Barion Pixel

DesignAkadémia

Így tanulj hatékonyan online!

Bejegyzésünkben csokorba szedtünk néhány tippet-tanácsot a hatékony online tanuláshoz. Csekkold és próbáld ki őket Te is! : )

Rohanó világunkban az online oktatás, az online tanulás egyre inkább előtérbe kerül, egyre többen részesítik előnyben az „iskolapados” oktatással szemben. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az online tanulási formának számtalan előnye és többféle formája van, melyeket korábbi bejegyzésünkben sorra is vettünk.

Ezúttal pedig azt sorakoztatjuk fel, hogy hogyan lehet hatékonyan online tanulni. : )

Értelemszerűen sok minden múlik azon, hogy éppen milyen jellegű az adott online tanfolyam/kurzus, hiszen más képességekre, más eszközökre és más tanulási módokra lehet szükség. Továbbá az sem mindegy, hogy a teljes tananyag a hallgatók rendelkezésére áll-e, melyet szabadidejükben tetszés szerint dolgozhatnak fel, vagy a tananyagot például heti rendszerességgel e-mailben, vagy éppen „élő” oktatás keretein belül kapják-e meg. Emellett az is befolyásoló tényező lehet, hogy a tananyagot milyen formában (pl. írott anyagként, szöveges formában, videós vagy hanganyagként stb.) sajátíthatják el a hallgatók, valamint az, hogy az adott tanfolyam/kurzus során teljesen „magukra vannak-e hagyva”, vagy az oktatók online a rendelkezésükre állnak-e.

# Legyen egy megfelelően kialakított környezeted a tanuláshoz!

Az online tanulás egyik előnye, hogy a tananyag elsajátításához szinte csak egy számítógépre/laptopra van szükséged, azonban a tanulás hatékonyságát nagyban meghatározza, hogy hol és hogyan tudod ezeket az eszközöket használni, egyszóval milyen körülmények között tudsz (online) tanulni.

Aki egy kanapén ülve is tud koncentrálni a tanulásra, annak egy kanapé is megfelelő lehet a tanulás helyszíneként, azonban ha szeretnél jegyzetelni, „színezni”, bizonyos információkat bejelölni, kiemelni, vagy éppen plusz könyveket is olvasnál egy-egy témához, akkor egy asztalnál mindez könnyebb és kényelmesebb lehet. Ha olyan tanfolyamon veszel részt, ahol a számítógépeden/laptopodon különféle programokban kell dolgoznod és egerezni, gépelni is kell, akkor egy ergonomikus szék és egy megfelelő méretű asztal lehet a legjobb választás.

Egy kellemes, természetes fényt kapó, akár udvarra néző tanulósarok kialakítása is jól jöhet, hiszen ezáltal a tanulás is hatékonyabb lehet, továbbá minden bizonnyal jól fog esni egy kis „nézelődés” a hosszas monitorbámulás után/közben.

Kulcsfontosságú, hogy a kis tanulósarkod, a saját tered mindig tiszta és rendezett legyen, emellett pedig, hogy minden tanuláshoz fontos kellék (pl. tollak, füzetek, (tan)könyvek, fülhallgató, ivóvíz stb.) kéznél legyen. Ha nem muszáj, ne szakítsd meg a tanulást minden apróság miatt, főleg akkor ne, ha élő oktatáson veszel részt.

Jó időben a tanulás helyszínéül egy kültéri helyszínt is választhatsz. Ez akkor a legszerencsésebb, ha csak egy laptopra van szükséged a tanuláshoz. Nincs is jobb, mint jó időben, madárcsicsergés mellett tanulni. : )

# Zárd ki a zavaró tényezőket!

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj tanulni, csak és kizárólag a tanulásra tudj koncentrálni, lehetőségeid szerint „szeparáld el” magad mindenféle zavaró tényezőtől (pl. családtagoktól, a telefonodra és a számítógépedre érkező értesítésektől stb.), hiszen nagyon zavaró és bosszantó tud lenni, ha minden apróság miatt félbe vagy szakítva. Továbbá az sem mellékes, hogy ne a tanulásra, haladásra szánt idődben állj neki olvasgatni/megválaszolni az e-mailjeidet, böngészni a közösségi oldalakat stb.

