Barion Pixel

Hogyan retusálunk a Photoshopban?

adobe-photoshop-cc-logo

A következő leckékben ún. utómunkát fogunk végezni a fotóinkon. Vagy ha úgy tetszik, retusáljuk őket. Az elveszettnek hitt képeket feljavítjuk és használhatóvá tesszük. Ehhez az Adobe termékét, a Photoshop programot fogjuk használni. (Nem keverendő össze a Photoshop Lightroom-mal, mely szintén az Adobe terméke, melyet kifejezetten fotósoknak szánnak, mi azonban a sokrétűbb Photoshop-ot fogjuk használni most a Lightroom helyett.)

Az Adobe programok előfizetéssel bérelhetők az Adobe Creative Cloud, azaz az Adobe alkalmazásgyűjteményén belül. A legfrissebb verziójú (CC) Adobe programokra tudunk előfizetni különböző előfizetési konstrukciókban. Ez azt jelenti, hogy havi pár ezer forintért előfizethetsz a kurzus során is használt Photoshop programra. Az aktuális előfizetési lehetőségekről mindig az Adobe hivatalos oldalán tájékozódj! Az Adobe programoknak van ingyenes próbaverziója is, mely jelenleg 7 napos – ez azt jelenti, hogy az adott programot 7 napig ingyen használhatod, további használata már előfizetéshez kötött.

Néhány példa utómunkára/retusálásra

A portré kép retusálása mindenkit érdekel!

Ki ne szeretne hibátlan arcbőrt, fehérebb fogakat, dúsabb hajat, vékonyabb karokat, és még sorolhatnánk… A következő leckékben részletesen bemutatjuk mindezeket.

Túlexponált kép – tipikus hiba.

A kép „kiég”, túl világos lesz.  A Photoshopban ezt is javítani tudjuk. Ha RAW fájlban fotóztunk (korábban már megismerkedtünk vele), akkor sokkal jobban tudunk segíteni ezen a problémán, de ha JPG fájlban fotóztunk, akkor sem reménytelen a helyzet.

Tetoválás „leretusálása” – megint csak egy tipikus kérés.

De tetoválás helyett lehetne egy anyajegy vagy egy zavaró felirat a pólón, bármi… Lényeg, hogy a Photoshopban nagy valószínűséggel el tudjuk tüntetni a zavaró dolgokat a képről. 

De az elkövetkezendő leckékben lesz még árnyékok javítása, élettel teli színek, színkorrekciók, utólagos képélesítés és zajcsökkentés, menő filterek alkalmazása és saját egyedi filter készítése, bőrretusálás, arckontúrozás, fogfehérítés, haj dúsítása, stb, stb…

Mindig is érdekeltek a szemrevaló fotók és a retusálás titokzatos világa? Szívesen kipróbálnád magad fotósként vagy éppen feljavítanád a fotóidat?

Jelentkezz még ma, és tanulj meg online egy klassz, keresett és jól fizető szakmát!