Készítsünk karácsonyi ajándékkísérőt!

A becsomagolt ajándékot feldobhatjuk általunk tervezett egyedi ajándékkísérővel is, mely akár plusz ajándékként is helyt tud állni, sokan szívesen el is teszik emlékbe az ünnepi papírtermékeket. Formák, alapanyagok, színek, stílusok tekintetében igen széles a választék, a kreativitásunkon múlik, hogy mit tudunk belőlük kihozni. 🙂 Nézzünk is meg néhány ötletet és a megvalósításuk lépéseit!

ALAPRAJZ

Sokféle formájú címkét készíthetünk (szögletes, kerekded, fenyő vagy éppen csillag alakú), azonban mi most a „klasszikus” címkeformákban gondolkodtunk, melyeken szalagot, madzagot is át tudunk fűzni, így könnyen hozzá tudjuk kötözni az ajándékcsomaghoz.

 

ARANY-FEKETE KOLLEKCIÓ

Nyissuk meg az Illustratort, és állítsunk be egy A6-os méretű (105 mm X 148 mm), álló tájolású, CMYK színmódú, 300 dpi felbontású munkaterületet! Képzeletben elnegyedeltünk egy A4-es oldalt, így egy A6-os méretű téglalapba rajzoljunk meg egy címkét, tehát egy A4-es oldalra majd 4 ilyen címke fér el. Adjunk halvány körvonalat a címkének (ez a kivágásnál lesz segítségünkre), azonban ne adjunk neki kitöltést! Továbbá ne felejtsük el megjelölni a szalag/madzag átfűzéshez szükséges lyuk pontos helyét! (Nyissuk meg a mellékletben található cimke nevű AI fájlt.)

1

Nyissuk meg a címkére szánt motívumot (szükség esetén nyugodtan színezzük át, ezt Képkontúrozást követően tudjuk megtenni)!

2

Húzzuk rá a motívumot a címkére, és arányosan méretezzük hozzá!

3

Gépeljük be a szöveget, formázzuk meg (betűtípus, méret, szín, sorköz, szóköz), és arányosan igazítsuk a motívumhoz! Ezt követően mentsük el az elkészült címkét AI fájlként!

4

Nyissuk meg a Photoshopot, és állítsunk be egy A4-os méretű (210 mm X 297 mm), álló tájolású, CMYK színmódú, 300 dpi felbontású munkaterületet, majd a segédvonalak segítségével negyedeljük a munkaterületet! Az így kapott részeknek jelöljük be a közepét, illetve 1-1 cm margót is jelöljünk a munkaterület mind a négy oldalán. (Nyissuk meg a mellékletben található cimkek nevű PSD fájlt.)

6

Nyissuk meg a Photoshopban az imént lementett címke AI fájlját! (Jól látjuk, hogy végül mekkora méretű lett a megrajzolt címke (kb. 7 cm széles X 10 cm magas))

7

Húzzuk be az első negyedbe az első címkénket, és a címke csúcspontját, közepét igazítsuk a középső segédvonalhoz!

8

Húzzuk be a további címkéket is, majd nyomtassuk ki (Fájl/Nyomtatás – nyomtatási beállítások megadása) megfelelő kartonra (pl. matt/fényes műnyomó – 200-350 g, selyemfényű karton, stb) a címkéket! És már csak a kivágás és felszalagozás marad. 🙂

9

Bátran alkalmazzunk különböző motívumokat és betűtípusokat, valamint színek tekintetében is olyanokat, amelyek vagy ünnepi színvilágúak (pl. arany, ezüst, piros) vagy az adott csomagoláshoz passzolnak.

Ennél a címkénél nyomtatásban már kopottas fekete színt alkalmaztunk, és arany színű, sejtelmesen csillogó kartonra nyomtattuk ki a címkéket.

pelda

Alapanyagok hozzá innen tölthetőek le.

NOSZTALGIKUS HANGULATBAN

Az imént bemutatott méretben és módon rajzoljuk meg (akár más formában) a címkét, azonban most adjunk neki fehér színű kitöltést, a kontúrja és a lyuk helye pedig maradhat halvány körvonalú (ezek a kivágásnál lesznek a segítségünkre)!

10

Mentsük el a címkét áttetsző hátterű PNG fájlként!

11

Nyissuk meg a Photoshopban (a segédvonalakkal előkészített munkaterületen) ezt a PNG fájlt, helyezzük az első negyedbe, továbbá nyissuk meg a címkén alkalmazni kívánt formát, valamint a mintaként alkalmazni kívánt mintázatot, textúrát!

12

Határozzuk meg a mintát! Ehhez álljunk a mintázatként alkalmazni kívánt mintázat/textúra munkaterületére, majd válasszuk a Szerkesztés/Mintázat meghatározása lehetőséget! Nevezzük el a mintázatot, amely ezt követően bekerül a PS mintázatok könyvtárába.

13

Húzzuk rá a formát/alakzatot a címkére, és arányosan méretezzük hozzá!

14

Adjunk Rétegstílust (fx) a címke rétegéhez! Ezen belül válasszuk a Mintaátfedés lehetőséget, majd válasszuk ki az imént betöltött mintázatot. A méretezés skáláján százalékosan tudjuk növelni, csökkenteni az adott mintázatot, így ritkább, sűrűbb mintázatot, nagyobb, kisebb mintákat kapunk. Továbbá a Kijelölő eszköz segítségével tudjuk mozgatni az adott mintázatot az adott objektumon belül, tehát ha nem megfelelő a megjelenése, akkor azon még tudunk korrigálni.

15

16

Adjunk Rétegstílust (fx) az alakzat (hintaló) rétegéhez! Adjunk hozzá Színátfedést, így feketéből bármilyen más színre át tudjuk színezni, továbbá adhatunk hozzá ezüst/szürke színű Belső ragyogást, ezzel szemcsés (szórt) „körvonalat” kapunk, majd adhatunk hozzá még ezüst/szürke színű Szatént is, mellyel szintén azt a szemcsés, szórt hatást tudjuk elérni, mint ami a mintázatban is visszaköszön. Így az egyszerű alakzat is olyan textúrájú és régies stílusú lesz, mint a háttér.

17

18

19

20

Gépeljük be a szöveget, formázzuk meg (betűtípus, méret, szín, sorköz, szóköz), és arányosan igazítsuk a címkéhez és az alakzathoz!

21

A sorozatgyártás itt is lehetséges. 🙂 És megfelelő hozzá az egyszerű fehér karton is, hiszen az egész címke mintázatos, azt nyomtatjuk rá a címkére.

Alapanyagok hozzá innen tölthetőek le.

 

TRENDI TÁBLAFESTÉKKEL ÉS KRÉTÁVAL

Maradhatunk ugyanennél a címkénél, tehát a Photoshopba behúzott PNG formátumú, fehér kitöltéssel rendelkező címkénél. Ha ismét fehér kartonra tervezzük a nyomtatást, akkor elegendő fekete kitöltést adni a címkének. Ehhez adjunk Rétegstílust (fx) a címke rétegéhez! Ezen belül válasszuk a Színátfedés lehetőséget, majd válasszuk ki a fekete színt. Ne felejtsük el külön jelölni a lyuk pontos helyét (pl. egy fehér kitöltésű kör alakzattal)!

22

Hozzunk létre új réteget, kitöltő színnek állítsuk be a feketét, majd válasszuk ki az Ecset eszközt, azon belül pedig koptató ecsetet! Az ecset opacitását nyugodtan vegyük lejjebb, hiszen krétapor hatást szeretnénk viszontlátni a címke fekete hátterén. Különböző koptató ecsetekkel „koptassuk meg” a fekete hátteret.

23

Ne felejtsük el megmaszkolni a címkén kívüli területet, vagyis csak a címkén legyen a fehér koptatás. Ehhez adjunk rétegmaszkot a koptatás rétegéhez, majd a koptatás rétegmaszk bélyegképén állva, Ctrl-t nyomva kattintsunk a címke bélyegképére, ezzel megtörténik a kijelölés, majd kattintsunk a Kijelölés/Fordított kijelölés opcióra. Továbbra is a koptatás rétegmaszk bélyegképén állunk, fekete a kitöltő szín, és Alt+delete billentyűkombinációt nyomunk, így megtörténik a címkén kívüli terület megmaszkolása, vagyis csak a címke lesz fehéren megkoptatva.

24

Hozzunk létre új rétegeket, és az Ecset eszköz segítségével „fessünk” karácsonyi/téli alakzatokat a címkére. Az ecset opacitását az előző fázishoz képest érdemes egy kicsit megnövelni (kb. 50-60%-ra), hogy ezek az alakzatok hangsúlyosabbak legyenek a címkén.

25

Gépeljük be a szöveget, formázzuk meg (betűtípus, méret, szín, sorköz, szóköz), és arányosan igazítsuk a címkéhez és az alakzatokhoz!

26

Koptassuk meg az imént ismertetett módon a szöveget is! És ne felejtkezzünk el a maszkolásról itt sem! 🙂

27

A sorozatgyártás itt is lehetséges. 🙂 És megfelelő hozzá az egyszerű fehér karton is, hiszen fekete színnel töltöttük ki a címkét, melyet így feketén lehet kinyomtatni.

Alapanyagok hozzá innen tölthetőek le.

 

További ötletek:

színesen, szögletesen, kerekdeden, vidáman

553_1174674295879619_7274943335356061943_n

1239895_1174674242546291_5595234006696658229_n

12390851_1174674209212961_2715771627617672987_n

12369206_1174674212546294_5646052330451700078_n

10178117_1174674175879631_6234777380552579363_n

További inspirációk:

a Pinteresten

 

+ Tanács:

Nyomtatási kisokos

 

Jó alkotást, kreatív megoldásokat kívánunk! 🙂

Dátum: 2016. 12. 05.  //  Kategóriák: digitális grafika  //  Címkék: , , ,

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is