Grafikai trendek 2015-ben

Így év elején nagyon fontos, hogy tisztába legyünk az új design trendekkel. A legnépszerűbb trendek 2014-ről áttevődnek 2015-re is, gyakorlatilag minden ami menő volt 2014-ben, divat lesz 2015-ben is, csak nagyobb, látványosabb, erőteljesebb formában. Lássuk hát, mikre érdemes figyelni, ha Te is trendi szeretnél lenni 🙂

Flat/Material design

Ami grafikai szempontból is érdekes és fontos trendnek mondható, az a Flat design, ami 2014-hez hasonlóan 2015-ben is meghatározó lesz. 2015-ben a Flat design mellett megjelent a material design, ami annyiban tér el  a Flat designtól, hogy kicsit enged a korlátokból és megengedi a térhatást, a megfoghatóság érzését, mindezt letisztult árnyékokkal, rétegződéssel, színátmenettel.
flat-material

Egy kis kitérővel, nézzük meg, mi is az a Flat design?

A Flat egy olyan új generációs design trend, amit főleg sima, letisztult formák, tömör színek és ikonok jellemeznek. Nem használ bonyolult mintákat, színátmeneteket, árnyékokat, térhatást, szegélyeket és ehhez hasonló “hatásvadász” elemeket. Mi van helyette? Geometriai formák, mint négyszögek, körök, háromszögek, téglalapok. Egy teljesen letisztult, színeket és tipográfiát előtérbe helyező irányzat. A grafika is nagyon kezdetleges jellegű, mindent a végletekig leegyszerűsít. Nincsenek betű cifrázások, dekoratív, túldíszített fontok. Éles és tiszta betűket használ, így maximálisan olvasóbarát. A Flat elv szerint, célszerű ún. “candy színeket” használni, amelyek kissé telítetlenek, fakóbbak, így kímélik az olvasó szemét.

A Flat/material design olyannyira meghatározó, hogy a legnagyobb márkák/brandek is mind használják. Nem véletlen, hogy a flat designban úttörőnek számít az Apple (iOS) a material design pedig a Google “gyermeke”.

 

Tipográfia

A Google webfonts-nak köszönhetően egy jó ideje már rengeteg betűtípus közül választhatunk, nem csak a klasszikus Arial és társait kell használnunk. Egy jól megválasztott betűtípus meghatározó eleme a kreatív designnak, befolyásolja a munkánk stílusát, hangulatát, grafikai szempontból pedig az egész arculat fontos eleme lehet. Azonban lényeges ügyelni az olvashatóságra is. Nem csak a font típusa, hanem a mérete is számít, hiszen még mindig divat a nagyméretű kiemelt szövegek használata, a fontok keverése. Ezek a tipográfiai irányzatok nem csak a webdesignban, hanem más online és offline grafikában is fontos szempontok:

  • logók
  • grafikák
  • kiadványok
  • szórólapok
  • névjegykártyák…

Ezeknél is bátran használhatjuk a nagyméretű fontokat, a fontkeverést. Ne feledjük, a font választása nagyon fontos az arculat kialakításában!

 

Színek

A színeknek igencsak meghatározó szerepe van a grafikában, az arculattervezésben és webdesignban. A Pantone minden évben kiválasztja az év színét, ami idén a Marsala lett.

10360343_10152902367567629_8031722022875072806_n

 

Pantone már kiadta a 2015 tavaszi szín előrejelzést is, és úgy néz ki, mint a világos pasztell lesz a trend, melyből jól látszik, hogy remekül használható színek a flat designhoz is. Képzeljétek el például flat ikonokhoz 🙂

 

swatch_pantone2015

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás

Szólj hozzá te is