Barion Pixel

Tervezzünk logót!

Tudom, hogy sokan úgy képzelik, a designereknek mindig van valami klassz ötletük egy logóra. Valami zseniális kép összeáll a fejükben, és már kezdik is pikk-pakk megszerkeszteni a számítógépen. Azonban a valóságban ez nem így van. Természetesen senki sem úgy kel fel reggel, hogy van egy jó ötlete a megrendelő logójához. Legalábbis ez a legritkább esetben fordul elő.

Ezért tehát első lépésként:

Ötletelni kell!

Megnyugtatlak, hogy a nagy logódesignerek is mind-mind ezzel a módszerrel alkotnak a mai napig, szóval ne legyen kétséged felőle.

Felvázoljuk az ötleteinket, szelektálunk és megvalósítunk! Figyelj, nagyon klassz lesz!

#1

Először is egy ún. ötlettérképet fogunk készíteni. Ennek módja, hogy kiválasztunk egy szót, amivel ötletelni fogunk. Sőt, még hatékonyabb, ha két ellentétes szót választunk, például:

autó

motor

kutya

macska

fiú

lány

Azért jó, ha ellentéteket képzünk, mert így elgondolkozhatunk azon, mi is az adott szó sajátossága, jellemzője.

Válassz Te is egy szópárost, és írd le egy papírlap kellős közepére!

Majd a szópárosból az egyik kiválasztott szót keretezd be. Ezzel fogunk dolgozni. Kezdj el kis vonalakat húzogatni, és ezekkel hozzácsatolni a szóhoz olyan további szavakat, amik összefüggésbe hozhatók vele. Ne feledd, hogy minden olyan szót írj fel, ami eszedbe jut a kiválasztott szóról! Az ellentétpár fényében még inkább eszünkbe juthatnak sajátosságok a kiválasztott szavunkkal kapcsolatban.

A példában én a „motor” szóra gyűjtök ötleteket.

Ami azonnal eszembe jut: a bukósisak, a száguldás, a két kerék, stb…

Ha egy kapcsolódó kifejezésről új szavak jutnak eszedbe, azokat is mind-mind írd le a papírra. Folytasd ezt addig, amíg be nem telik a lapod. Pl. a motorról nekem a száguldás jutott eszembe, majd a száguldásról a kilométeróra, a szél, a suhanó út látványa.

 

Gondolkozz és szánj időt erre a feladatra!

Ezt nem szabad összecsapni, hiszen most gyűjtöd össze azokat az ötleteket, azokat az alapanyagokat, amiket a logó tervezésekor használni fogsz. Ha most alaposan dolgozol, könnyű dolgod lesz. De ha összecsapod, könnyen meglehet, hogy nem lesz elegendő ötleted.

#2

Következő lépésben, ha megvagy a bőséges ötlettérképpel, akkor ezekhez a szavakhoz rajzokat
fogunk társítani.

Nyugi, semmi probléma, ha nem tudsz rajzolni! Én sem tudok. Most nem az számít, hogy mennyire lesz művészi a rajzod, hanem egyszerűen csak annyi a cél, hogy vizuális kapcsolatot teremtsünk, ahogyan elképzeljük az adott szót. Ehhez bármilyen ákombákom rajz megfelelő.

Rajzolgatás közben akár újabb ötleteid is támadhatnak, azokat is írd le/rajzold le. Folytasd addig, amíg be nem telik a papírlapod. Ne aggódj, ha kifogysz az ötletekből vagy alábbhagy a lelkesedésed! Csak folytasd addig, amíg elegendő ötleted lesz. Tudod, ez a feladat a logó tervezésének sorsdöntő, legfontosabb lépése. Ha sikerül elegendő ötletet felvázolnod, akkor kiváló alapanyagod lesz a további leckékben ismertetett logótervezési fázisokban.

A következő leckében az ötleteinkből felvázolunk több konkrét logóötletet. Papír és ceruza szükséges hozzá, rajztudás viszont nem.

 

Tarts velem, jó móka lesz!