Barion Pixel

DesignAkadémia

Elengedhetetlen eszközök a városrajzok készítéséhez

Az urban sketching, vagyis a városrajzok készítése során használt eszközök kiválasztása kulcsfontosságú lehet a tökéletes rajzok elkészítéséhez. Bejegyzésünkben csokorba szedjük ezeket a „szerszámokat”.

Az első lépés az úton, hogy valami igazán szépet alkossunk, az a minőségi eszközök kiválasztása, összegyűjtése. Nagyon sok időt spórolhatunk és sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha már az elején célirányosan szerezzük be az alkotáshoz szükséges kellékeket – a rajztáblától kezdve a ceruzán át egészen a vízfestékig.

Lényeges kiemelni, hogy a listában szereplő eszközök nem mindegyike kötelező elem a városrajzok készítéséhez, azonban nagyon hasznosak lehetnek az alkotás során.

A rajztábla egy elengedhetetlen kellék azok számára, akik nem sketchbookban dolgoznak, ugyanis a rajztábla stabil, kemény felületet biztosít a rajzoláshoz. Nem mellesleg a rajztáblán (a „fogantyúk” vagy éppen maszkolószalag segítségével) remekül rögzíthető a papír, ezzel megakadályozva annak „csúszkálását”. Az az egyik további érv a rajztábla használata mellett, hogy ha például akvarell technikával dolgozunk, akkor a víz és a festék hatására a papír megpuhulhat, tehát mindenképpen szükség van arra, hogy egy strapabíró felületen tudjunk dolgozni.

Előnye, hogy könnyű, praktikusan hordozható, mérettől függően viszonylag kisebb helyet foglal, így bárhová magunkkal vihetjük – egyes táblák fogantyúval is rendelkeznek, ezzel még egyszerűbbé téve a szállítását, mozgatását.  

Különböző keménységű grafitceruzákra (HB, B, 2B, max. 3B) is szükségünk lesz, melyek eltérő vonalvastagságokat és tónusokat biztosítanak. Míg a HB ceruza közepesen kemény, addig a 2B és a 3B ceruzák puhábbak, ezáltal sötétebb vonalakat eredményeznek.

Olyan finom hegyű filcek, melyek különböző vonalvastagságokban érhetők el (pl. 0.1 mm-0.8 mm-ig megfelelően dolgozhatunk vele), ezáltal ideálisak az apróbb részletek kidolgozásához, valamint a kontúrozáshoz.

Nagyszerű választások a folyékony, egyenletes vonalakhoz. További előnyük, hogy különböző színű tintákkal is variálhatók, ezáltal könnyedén kiválaszthatjuk a rajzunk stílusához és színvilágához legmegfelelőbbet.

A markerek jól jöhetnek a színezés, a kontúrozás és az árnyékolás, de akár csak egy gyors skicc létrehozása során.

A markerek filc-jellegű eszközök, melyek gyorsan, nagy felületeket is képesek befedni, ezáltal a színezési folyamat felgyorsítható. Rengeteg szín közül válogathatunk, akár élénk, intenzív színeket is fellelhetünk, ezáltal kontrasztosabb és figyelemfelkeltőbb megjelenést adva a rajzoknak. További előnyük, hogy különböző méretű és hegyű markerekkel is dolgozhatunk (pl. finomabb hegyű, ecsethegyű, vastagabb hegyű) – az adott munkától függően. Az alkoholbázisú markerek nagyszerűen használhatók a színek rétegezésére, valamint a színátmenetek létrehozására. Arról nem is beszélve, hogy ezek az eszközök nagyon jó minőségűek és egyenletes fedést biztosítanak a munkáinknak.

A vízfesték-készlet előnye, hogy könnyű, hordozható, így bárhol használhatjuk.

Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy áttetsző, ezáltal nem vonja el a figyelmet a rajzokról. Kellemes, lágy, színátmenetes hatás is megvalósítható vele, amely tökéletes a felhők, a különféle vízfelületek, vagy éppen az árnyékok elkészítésénél. Nem utolsó szempont, hogy gyorsan szárad, tehát ha a „színezés” folyamatát nem otthonról végezzük el, nem kell órákat várnunk, míg a festék megszárad.

Az ecsetek esetében sem szükséges túl extra ecsetekre gondolni, tökéletesen megfelel egy jobb minőségű „átlagos” ecsetkészlet is. Érdemes több különböző méretű és fejű ecsetet is beszerezni, hogy tudjuk őket variálni a munkákon, az apróbb és nagyobb részletek kidolgozásánál.

Amennyiben szeretjük a „helyszínen” kidolgozni, kifesteni a rajzainkat, igazán praktikusak lehetnek a víztartályos ecsetek, hiszen ha ilyenekkel dolgozunk, akkor nem kell külön vizes tálkát vinnünk magunkkal.

Amennyiben szeretnénk egyedi színeket kikeverni, nem árt, ha kéznél van egy keverőtál, amiben ezt megtehetjük. Előnye, hogy könnyű, egyszerűen magunkkal vihetjük, a több „rekeszes” kialakításának köszönhetően egyszerre több árnyalat keverésére is van lehetőség. A műanyag felület pedig egyszerűen tisztítható, akár egy nedves törlőkendővel eltávolítható róla a maradék festék.

