Trendi fémes textúrák – karácsonyra is

Manapság igen trendiek a csillogó, fémes textúrák, melyek grafikai munkákban, kiadványokban és webdesignban egyaránt visszaköszönnek. Egész évben trendi ez a különleges technika, de így karácsony környékén igazán aktuális is lehet, ha ünnepi köntösbe szeretnénk öltöztetni design munkáinkat. Bejegyzésünkben ezeket a mintázatokat, textúrákat járjuk körbe, inspiráló példákkal együtt.

Design munkáinkhoz az internetről tudunk – akár ingyenesen, akár vásárlással – fémes hatású textúrákat beszerezni, melyeket Photoshopban és Illustratorban egyaránt tudunk alkalmazni.

1

1_1

1_2

 

Ezek a mintázatok, textúrák valójában fotók (JPG, PNG formátumúak, vagy vektoros fájlban találhatók), melyeket például a Photoshopban mintázatokként tudunk felvenni, Illustratorban megnyitva pedig szintén objektumok kitöltésére tudjuk használni ezeket a textúrákat.

Photoshopban megnyitjuk a textúrát, és mintázatként vesszük fel, mely új mintázatként töltődik be a meglévő minták közé:

1

Az adott réteghez (pl. szöveges tartalom) Rétegstílust (fx) adunk, azon belül pedig a Mintaátfedés lehetőséget választjuk:

3

A mintázatokat tartalmazó ablakból kiválasztjuk az új mintázatot, majd a méretének (%) módosításával, valamint a Mozgató eszközzel történő igazításával tudjuk szabályozni a minta „elrendezését”, „szemcsésségét” az adott objektumban:

3_2

3_1

 

5_2

 

Illustratorban vágómaszk segítségével tudjuk textúrával, mintázattal kitölteni a vektoros alakzatokat. Ennek módszerét ebben a bejegyzésünkben is bemutattuk:

Fessünk hópelyheket!

 

Előkészítjük a vektoros alakzatot:

6

Megnyitjuk a textúra fotóját is, áthúzzuk a vektoros alakzat munkaterületére, majd az alakzat mögé (Rendezés/Hátraküldés) illesztjük:

7

Egyszerre kijelöljük a textúrát és az alakzatot, majd jobbklikkelünk, és a Vágómaszk készítése opciót választjuk:

8

Ennek hatására az alakzat az adott textúrával töltődik ki:

9

 

Ha az ilyen textúrával ellátott munkát (pl. névjegy, szórólap) kinyomtatjuk, akkor természetesen ez a textúra, mintázat is megjelenik a nyomtatott anyagon, azonban a fémes, csillogó hatás elmarad, hiszen a nyomtató az alapszínek segítségével tudja többé-kevésbé visszaadni ezt a mintázatot, magát a fémes, csillogó hatást nem tudja.

nyomat

 

 

Ha valódi fémes hatást szeretnénk viszontlátni a nyomtatott anyagon, akkor speciális nyomtatásra, ún. termofóliás nyomtatásra lesz szükségünk, ez a technika ofszet vagy digitális nyomtatással nem kivitelezhető. Ma már egyre több nyomda, dokumentumcenter vállal ilyen nyomtatást.

A termofóliás, azaz hőhatású nyomtatás lényege, hogy hő hatására történik a nyomtatás, melynek során egy felhevített nyomóforma a nyomás hatására egy fólián keresztül rásüti a betűket vagy a kívánt grafikát a papírra. Ez a fólia adja tehát a fémes, csillogó hatást, mely lehet arany vagy ezüst színű (leggyakoribbak), de lehet akár roséarany, réz, vagy éppen acélkék színű is.

(Ilyen esetben az adott nyomdával kell egyeztetni, hogy a nyomtatásra szánt anyagot hogyan kell előkészíteni.)

2

3

4_1

4

5

6

 

7

 

 

Megkülönböztethetünk „egyszerű” fémes nyomtatást is. Ebben az esetben arany, ezüst és metál színeket, ún. digitális fémszíneket tudnak nyomni. Ilyenkor a CMYK festékek mellé felvesznek egy ötödik színt, ez lesz az arany/ezüst/egyéb fémszín. A festék fényes pigmentjeinek köszönhetően lesz a végső nyomat aranyos/ezüstös csillogású.

 

És még egy érdekes nyomtatási eljárást is bemutatunk: termográfia

Ennek során az adott munka színes lenyomatát kinyomják, és amíg még nedves rajta a festék (a szövegen/grafikán), addig ebbe a festékbe speciális port hintenek (ha a munka egyéb részeire is kerül, akkor azt természetesen eltávolítják). A porral megszórt nyomatot felhevítik, melynek hatására a por felpuffad, és a szöveg/grafika kidomborodik a papír síkjából, és 3D hatást kelt. Ebben az esetben a por színe határozza meg a szöveg/grafika színét, mely lehet például arany, ezüst, réz, kék, zöld, piros, barna, stb.

8

9

 

 

És most jöjjön néhány inspiráló példa:

Női, csajos témák esetében igazán ütős designnal állhatunk elő – a fémes textúrák alakzatok kitöltésére, feliratok kitöltésére, valamint háttérként is kiválóan alkalmas – például a roséarany színvilág kifejezetten kedvelt a hölgyek körében:

11

10 12

 

Kiadványoknak, brosúráknak, meghívóknak is jól áll a fémes textúra:13

8c8b7f7a5cd4002406402f189fe6aaec

f9b91b17d2bcfaa5c55154a98deaabc9

Processed with VSCO with j4 preset

 

Arculatban, arculati anyagokban is megjelenhet – hölgy célcsoportnak az arany, a roséarany színvilág, míg a férfiaknak az ezüst, acélkék, réz színvilág dukál:

16

 

15

279c34eeac28a9dc8f1d7f13fb6b82a1

 

Poszterek, kézműves alkotások egyik éke is lehet a fémes hatás:

17

18

 

És hogy a karácsonyi ötletek se maradjanak ki:

ab5433d7f51c20dd872ba97ea3a19a4c

3044cf19b93380f18d3dee53d900d20c

20

1e698f9e802a36e1ea7141412901e5d7

21

8018fb21bc9c3b022256b9526e3a11be

192ee5817154681363042abed6c64da4

 

TUTI TIPP: ajándékba készített grafikai munkák során is bátran alkalmazd ezt a technikát, az eredmény magáért beszél! 🙂

 

 

Illusztrációk forrása: Pinterest

 

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is