Barion Pixel

DesignAkadémia

10 inspirációs oldal tipográfiához

Ha designerként vagy éppen kiadványszerkesztőként az egyik legjobb barátaid a betűk (ugye azok?!), akkor most tipográfiához hoztunk inspiráló, ötletadó oldalakat, példákat.

A betűk, a betűtípusok, a karaterek úton-útfélen szembejönnek velünk – és még csak “szakmabelinek” sem kell lennünk ahhoz, hogy találkozzunk velük. : )

A szöveges tartalmak megformálásával, a betűkkel való tervezéssel, a szöveg és a kép együttes elrendezésének megtervezésével és kialakításával a tipográfia „tudománya” foglalkozik. Célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és a betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű. Azaz a tipográfia feladata nemcsak az információ megjelenítése, a szöveg közlése, hanem a szöveg megértetése, a közölt szöveg magasabb szintű átadása.

Az alapelemeknek, azaz a betűtípusoknak pedig óriási jelentősége van. A betűtípusok az információk megjelenítésén túl vizuális-esztétikai élményeket is nyújtanak, valamint érzéseket, hangulatokat tükröznek, képesek befolyásolni, érzelmeket kiváltani, felerősíteni az általuk megjelenített szavak értelmét, jelentését. Egyszóval: a betűtípusoknak is van pszichológiájuk.


Ha még csak kacérkodsz a designer karrierrel, vagy egyszerűen csak érdeklődsz a trendi vagy éppen menő karakterek iránt, mindig is vonzottak az egyedi fontok, a betűtípusok megismerése így is szórakoztató és érdekes lehet. : )

Mutatunk néhány oldalt, melyek remek inspirációs források betűtípusokhoz, fontpárosokhoz, tipográfiai kompozíciókhoz:

Type Hunting

Gyönyörű archívum retro, vintage, régies fontokkal, tipográfiai példákkal – letűnt korok tárgyain. : ) A példák között különböző címkék – betűtípus, szín, forma, iparág – alapján kereshetünk.

I Love Typography

Remek betűtípusok különböző stílusokban. Közvetlenül a weboldalról a fontok letöltésére nincs lehetőség, inspirációként szolgálnak.

Playtipe

Tulajdonképpen egy fizetős fontletöltő oldal, de igazán egyedi, változatos típusban megtervezett fontokat vehetünk szemügyre.

Typeverything

Szintén fizetős fontletöltő oldal. Többféle kategóriában is találunk fontokat, melyeket használatuk közben is bemutatnak. Ha nem szeretnénk megvásárolni őket, inspirációnak is hasznosak.

Fridayfonts

Remek inspirációs oldal, ahol az adott font tervezési folyamata is megtekinthető. A fontok közvetlen letöltésére itt sincs lehetőség.

Fonts In Use

Valós, “hús-vér” példákon vehetjük szemügyre az adott fontot, fontpárosokat, tipográfiai kompozíciókat. Témák, munkatípusok (pl. csomagolás, újsághirdetés, stb) és fontok (betűtípus neve) alapján is szűrhetjük a találatokat.

Typewolf

Jól áttekinthető módon mutat be különféle betűtípusokat. A fontokat nem lehet letölteni, de lehetőséget kínálnak, hogy egy másik oldalra átnavigálva letöltsük, megvásároljuk az egyedi fontokat.

Dalton Maag

Igazán modern és interaktív formában prezentálja a fontokat, fontvariációkat nagy mennyiségben. Fizetős betűtípus-letöltő felület.

Lineto

Szintén nagyon látványos és modern kivitelezésben mutatja be a különböző betűtípusokat, stílusok, “családok” szerint keresgélhetünk közöttük, valamint sok információt megtudhatunk az adott fontról, az adott tervezőről.

Creative Market

Kedvenc lelőhelyünk, de inspirációs platformként is kiválóan helytáll. : ) Hatalmas választék betűtípusokból (is), mindenféle stílusban. A fontok használata a gyakorlatban is megtekinthető, majd lehetőséget kínálnak ezek megvásárlására.

Te honnan inspirálódsz, ha betűtípusokról, tipográfiáról van szó? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük