DesignAkadémia

Fotózás és retusálás kurzus – gyakori kérdések és válaszok

Bejegyzésünkben sorra vesszük a Fotózás és retusálás kurzusunkhoz kapcsolódó legfontosabb kérdéseket, tudnivalókat, melyek valószínűleg benned is felmerültek, ha a kurzus iránt, vagy akár csak a téma iránt érdeklődsz.

Akár még csak most kacérkodsz a gondolattal, hogy részt vegyél a DesignAkadémia Fotózás-retusálás kurzusán, vagy éppen hobbifotósként még új ismeretekkel gazdagítanád a tudásodat, akár már el is végezted ezt a kreatív kurzusunkat, ezek a kérdések és válaszok biztosan számodra is hasznosak lehetnek. : )

Szükség lesz fényképezőgépre a kurzushoz?

A Fotózás és retusálás kurzusunkon néhány elméleti bevezető után nagyon hasznos tanácsokat, tippeket és ötleteket adunk magához a fotózáshoz, konkrét példákkal is szemléltetve őket. A különféle beállításokat ki tudod próbálni a saját fényképezőgépeden, illetve az okostelefonodon, a megismert és ajánlott „fogásokat” tudod alkalmazni a saját fotózásaid során.

Ha tehát még nem áll rendelkezésedre fényképezőgép, mert például először még csak ki szeretnéd magad próbálni a fotózás területén, vagy éppen meg szeretnél ismerkedni a különböző fényképezőgép típusokkal, még nem döntötted el, hogy mi lesz a fő fotózási területed, és nem tudod, hogy mi lenne az ideális fényképezőgép, nem probléma, a mai okostelefonok is rengeteg beállítási lehetőséget adnak, kiváló fotókat készítenek, tehát akár egy mobillal is végezheted a fotózási gyakorlatokat.

Fényképezőgép vásárlás előtt állok. Milyen fényképezőgépet vegyek?

A fényképezőgép vásárlása előtt első körben érdemes meghatározni, hogy milyen célra szeretnénk vásárolni a gépet, mit szeretnénk fotózni. Ha már tudjuk, hogy mi áll az érdeklődésünk középpontjában, milyen témájú (pl. tájfotó, portré stb.) fotókat szeretnénk készíteni, nagyban megkönnyítheti a döntést.

Amit mindenképpen tudni kell, hogy a fényképezőgép maga sosem olyan fontos, mint az objektív. Kezdetben egy „beugró szintű” tükörreflexes fényképezőgép is megfelelő lehet, nem kell a profi fullframe-es, ha a megfelelő objektívet választod hozzá. És fordítva is igaz: hiába van a legprofibb, több százezres fényképezőgéped, ha nem jó objektívet választasz hozzá. Nem árt, ha zoom-os az objektív, de a nagy látószögűek általában zoom-osak is egyben. Célszerű előbb inkább a kedvezőbb árú, de minőségi objektívek vásárlása, hogy egyáltalán meglásd, hogy miben különböznek, tudd, hogy mire kellene/kellhet a drágább, mert addig nincs értelme drágább kategóriájút venni, amíg nem tudod kihasználni.

Javasoljuk, hogy ne márka alapján válassz fényképezőgépet, hanem ha azt szeretnéd, hogy ki tudd aknázni a tanfolyamban és a fényképezésben rejlő lehetőségeket, akkor egy ún. „beugró kategóriás” (tehát a legolcsóbb) tükörreflexes fényképezőgépben érdemes gondolkodni. A lényeg, hogy tükörreflexes legyen, mert ez sokkal jobban kihasználható, mint például egy digitális fényképezőgép.

TIPP: Ún. bridge típusú gépet (vagyis az „áthidaló” gép – nagyobb méret, bővíthetőség és nagyobb szenzor
(képérzékelő) jellemzi, az optikája nem cserélhető) nem javaslunk, hiszen konkrétan semmivel sem tud többet, mint a mostani, új okostelefonok (legyen szó iPhone-ról, Huawei-ről vagy Samsungról…), tehát lényegében „pénzkidobás”. Ezekkel a típusú fényképezőgépekkel sajnos nem lehet jobb képeket készíteni, mint telefonnal. Ha olyan profi fotókat szeretnél készíteni, amilyenek mondjuk telefonnal már nem biztos, hogy elkészíthetők, mindenképpen tükörreflexes gép kell, és ahhoz több optika. Nagy jelentősége van ennek többek között a mélységélességben, ami kiemelten fontos például tárgyak fotózásánál.

A különböző géptípusokkal a kurzus tananyagában is részletesen megismerkedünk.

Továbbá mindig azt valljuk, hogy fotós szaküzletben, szakemberektől is érdemes tanácsot kérni – elmondva, hogy milyen témák fotózásához szükséges a fényképezőgép, így nagyobb kínálatból is lehet válogatni, ugyanakkor lehet szűkíteni a szóba jöhető fényképezőgépeket.

Milyen programra lesz szükségem a kurzus gyakorlati feladataihoz?

A Fotózás és retusálás kurzusunk retusálás moduljában oktatóvideókban mutatjuk be a Photoshop képszerkesztő programban a különféle retusálási eszközöket és technikákat, tehát az oktatóvideók segítségével tudod ezeket a trükköket megismerni és a saját – akár mobillal készített – fotóid retusálása során hasznosítani.

Tehát a kurzuson bemutatott retusálási trükkök elsajátításához és elvégzéséhez a Adobe Photoshop képszerkesztő programra lesz szükség, mely többféle előfizetési konstrukcióban (pl. csomagban, éves/havi előfizetés) érhető el a Creative Cloud szolgáltatásban. A programot nem tudjuk átadni hallgatóinknak sem, a program egyénileg beszerezhető.