Mindez különösen akkor fontos, ha olyan oktatási rendszerben tanulsz, ahol élő oktatás zajlik. Ha szükséges, jelezd előre a családodnak, barátaidnak, hogy adott időpontban nem vagy elérhető, ne zavarjanak meg, kapcsolj ki/halkíts le minden hangos technikai eszközt, ami elterelheti a figyelmedet – ugyanis ha felállsz a géptől, lemaradsz az esetlegesen elhangzó kérdésekről és válaszokról, fontos információkról, kivéve, ha nem nézhető/hallgatható vissza az oktatás. 

Ha nem élő oktatáson veszel részt, értelemszerűen nagyobb a szabadság, hiszen a videó/hangfájl megállítható, visszapörgethető, de ha minden apróság miatt meg vagy szakítva, akkor nem tudsz hatékonyan tanulni, haladni a leckékkel.

# Hangolódj rá!

Lehetőség szerint akkor ülj le tanulni, ha nem csak pár perced van rá, és nem mással foglalatoskodsz közben. Ha élőben tartott órán veszel részt, akkor természetesen nem is kérdés, hogy mikor és mennyi időre kell a gép elé ülnöd. : )
Ilyen oktatás esetén is célszerű ügyelni rá, hogy ne fáradtan, az utolsó pillanatokban, kapkodva ülj a képernyő elé – ez abból a szempontból is hasznos, mert így még időben ki tudnak derülni az esetleges technikai problémák, és azok elhárítására is marad még időd.

Az egyéni tanulás esetén is ügyelj rá, hogy ráhangolódj a tanulásra, készítsd oda a tanulás közben szükséges eszközöket, felszereléseket, emellett pedig egy kis zenehallgatás, meditálás, kikapcsolódás is segítségedre lehet, hogy a következő időszakban a tanulást tudd előtérbe helyezni.

Az iskolapados rendszerhez hasonlóan az online órák között is lehetnek szünetek, ezért a szünetekben mozgasd át a végtagjaidat, végezz pár tornagyakorlatot, mozogj egy kicsit, vagy éppen pihentesd a szemeidet, készülj fel a következő órá(k)ra.

Ha pedig a saját időbeosztásod szerint tanulsz, időnként akkor is tarts szüneteket, néhány percre szakítsd meg a tanulást, zökkentsd ki magad, hogy a továbbiakban „frissebben” tudd folytatni a tanulást.

# Tervezz előre!

Fontos, hogy tűzz ki célokat, határozd meg, hogy pontosan mit is szeretnél elérni az adott tanfolyammal/kurzussal – itt érdemes kiemelni, hogy ez a cél reális és elérhető legyen – és ezt a célt kösd határidőhöz. Ez leginkább akkor lehet nagy segítség számodra, ha az adott képzés elvégzésének nincs határideje, tehát nincsenek olyan tényezők, amelyek a tanulásra, a haladásra motiválnának, így pedig akár hosszú hónapokig, vagy éppen évekig is elhúzódhat a tanfolyam/kurzus teljesítése, a kitűzött cél pedig lehet, hogy ebben az esetben meg sem valósul.

Kiemelten fontos, hogy ne egyszerre akarj mindent megtanulni, hanem lépésekben haladj, kövesd a tananyagot, ne „csapongj” a leckék között, hiszen a legtöbb logikusan felépített oktatási rendszerben a leckék, modulok egymásra épülnek, egyre „nehezednek”, és nem fogod érteni az egyes leckéket, ha az azokat megelőzőket nem végzed el.
Határozd meg, hogy egy nap, egy héten mennyi időt szánsz a tanulásra, és lehetőségeid szerint próbáld is tartani magad ehhez a meghatározott időhöz. Ha tanulás közben szerzel egy kis „rutint” a tananyagban, akkor látni is fogod, hogy nagyjából mi mennyi időt vesz igénybe, mennyi időre van szükséged az adott lecke elsajátításához, majd ez alapján a továbbiakban könnyebben tudsz haladni, könnyebben meg tudod határozni a tanulásra szánt időt.

Az online tanulást az ember hajlamos hamarabb feladni, ha még a rendszeresség sincs megfelelően kialakítva a tanulási folyamatban. Jó, ha van egy napirended, ütemterved, amihez tartani tudod magad. A nap végén tekintsd át, hogy meddig jutottál, és meddig szeretnél eljutni a következő napokban. Akár napokra/hetekre bontva is kitűzhetsz kisebb-nagyobb csekkpontokat, amelyek elérése újabb motivációt ad a további feladatok elvégzéséhez.