Ha nem víztartályos ecsettel dolgozunk, mindenképpen szükségünk lesz vizes tálra a vízfesték használatához, valamint az ecsetek tisztításához.

Nem árt, ha papírtörlő, kisebb méretű rongy, vagy akár papír zsebkendő is van a közelben, hiszen ha a kelleténél több víz kerül a papírra, ezek segítségével gyorsan felitatható, valamint az ecsetek tisztítása során is hasznos lehetnek.

Ahogyan a ceruzákból, a tűfilcekből és az ecsetekből, úgy a radírokból sem árt többfélét beszerezni. Jó, ha van kéznél egy „hagyományos” radír, mellyel a vázlatok készítése során pontatlanul megrajzolt vonalakat ki tudjuk radírozni. Érdemes beszerezni egy gyurmaradírt, mellyel akár az árnyékolás során „színezett” elemek elhalványíthatók és kiradírozhatók. Előnye, hogy a „hagyományos” gumi radírhoz hasonlóan nem dörzsöli a papírt, hanem finoman „felszedi” a ceruzanyomot, valamint, hogy könnyen formázható, ezáltal akár szükség szerint a vonalakhoz, egyéb elemekhez is igazítható, és így precíz radírozást tesz lehetővé.

A maszkolószalag segítségével a papírt egyszerűen tudjuk rögzíteni a keményebb felületekhez, hogy a munkafolyamatok során ne mozduljon el. Továbbá a szalag segítségével a rajz egyes részei „megvédhetők”, kihagyhatók a vízfestékkel történő festés során, vagy éppen arra is használhatjuk, hogy keretet adjunk a munkáinknak. Az alkotás elkészítését követően a szalag eltávolítása után egy szép, tiszta keret marad a rajz körül.

Az urban sketching során talán az egyik legfontosabb feladat a megfelelő papír kiválasztása, hiszen a papírtípus nagyban befolyásolja a végeredményt. A különböző technikákhoz más-más papírokra van szükség, és mindegyik típusnak más-más előnye van.

# műszaki rajzlap: egy vékony felületű, sima papír, amelyet a leggyakrabban ceruzával, tollal való munkához alkalmaznak. Ez a papír a vázlatok elkészítéséhez is tökéletes választás lehet, azonban a vízfestékes technikákhoz már nem alkalmas, mivel nagyon vékony, ezért nem tudja megfelelően felszívni a vizet, továbbá a vékony papír a rajzolás, radírozás során nagyon könnyen sérül.

# rajzlap grafithoz: ez a papír már enyhén „textúrázott”, „barázdált”, hogy a ceruza jól használható legyen rajta, ami még szebb árnyékolásokat és tónusokat vált ki. Ez a papír elsősorban grafitrajzokhoz ideális, a műszaki rajzlaphoz hasonlóan az akvarell technikákhoz nem igazán alkalmas.

# akvarell papír: egy vastagabb, kifejezetten akvarell technikához használatos papír, amelynek több változatával is találkozhatunk a finomabb textúráktól egészen a durvábbakig. A nevéből is adódóan remekül alkalmas a vízfestékkel való munkákhoz, hiszen vastagsága és textúrája lehetővé teszi, hogy jól felszívja a vizet anélkül, hogy hullámosodna, vagy romlana a minősége. A vastagságának az a további előnye, hogy nagyon tartós, ezáltal több réteg festék használatát is lehetővé teszi. Hátránya viszont, hogy az érdesebb felülete miatt ceruzarajzok, vázlatok elkészítéséhez nem kifejezetten alkalmas, hiszen a „barázdák” miatt a vonalakat nem lehet tűpontosan, egyenesen megrajzolni.

# kreatív papír: ez a papír különféle színekben, textúrákban is fellelhető, ezáltal remekül használható a különleges technikákhoz. A különböző színeknek és textúráknak köszönhetően egyedi hatások érhetők el, nem mellesleg a színezett papír nem mindennapi színes hátteret biztosít a rajzoknak.

# sketchbook: a vázlatfüzet egy nagyon közkedvelt eszköz az alkotók körében, mivel hordozható, valamint a korábbi munkák egy helyen tárolhatók. A sketchbookok különböző papírtípusokkal és vastagságokkal is kaphatók, így minden technikához megtalálhatjuk a megfelelőt. Több méretben is elérhető, így a kisebb munkáktól egészen a kifejezetten nagyokig is rendelkezésre áll.

# hegyező a ceruzák faragásához
# vonalzók a tűpontos vonalak elkészítéséhez
# fényképezőgép vagy telefon arra az esetre, ha nem az adott helyszínen fejeznénk be a rajzot, akkor meg tudjuk örökíteni a „látványt”, hogy később be tudjuk fejezni a rajzot
# (művész)táska, melyben a kellékeket bárhová magunkkal vihetjük
# párna vagy hordozható szék arra az esetre, ha hosszabb ideig szeretnénk egy adott helyen rajzolni


Te is szeretnél szuper városrajzokat készíteni?

Az Urban Sketch kurzusunk Neked való!

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük