Barion Pixel

A kiadványszerkesztésről

A kiadványszerkesztés egy kreatív, alkotó folyamat, mindeközben pedig vizuális kommunikációs feladat is.

A cél: hatást kelteni, befolyásolni az embereket döntéseikben, befolyásolni az általuk alkotott képet. A kiadvány megtervezésének pszichológiáját fontos megérteni.

Egy kiadvány nem csak kreativitás és dizájn feladat. Nem azért készül, hogy gyönyörködjünk benne és a megrendelő kedvére való legyen. Azért tervezünk, hogy a végeredmény egy erős vizuális kommunikációs eszköz legyen, ami közvetít és hatást gyakorol.

A kiadványszerkesztő szakmát szokás DTP-ként is emlegetni, ami a Desktop Publishing, azaz asztali kiadványszerkesztés rövidítése. A kiadványszerkesztő szakember képes offline kiadványok nyomdakész megtervezésére – legyen szó magazinról, könyvről, katalógusról, meghívóról, plakátról vagy bármilyen nyomtatásban megjelenő kiadványról. A kiadványszerkesztő tisztában van a nyomdai sztenderdekkel éppúgy, mint az aktuális trendekkel. Ismeri a minőségi, ütős és költséghatékony kiadvány előállításának feltételeit.

A két legkedveltebb kiadványszerkesztő program hazánkban ma az InDesign (az Adobe cég terméke, akár a Photoshop vagy az Illustrator) és a Quarkxpress. Mivel én Adobe párti vagyok, ezért természetesen az InDesign csínját-bínját fogjuk megtanulni ezen a kurzuson. Ahogyan a legtöbb Adobe program, így az InDesign is könnyen kezelhető, átlátható és felhasználóbarát program.

Meglátod majd, hogy milyen nagyszerű dolgozni vele!

Aki korábban már ismerkedett a Photoshoppal vagy az Illustratorral, annak még inkább ismerős lesz az InDesign felülete.

A kurzus további leckéiben megtanulunk minden szükségeset a kiadványszerkesztésről és az InDesign programról.

Elsajátítunk némi elméleti alapot ahhoz, hogy aztán a nagyobb lélegzetvételű, gyakorlati leckékben megtanuljunk magazint, könyvet vagy katalógust tördelni, akcidens kiadványt szerkeszteni, stb… A leckék során mindent magyarázok és mutatok is az oktató videókban, így biztosan könnyedén és örömmel fogod elsajátítani ezt a tananyagot.