# Oszd fel a leckéket, kisebb lépésekben haladj!

Ha az adott tananyag, lecke nagyon részletes, összetett, nehezen tekinthető át, vagy éppen több fejezetből áll össze, akkor a tananyagot saját magad kisebb egységekre, modulokra bonthatod. Így a figyelmed, az energiád is csak arra az egy adott részre tud összpontosítani és egy-egy témát könnyebben, hatékonyabban tudsz majd feldolgozni, valamint az egész tananyagot egyszerűbben, kisebb lépésekben tudod elsajátítani.

Az online oktatótermek többségében haladásjelzők vannak jelen, melyek segítségével figyelhetjük a haladásunkat, hiszen pontosan jelzik számunkra, hogy hol is tartunk a tananyagban. A haladásjelző mellett további hasznos információk (pl. az adott lecke olvasási ideje, videó hossza stb.) is megjelenhetnek, melyek irányadók lehetnek abban, hogy az adott lecke mennyi időt vesz igénybe, ezáltal pedig könnyebben tudsz kalkulálni a tanulásra szánt idővel.

# Színezz, jelölj, emeld ki a fontos részeket!

Ha Te inkább vizuálisabb típus vagy, és rendelkezésedre áll a tananyaghoz tartozó tankönyv, vagy az e-mailben érkezett/e-oktatóteremben megtalálható leckéket van lehetőséged kinyomtatni, akkor az írott tananyagokban érdemes kiemelned a lényeget, és így könnyebben áttekinthetővé és feldolgozhatóbbá tudod tenni a tananyagot.

A vizualitásnak az online tananyagok esetében is hatalmas szerepük van, hiszen egy egységes, színes-szagos tananyagból könnyebben sajátítod el a fontos információkat. Egy jó online tananyagban az adott témához illő színeket, betűtípusokat, grafikai elemeket alkalmazzák, melyek segítségével a hallgatók könnyebben megértik és elsajátítják a tananyagot. Abban az esetben, ha a tananyag csak online érhető el, még nagyobb szerepe van a könnyű áttekinthetőségnek és feldolgozhatóságnak – természetesen ezeknek a szempontoknak egy letölthető vagy éppen nyomtatott anyagban is óriási szerepük van.

# Jegyzetelj!

Egy nagyon részletes tananyag is kiegészíthető jegyzetekkel, valamint a lényeges információk külön is kijegyzetelhetők, vázlatok készíthetők, melyek segítségével hatékonyabb a tanulás – és arról se felejtkezzünk meg, hogy a jegyzetelés közben is tanulunk. : )

A jegyzetek készítése főleg akkor célszerű, ha a tananyag csak online érhető el, így az elkészített jegyzetek, vázlatok által a tananyag is sokkal kézzelfoghatóbbá válik, továbbá a legfontosabb tudnivalók is „kéznél” lesznek.

# Kérdezz, kérj segítséget!

Minden tanfolyam más és más, az adott oktatási rendszer határozza meg, hogy a hallgatók mikor, hogyan, milyen formában tudnak segítséget kérni az oktatóktól.

A legtöbb oktatási rendszer mögött teljes oktatói csapat áll, akik készséggel állnak a tanulók rendelkezésére egy jól kidolgozott rendszerben, például chat-en keresztül, e-mailben, e-oktatóteremben történik a segítségnyújtás. Ezáltal még azok a tanulók is remekül elboldogulnak, akiknek nem erőssége az önálló tanulás, vagy éppen első alkalommal vesznek részt ilyen tanfolyamon/kurzuson, hiszen mindig vannak kapaszkodók. Tehát az oktatók nem hagynak magadra, szinte mindig elérhetők.

Élő oktatás esetén többek között akár élő kommunikációra is van lehetőség, továbbá az előadások közben akár chatelni is lehet.

Egyes online tanfolyamok/kurzusok esetében Facebook csoportok, vagy éppen egyéb speciális felületek, fórumok is a hallgatók rendelkezésére állhatnak, ezáltal minden tanuló láthatja a kérdéseket-válaszokat, melyek számukra is hasznosak lehetnek, nem mellesleg így a tanulás is valódi „közösségi élmény” lehet.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük