos, hogy bármikor van lehetőségük tanulni.

6. az eoktatóterem éjjel-nappal a rendelkezésedre áll, így akkor tanulsz, amikor van rá időd, és pontosan onnan folytathatod a tanulást, ahol korábban abbahagytad

7. egy jól felszerelt, megfelelően kialakított e-oktatóteremben számtalan hasznos funkció is van (pl. keresés, élő chat, oktatói segítségnyújtás stb.), melyek a könyvekben nem állnak rendelkezésedre

8. sokan szeretnek inkább könyvből tanulni, jegyzetelni, de ez sem hátránya az online tanulási formának, hiszen az írott tananyagok ki is nyomtathatók, jegyzetelésre pedig ugyanúgy bármikor van lehetőség, mint az „iskolapados” rendszerben

9. heti X alkalommal a leckékre sem kell várnod, ezért a számodra kényelmes tempóban haladhatsz, úgy oszthatod be az idődet, ahogyan az Neked megfelelő, ahogyan be tudod építeni a napi rutinodba

10. többféle platformon, többféle módon kérhetsz segítséget, tehetsz fel kérdést, ha éppen elakadnál vagy kérdésed merülne fel

11. felnőttként már nem biztos, hogy szeretnénk visszaülni az iskolapadba, hiszen sok esetben sem időnk, sem türelmünk nincs már úgy

12. személyre szabott, a saját érdeklődési körödnek megfelelő tanfolyamokon, kurzusokon tudsz részt venni, továbbá az emberek eltérő indíttatásból állnak neki a kurzusoknak, így lehet, hogy valaki teljesen az alapoktól szeretne indulni, míg valaki már mélyebb ismeretekre, haladóbb technikákra szeretne szert tenni – erre azonban egy „hagyományos” oktatási rendszerben nincs lehetőség

13. ha megvásároltál egy (vagy több) online kurzust, minden bizonnyal motiváltabb is leszel annak elvégzésében

14. Te választottad az adott kurzust, Te szeretnéd, a Te fejlődésedet szolgálja, ez pedig egy újabb motiváció számodra

15. az online tanfolyamok hozzájárulnak az élethosszig tartó tanuláshoz, emellett újfajta tanulási rendszereket és módszereket is elsajátíthatsz

Manapság már rengeteg online tanfolyam, kurzus áll a tanulni- és fejlődni vágyók rendelkezésére, tömérdek eoktatótermi rendszerrel találkozhatunk.

Nézzünk is meg néhány ilyen online tanulási platformot/módot! : )

# Az online elérhető tananyag a legtöbb esetben szöveges tartalmakból, videókból, esetleg hanganyagokból áll össze.  

# Az előző ponttal ellentétben vannak csak videókurzusok, ahol a tananyag kifejezetten csak videókból áll.

# A regisztrációt vagy éppen a fizetést követően a hallgatók megkapják a tananyagot, a tananyaghoz való hozzáférést.

# Az adott oktatási „intézmény” e-mailben (pl. hírlevélküldő rendszer segítségével) küldi ki a leckéket a tanulók számára, vagy éppen megadnak egy linket, melyről letölthetők a leckék, vagy éppen a komplett tananyag, de mindez akár kifejezetten erre a célra specializálódott rendszerrel (pl. Google Classroom) is kivitelezhető.

# Az adott oktatási „intézmény” biztosít egy zárt felületet a hallgatók számára, akik erre a felületre belépve érik el a tananyagokat, akár ezen a felületen olvasva és a videókat nézve, akár a lecke anyagait letöltve.

# A fejlettebb online oktatási rendszerek profi struktúrákban rendezik a tanfolyamokat, az egyes modulokat, leckéket, a hozzájuk tartozó letölthető mellékleteket, emellett pedig (pl. a leckék alatt) kérdezésre-válaszadásra is adnak lehetőséget. Továbbá oklevelek/bizonyítványok automatikus kiállítása, legenerálása vagy éppen különféle kvízek, feladatok összeállítása és pontozása is elvégezhető általuk.

# Bizonyos platformok esetében csak akkor lehet továbbhaladni a következő leckékre, ha az előzőt „elvégzettnek” jelöltük, vagy éppen elvégeztük az ellenőrző feladatot, míg más platformokon szabadon lehet navigálni a leckék között – melyek természetesen utólag is visszanézhetők, tehát arra is van lehetőség, hogy egy korábbi leckéhez, témához visszaugorjunk.

# Az e-oktatóteremben jelenlévő haladásjelzőn figyelhetjük a haladásunkat, hogy éppen hol tartunk a tananyagban, az X számú leckéből pontosan mennyit végeztünk el, de akár az adott lecke elolvasási idejéhez vagy az oktatóvideó hosszához is kapunk információkat.

# Ezeken a platformokon az oktatók nem feltétlenül vannak jelen 0-24-ben, ezért sok esetben az oktatóktól többek között e-mailben vagy adott időpontokban különböző felületeken is lehet élőben kérdezni, konzultálni.

# Az eoktatótermekben lehetnek chatfalak, üzenőfalak, melyeken keresztül a tanulók tudnak egymásnak is segíteni, tudnak egymással kommunikálni.

# Vannak olyan tanfolyamok, kurzusok is, melyek a leckék végeztével vizsgával, online teszttel zárulnak, amely alapján igazolást, oklevelet, tanúsítványt kapnak a tanulók az adott tanfolyam, kurzus elvégzéséről (akár letölthető és kinyomtatható formában, akár postán, futárszolgálattal küldve, esetleg személyesen átadva).

# Rengeteg olyan oktatással találkozhatunk, ahol meghatározott időpontokban, élő oktatás zajlik (pl. Google Meet stb. platformokon keresztül). Tehát az oktató élő előadást tart, valamint a tagok élőben kérdezhetnek a tanártól, egymástól egyaránt. Többek között az élő oktatás YouTube-on is „tartható”, ezáltal az „óra” vissza is nézhető a tanulók számára.

Hogyan történik az online tanulás a DesignAkadémián?

A hatékony tanuláshoz az eOktatóterem éjjel-nappal a rendelkezésedre áll, amikor van egy kis időd, onnan folytathatod a tanulást, ahol előzőleg abbahagytad. Az idődet tehát Te osztod be. Nincsenek fix időpontok, amikor a számítógép előtt kellene ülnöd.

Az oktatóvideókon érthetően és logikusan felépítve mutatjuk és mondjuk is a tennivalókat, így könnyedén utánunk csinálhatod. Ha valami mégsem menne elsőre, bármikor „visszapörgetheted” a videót az aktuális részhez. Az oktatóvideókon felül a „színes-szagos” írott leckék, a sok-sok tipp és tanács, valamint a gyakorló feladatok letölthető mellékletei, segédletei is mind-mind a saját fejlődésedet szolgálják.  

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük