Kollázs a grafikai munkákban – ezt figyeld!

Manapság (is) igen népszerűek a kollázsok, vagyis azok az alkotások, melyek egymástól nagyon különböző, de végül mégis harmonikus egységet alkotó „alapanyagok” mixéből, keverékéből, „összeragasztásából” állnak. Ha most eltekintünk a kollázs képzőművészeti vonatkozásától, akkor fotós és szöveges tartalmak (továbbá színek, mintázatok, alakzatok) együttesére is szűkíthetjük a kört, azaz grafikai munkákban, kreatívokban, kiadványokban is alkalmazhatunk „kollázs-technikát”. Bejegyzésünkben szemléltető példákat hozunk arra, hogy mindez hogyan is néz(het) ki a gyakorlatban. 🙂

 

A jól ismert rácsszerkezetet hívjuk alapul, mely esetében a tartalmak rácsok mentén szerveződnek, dobozokba rendeződnek, azonban azzal, hogy ezeket elcsúsztatjuk egymáson, átfedésbe kerülnek, máris egy „mixes” megoldást kapunk, a dizájn így kollázst idéz fel.

 

A rácsszerkezetbe illesztett fotók és a kiemelt, vaskos, „big&bold” betűk biztosan megragadják a figyelmet. A szövegméretekkel, a kreatív elrendezésekkel igazán látványos dizájnt tudunk kialakítani, a változatosságnak köszönhetően pedig „kollázsos-hatást” érhetünk el.

 

A kontrasztos színek, az ellentétek is mindig vonzzák a tekintetet – főként akkor, ha fekete-fehér alapon dolgozunk, és ezeket egészítjük ki színes, élénk, kontrasztos elemekkel – a „mix-hatás” ez esetben is érvényesül.

 

Aki esetleg járatos a weboldalak, a webes tervezés világában, jól tudja, hogy Z alakzatban böngésszük végig a weboldalt, a képernyőt. Mindez nemcsak a képernyőn, hanem egyéb, offline munkákban is megvalósítható. A központi helyekre (Z betű „sarkai”) helyezzük el a központi tartalmakat (pl. fotókat), minden további információ pedig ezek mentén (Z betű szárai) szerveződik. A kollázs-hatást azzal erősíthetjük fel, hogy különböző, de harmonikus összképet alkotó alapanyagokat (pl. betűtípusok tekintetében) rendezünk Z alakzatba.

 

Akár a különféle, „véletlenszerű” elrendezésekkel is kialakíthatunk kollázst – éppen a látszólag nem szabályos elrendezéseknek köszönhetően. Valójában ez a „rendezetlenség” is rendezett, egy láthatatlan szabályos rács mentén állnak össze egy egységgé ezek a tartalmak, elemek.

Igazán trendi megoldás. 🙂 Itt szemmel látható a kollázs-technika érvényesülése, az alternatív szöveg- és fotóelhelyezéseknek, a szétválasztott, de valójában összekapcsolt szekcióknak és a figyelmet megragadó kiemeléseknek köszönhetően.

 

Szövegek és fotók kreatív elrendezése, melyek szintén a kollázs-hatást teremtik meg (összecsukható a prospektus, melynek hajtásvonalaihoz tökéletesen illeszkednek a szövegek, fotók).

 

Színek, fotók, fotómontázsok, feliratok összjátéka – végeredmény=kollázs 🙂

 

Fotók és színek, szöveges tartalmak, valamint minták, mintázatok, alakzatok mixéből is kialakíthatunk kollázs-hatású munkát.

 

TUTI TIPP

Azzal, hogy a fotókat különböző formákba, alakzatokba illesztjük, mintázatos háttérrel, kerettel látjuk el őket, szintén kollázs-hatást érünk el – és elég az adott munka egy-egy részén, máris remek lesz a végeredmény.

 

További példák:

Plakát és könyvborító is készülhet ilyen technikával 🙂

 

 

 

Melyik soron következő munkádban alkalmazol kollázst? 🙂

 


Illusztrációk forrása: Canva

Dátum: 2018. 10. 01.  //  Kategóriák: digitális grafika, kiadványszerkesztés, stílusok és trendek  //  Címkék: , ,

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is