Alapfunkciók használata

Az elméleti alapok elsajátítása és az InDesign program letöltése után ne is vesztegessük tovább az időt!

Nézzük meg rögtön, hogyan készíthetünk mondjuk egy látványos kis babaköszöntős üdvözlőlapot az InDesignban.

Ez egy egyszerű feladat lesz. Egyoldalas, normál fotó méretű (15×10 cm-es) kiadvány. Azonban kiváló lesz arra, hogy megismerkedjünk az InDesign alapfunkcióival, lássuk a kép- és szövegdobozok elhelyezésének mikéntjét, alkalmazzuk a kifutót, segítségül hívjuk a rácshálót, majd az elkészült munkánkból egy nyomdakész PDF-et exportáljunk.

A munkánk így fog kinézni az InDesignban:

És ilyen lesz a kinyomtatott üdvözlőlap a valóságban:

Tekintsd meg a lecke oktató videóját!

Az oktató videókban is látható mintafeladatokat (InDesignban készülő kiadványok) megtalálod az adott lecke leckemappájában, így akár azokat is felhasználhatod a saját gyakorlásaid során.

Ügyelj rá, hogy a felhasználni kívánt háttérképek és fotók megfelelő minőségűek, méretűek és felbontásúak legyenek.

 

Hogy mit is jelent ez pontosan?

Nyersanyagok (fotók, illusztrációk) minőségi követelményei

A kiadványszerkesztéshez, az InDesignban használni kívánt nyersanyagainkat, főként a fotókat úgy kell megválasztani, hogy azok minél nagyobb méretűek és minél nagyobb felbontásúak legyenek. (A felbontás fogalmával már korábban megismerkedtünk.)

Összehasonlításképpen: egy profi digitális fényképezőgép egy „fekvő” tájolású fotót kb. 6000 px X 4000 px méretben és 300 dpi felbontásban készít el. A leckemappában (kepminoseg nevű mappában) találsz egy általam készített fotót ilyen méretben, hogy lásd, mégis mekkora ez és miről beszélek. Ez kiváló minőség akár egy nagy méretű plakát megszerkesztéséhez is. De a kompakt digitális hobbifényképezők is készítenek vagy 3-4000 px széles fotót, ami még mindig jónak mondható. Hangsúlyozom, hogy a méret mellett a felbontásra is ügyelni kell, ami nyomtatott kiadvány esetében – mint tanultuk – 300 dpi.

Hol kezdődik a rossz minőség?

Nos, nagyjából a 4-500 px széles, 72 dpi felbontású képeknél, amik nyomdai munkára abszolút alkalmatlanok. A leckemappában (kepminoseg nevű mappában) megtalálod az általam készített fotót ilyen kicsi méretben és alacsony felbontásban.

Tekintsd meg a kapcsolódó oktató videót!

Téged is magával ragadnak az igényes kiadványok? Szívesen terveznéd és szerkesztenéd is őket?

Jelentkezz még ma, és tanulj meg online egy klassz, keresett és jól fizető szakmát!