Indíthatok vállalkozást a Fotózás kurzus elvégzését követően?

A DesignAkadémia kurzusai nem akkreditáltak, nem is voltak OKJ képzések, végzettséget, szakmát nem adnak. A kurzust elvégzett hallgatók magyar nyelvű, kinyomtatható oklevelet kapnak, mely magán oklevél, és azt igazolja, hogy a DesignAkadémia kurzusát elvégezték. Tehát a Fotózás-retusálás kurzusunk sem ad végzettséget, szakképesítést, szakmát.

„Papírra” azonban nem is lesz szükség fotós vállalkozás indításához sem!

Korábban a fotóipari tevékenység fényképészeti képesítéshez kötött tevékenység volt, csak képesítéssel, végzettség igazolásával volt lehetőség fotós vállalkozást indítani. 2021. szeptemberétől fotós vállalkozás indításához már nem szükséges végzettséget igazoló oklevél/egyéb dokumentum.

Tehát egyszerűen csak a megfelelő tevékenységi kör kiválasztásával, felvételével van lehetőség fotós vállalkozás indítására.

Engedély: nem szükséges, Bejelentés: nem szükséges

A fotózás képzettséghez kötött tevékenységnek számított, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet tartalmazta ezt az előírást. Ám ez a rendelet 2021. szeptember 1. napjától nem hatályos. Az új 34/2021. (VII. 26.) ITM rendeletben nem találunk előírást a fényképészeti tevékenységhez köthető képesítésekre vonatkozóan. Összefoglalva tehát: 2021. szeptember 1-je óta, mindaddig, amíg jogszabályváltozás nem történik, a fényképészet nem képesítéshez kötött tevékenység. Természetesen ha pilóta nélküli légijárművel (drónnal) készítjük a fényképészeti műveket, a speciális szabályoknak meg kell felelni. Naprakész információk a területi kamaráknál érhető el.

Szükség lesz például állványra is a fotózáshoz?

Milyen típusú állványban érdemes gondolkodni?

Magához a kurzushoz nem feltétlenül, de ha hosszú távon gondolkozol, valóban profi szinten szeretnél fotózni, többféle területen is, akkor bizony egy állvány mindig jól jön. : )

Állvány használatára főként akkor van szükség, ha tudjuk, hogy nagyon hosszú záridővel szeretnénk dolgozni, viszont abban is biztosak vagyunk, hogy egy ilyen záridőt képtelenek lennénk kézből kitartani, bemozdulás nélkül. Ilyenkor érdemes állványra tennünk a gépünket, hiszen extrém hosszú záridőnél is biztosan éles képet fogunk kapni. Ilyen helyzet lehet például az éjszakai fotózás, tárgyfotózás vagy ételfotózás.

A fotós állvánnyal kapcsolatban először is érdemes tudni, hogy mindenfajta (többnyire tükörreflexes) fényképezőgéphez ugyanolyan állvány-csatlakozó csavar van, tehát márkafüggetlen „a dolog”.

Azt javasoljuk, hogy ár-érték arányban igyekezzünk a legoptimálisabbat választani. Nyilván nagyon olcsót, ami mondjuk tolltartó méretre is összehajtogatható, nem érdemes venni, mert az olyan könnyű anyagból van, hogy felborítja egy kisebb fuvallat. : ) De full profi állványra, a legdrágább mezőnyből sem feltétlenül érdemes beruházni, mert amíg nem tudod, hogy mire lesz valóban szükséged, addig ez egy „ felesleges” költség. Érdemes egy arany középutat választani, olyan állványt vásárolni, amely biztosan elbírja a fényképezőgépedet, amiben benne van az „anyag”, van súlya, nem borítja fel a szél használat közben. Egy ún. „Tripod állványt” javaslunk, mert az összecsukható, könnyű kezelni és szállítani.  

Azonban ahogyan a fényképezőgép, úgy az állvány kiválasztása, vásárlása során is érdemes szaküzletben erre rákérdezni, továbbá egy fotós webshop ügyfélszolgálatán is kell, hogy tudjanak tanácsot adni ezzel kapcsolatban.

Milyen egyéb eszközöket ajánlott beszerezni a fotózáshoz?

Akár hobbi szinten szeretnél fotókat készíteni, akár komolyabb vizekre eveznél, saját vállalkozásban kamatoztatnád a Fotózás és retusálás kurzuson megszervezett tudásodat, idővel célszerű néhány további eszközt beszerezned, melyek könnyebbé tehetik a munkádat, még profibb képeket készíthetsz a segítségükkel.

Ilyen eszköz az állvány mellett például a derítő, stúdiófotózás esetén különféle hátterek, berendezési tárgyak, valamint speciális lámpák, hogy minél jobb fényviszonyok között készülhessenek a profi fotók. : )

A fotók “tárolásához” és megtekintéséhez elengedhetetlen egy sok hellyel rendelkező laptop (akár külső tárolóval kiegészítve), melyet magaddal is tudsz vinni a fotózási helyszínekre, és rögtön le tudod tölteni rá az aktuálisan elkészített fotókat, mely biztonsági szempontból is nagyon hasznos. Egy „bivalyerős” gép a Photoshop programot is gördülékenyen tudja futtatni, és a fotók kezelése sem jelent problémát.

A fotók retusálásához szükség lesz egy jó minőségű, nagy felbontású monitorra is, hiszen ennek képernyőjén nagy méretűre ki tudod nagyítani a fotókat, minden pixel láthatóvá válik, az apró részletek is jól kirajzolódnak, a retusálási műveleteket is könnyebb elvégezni, a szemedet sem terheled.


Szeretnél profi fotókat készíteni, különféle retusálási trükkökkel is szívesen megismerkednél?

A Fotózás és retusálás
kurzus Neked való!

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük